Απόλυτο χάος με τους μετανάστες σε Κω και Λέρο

Απόλυτο χάος με τους μετανάστες σε Κω και Λέρο

Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στην Κω με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου - «Η Χριστοδουλοπούλου δημιούργησε γκέτο στο νησί, θα χυθεί αίμα», προειδοποιεί ο δήμαρχος - Βρέφη και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο πάνω σε χαρτόνια στη Λέρο

Απόλυτο χάος με τους μετανάστες σε Κω και Λέρο
«Χάος» είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί της Κω.

Μετά από το περιστατικό της Δευτέρας με τον αστυνομικό που χαστούκισε μετανάστη, εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα, ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε αυτά της ντροπής που που έχουν καταντήσει καθημερινότητα στα νησιά του Αιγαίου με πρωταγωνιστές τους καταταλαιπωρημένους μετανάστες που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου που συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να χειριστούν ένα τόσο φλέγον ζήτημα μόνοι τους, χωρίς την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας.

Κλείσιμο
Το μεσημέρι της Τρίτης η βία και οι συγκρούσεις αστυνομικών-μεταναστών κλιμακώθηκαν στην Κω με αφορμή την απόφαση των αρχών να μεταφερθούν οι μετανάστες, που είχαν βρει καταλύματα σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, στο στάδιο του νησιού Αναγόρας. Ωστόσο, οι μετανάστες δεν δέχονταν να μπουν στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους, διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη καθυστέρηση των αρχών. Για να διαμαρτυρηθούν έκλεισαν κεντρικό δρόμο της πόλης και παρεμπόδιζαν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μετέβησαν εσπευσμένα στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ το απόγευμα της Τρίτης. Από το βράδυ της Τρίτης 40 άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) βρίσκονται στο γήπεδο του Αναγόρα, όπου πλέον επικρατεί ηρεμία. Το κακό όμως είχει ήδη γίνει. Σε φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε το Associated Press και οι οποίες κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, απεικονίζονται βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου με σκοπό την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών στο γήπεδο του νησιού.

Στις εικόνες απεικονίζονται αστυνομικοί να προσπαθούν να απωθήσουν τους μετανάστες χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

Η Daily Mail, στην ιστοσελίδα της οποίας τα επεισόδια την Κω είναι πρώτο θέμα, γράφει ότι οι αστυνομικοί -κάποιοι με πολιτικά- προσπάθησαν να επιβάλλουν την τάξη χρησιμοποιώντας γκλομπ και τρομοκρατώντας τον κόσμο.

«Θέλουμε τα χαρτιά μας για να φύγουμε, θέλουμε να φάμε», φώναζαν οι μετανάστες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.


Δήμαρχος Κω: Η Χριστοδουλοπούλου δημιούργησε γκέτο, φοβάμαι ότι θα χυθεί αίμα

Αιχμές κατά της κυβένρησης και της αρμόδιας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου άφησε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης. Όπως τόνισε, στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. 

Στη τελευταία -όπως τονίζει- προειδοποίηση που απευθύνει στην Πολιτεία προειδοποιεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυρίτσης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ζητά να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Όπως υποστηρίζει, το Κράτος είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητά από πρωθυπουργό να δώσει άμεσα λύση.

«Η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατηγορεί την Κω και τον δήμαρχο και μάλιστα αποφεύγει και να μας μιλήσει. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει την πλήρη ευθύνη κι είναι εκείνη που δημιούργησε αυτή την κατάσταση στην Κω. Είμαι σίγουρος ότι οι απόψεις της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικές από τη στάση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Δημιούργησε ένα άθλιο γκέτο που από την αρχή τής επισημάναμε πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Το κράτος είναι παντελώς απόν πλην συγκεκριμένων υπουργών, που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και βοηθούν», τόνισε.


Λέρος: Βρέφη και παιδιά κοιμούνται πάνω σε χαρτόνια

Δεν είναι, όμως, μόνο η Κως  η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό. Προβλήματα υπάρχουν και στη Λέρο όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.

Τα άτομα αυτά κοιμούνται σε χώρους μέσα και έξω από το Λιμεναρχείο του νησιού, αλλά και στους γύρω δρόμους, στην περιοχή Λακκί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, περισσότεροι από 427 πρόσφυγες βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην αυλή του Λιμεναρχείου.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οικογένειες και παιδιά, περιμένοντας να πάρουν τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη είναι άθλιες, με δεκάδες παιδιά να κοιμούνται το βράδυ σε χαρτόνια, χωρίς να έχουν ένα μέρος για να πλυθούν, ενώ η τουαλέτα που χρησιμοποιούν είναι χαλασμένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης