Βίκυ Σταμάτη: Δεν θέλω τίποτα άλλο, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου

Βίκυ Σταμάτη: Δεν θέλω τίποτα άλλο, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου

Αιχμές και κατά των δικαστών που αποφυλάκισαν την Αρετή Τσοχατζoπούλου: «Γιατί όχι και εγώ; Γιατί τέτοια διάκριση;» - Πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη», λέει ο ψυχίατρός της - Ενα κόκκινο γεράνι και ένα φιλί το «καλημέρα» της στον Άκη

Βίκυ Σταμάτη: Δεν θέλω τίποτα άλλο, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου

Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, για τους οποίους μάλιστα, συχνά ζητούσε «συγνώμη» από τους δικαστές η Βίκυ Σταμάτη ανέβηκε την Τετάρτη στο βήμα του μάρτυρα, προκειμένου να τοποθετηθεί επί της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον σύζυγο της Άκη Τσοχατζόπουλο.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την ερχόμενη Τέταρτη, χωρίς να αποφανθεί για την τύχη της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία ζητά για έκτη φορά την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Ωστόσο, κατά την έξοδό της από το δικαστήριο και ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Σταμάτη είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στο Θεό και τη Δικαιοσύνη.

Λίγο νωρίτερα στο δικαστήριο η Βίκυ Σταμάτη ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ αληθείας, τονίζοντας πως τιμωρείται γιατί μοιράστηκε μέρος της ζωής της με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

«Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ. Τσοχατζόπουλο», τόνισε και συνέχισε: «Θέλω να υποβληθώ σε τεστ αληθείας για όσα λέω. Ποιος άλλος το επιθυμεί αυτό;».

Στην κατάθεσή της, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν, επέλεξε να κρατήσει υψηλούς τόνους -«μη με διακόπτετε θα με αφήσετε να μιλήσω», έλεγε συνέχεια στην πρόεδρο- ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο: «Το παιδί μου στερήθηκε και τους δυο γονείς του σε μια βδομάδα. Πάσχω από μείζονα κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου. Το μόνο που θέλω να πω, είναι ότι όταν συνάντησα στη ΓΑΔΑ τον κ. Φωτόπουλο τον ψυχίατρο, με βρήκε πάνω από ένα κουβά από εμετούς λόγω της στέρησης». 

Για την απόδραση

Μιλώντας για την απόδρασή της από το Δρομοκαϊτειο πριν από περίπου δυο μήνες η Βίκυ Σταμάτη ανέφερε: «Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δεν σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απ' έξω, χόρτα, φίδια κ.λπ. Ηταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση επί της αίτησης αποφυλάκισής μου. Θα μπορούσα να έχω φύγει άλλη φορά, όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου. Επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν τον δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά, ότι αν είναι να πεθάνω, να πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου....». 

Πρόεδρος: Πήγατε τελικά στο παιδί σας; 

Βίκυ Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου μια αιφνίδια εισβολή μου στο σπίτι στο χωριό... Το μόνο που θέλω είναι να ξυπνώ δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δεν θέλω. Οποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου αλλά αφήστε με να πάω στο παιδί μου.

Η κατηγορουμένη ανέφερε ακόμη: «Ηθελα να φτάσω στην Αθηνών - Λαμίας με ματωμένα πόδια. Εχω πει χαρίζω τα πάντα στους γιατρούς του κόσμου. Δεν θέλω τίποτα, μόνο το σαρκίο μου και το παιδί μου...».

Ακόμη, μιλώντας για την απόδραση και απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για τον αν το μετάνιωσε είπε: «Δεν μετανιώνω, θα το ξανάκανα αν η οποιαδήποτε απόφασή σας επιβαρύνει την επαφή με το παιδί μου».

«Δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές»


Στην κατάθεσή της η κυρία Σταμάτη άφησε αιχμές και για άλλους συγκατηγορούμενούς της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πρωταγωνιστές εδώ με ευθύνες. Εγώ είμαι υπεραθώα, είμαι το τέλειο θύμα, το τέλειο εξιλαστήριο θύμα. Φωνάζω αλλά δεν θέλω να προκαλέσω εκνευρισμό. Σε αυτή την αίθουσα,  δεν είναι εδώ όλοι οι πρωταγωνιστές. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Είμαι κρυστάλλινη, είμαι άμεμπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά ας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το παιδί μου. Έγινα  μητέρα μεγάλη σε ηλικία, μετά από άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις... Ειμαστε άποροι και εγώ και το παιδί μου. Άποροι. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα για παιδί του εδώ και τρία χρόνια. Τρία χρόνια! Ο πατέρας μου ταΐζει το παιδί μου. Όχι ο πατέρας του! Δεν με νοιάζει αν ο κόσμος με μισεί ή αν έχουν καταφέρει τον κόσμο να με μισεί. Θα πω την αλήθεια. Μόνο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης».

Αίχμες για Αρετή 

Πάντως, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου άφησε στην κατάθεσή της αιχμές και για την συγκατηγορύμενή της και κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία έχει αποφυλακιστεί.

«Και άλλες κατηγορούμενες έχουν παιδιά και αποφυλακίστηκαν. Μιλάω για την Αρετή Τσοχατζοπούλου να τα χαίρεται τα παιδιά της. Αλλά γιατί αυτή η διάκριση; Αισθάνθηκα ότι δεν έχω πλέον καμία ελπίδα. Γιατί όχι σε μένα; Γιατί αυτή η διαφορά; Γιατί αυτή η επιλεκτική διάκριση; Εγώ δεν είμαι μητέρα;», είπε.

Πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη»

«Έντονη αυτοκαταθλιπτική τάση. Εκρήξεις θυμού και οργής. Έντονη συναισθηματική αστάθεια. Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά». 

Αυτά είναι, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της προσωπικότητας της Βίκυς Σταμάτη, η οποία σύμφωνα με τον ψυχίατρο και διευθυντή του Δρομοκαϊτειου, κ. Βασίλη Φωτόπουλο, πάσχει από «μείζονα κατάθλιψη» και «περαιτέρω παραμονή της στο ψυχιατρείο δεν βοηθάει, αφού πλέον η κατάσταση της ψυχικής υγείας της ασθενούς είναι σε στασιμότητα».

Ο κ. Φωτόπουλος κατέθεσε την Τετάρτη στο δικαστήριο ως μάρτυρας της Βίκυ Σταμάτη, η οποία έχει υποβάλλει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της -έχει καταδικαστεί σε 12ετη κάθειρξη σε πρώτο βαθμό για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Είναι η έκτη φορά που η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητεί την αποφυλάκισή της και η πρώτη μετά την απόδρασή της από το Ψυχιατρείο, στο οποίο όπως είπε ο ψυχίατρός της, νοσηλεύεται «άτυπα» από τις 26 Δεκεμβρίου του 2013.

Το φιλί

Προσερχόμενη στο δικαστήριο η Βίκυ Σταμάτη μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα πλησίασε τον σύζυγό της και αφού του προσέφερε ένα κόκκινο γεράνι, τον χαιρέτισε με ένα φιλί.

Η Βίκυ Σταμάτη, που έφτασε στο Εφετείο με ξεχωριστή μεταγωγή (λόγω του ότι κρατείται στο Δρομοκαϊτειο και όχι στον Κορυδαλλό), καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο ακροατήριο ήταν ιδιαίτερα περιποιητική με τον σύζυγό της, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο ψυχίατρος κ. Βασίλης Φωτόπουλος διευθυντής στο Δρομοκαϊτειο ανέφερε ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου νοσηλεύεται άτυπα από τις 26 Δεκεμβρίου του 2013 με αναγκαστική νοσηλεία.

Όπως είπε στο δικαστήριο ο κ. Φωτόπουλος, η ασθενής παρουσιάζει «μια έντονη αυτοκαταθλιπτική τάση και διάφορες διαταραχές που είναι απότοκος της πάθησης».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως η σύζυγός του Άκη Τσοχατζόπουλου «έχει μικροφοβία και αυτό την κάνει να έχει μια δύσκολη επαφή με το περιβάλλον» αφού «κανείς δεν επιτρέπεται να την αγγίζει».

Πρόεδρος: Μένοντας δηλαδή στη φυλακή επιδεινώνεται η κατάσταση της;

Ψυχίατρος: Έχει αυτοκαταστροφική τάση με συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονικό, έχει ενοχές απέναντι στο παιδί της. Είναι προσωπικότητα πολύ σχολαστική, πολλές φορές δεν θέλει να βλέπει το παιδί της σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Έχει εκρήξεις θυμού και οργής, υπάρχει συναισθηματική αστάθεια. Τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει πλήρη στασιμότητα στην εξέλιξη της. Υπάρχουν εκρήξεις θυμού και οργής με αποτέλεσμα η ζωή της να είναι δύσκολη.

Πρόεδρος: Για όλους δεν είναι δύσκολο;

Ψυχίατρος: Υπάρχει πυρήνας αυτοκτονικός εδώ

Πρόεδρος:Τι θα αλλάξει αν πάει σπίτι;

Ψυχίατρος: Η επαφή με το παιδί της, θα είναι σημαντικός παράγοντας θα αλλάξει την παρορμητικότητα της...

Πρόεδρος: Το ότι έφυγε εσείς πως μπορείτε να το εξηγήσετε;

Ψυχίατρος:Δεν είχε καμία λογική εξήγηση 

Πρόεδρος: Γιατί έφυγε από το ψυχιατρείο;

Ψυχίατρος: Η γνώμη μου είναι ήταν μια παρορμητική πράξη αυτοκαταστροφική θα έλεγα

Πρόεδρος: Έφυγε για κάποιο λόγο;

Ψυχίατρος: Η μόνη εξήγηση που έδωσε ήταν ότι ήθελε να δει το παιδί της...

Πρόεδρος: Λέτε ότι θα μετριαστούν τα φαινόμενα αν βγει;

Ψυχίατρος: Ναι. Έχει τη λογική του όλα ή τίποτα

Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Αυτό δεν είναι ασθένεια αυτό είναι θέμα χαρακτήρα

Ψυχίατρος: Είναι  διαταραχή προσωπικότητας που δείχνει ότι υπάρχει υποδομή για εκδήλωση διαταραχής

Φραγκίσκος Ραγκούσης (συνήγορος Βίκυς Σταμάτη): Από τι πάσχει η ασθενής; 

Ψυχίατρος: Πάσχει από μείζονα κατάθλιψη

Πρόεδρος: Τι ρωτήσατε γιατί έφυγε; 

Ψυχίατρος: Είπε ότι έφυγε για να δει το παιδί της

Πρόεδρος: Και γιατί είναι αυτοκαταστροφικό να πάει να δει το παιδί της;

Ψυχίατρος:Το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες έφυγε...Έφυγε νύχτα πέρασε μέσα από το δάσος. Έχουμε βρει πάρα πολλούς σε χαντάκια

Εισαγγελέας: Να αποφυλακιστεί ο Σαχπατζίδης 

Λίγο νωρίτερα, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του που κατέθεσε ο κατηγορούμενος Γ. Σαχπατζίδης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Παραγιουδάκης: Υπήρχε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού για αυτό υιοθετήσαμε την πρόταση για υποβρύχια 

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, την περίοδο 1999-2002, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά και στο ισχύον καθεστώς για το εκάστοτε υπουργό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

«Ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας βάση Συντάγματος, ακόμη και αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο...», ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο κ. Παραγιουδάκης κατέθεσε στο δικαστήριο που δικάζει την υπόθεση των «χρυσών μιζών» ως μέλος του ΚΥΣΕΑ κατά το επίδικο διάστημα, όταν δηλαδή το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατείχε ο κ. Τσοχατζόπουλος και η χώρα μας υπέγραψε τις συμβάσεις για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης TOR-M1.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Παραγιουδάκης, ο οποίος μετά τα γεγονότα των Ιμίων ήταν αρχηγός του ΓΕΣ, το ΚΥΣΕΑ είχε υιοθετήσει την πρόταση του Άκη Τσοχατζόπουλου για την προμήθεια των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού καθώς -σύμφωνα με την κατάθεσή του- υπήρχε
 εμπιστοσύνη. 

«Ούτε συζήτηση ότι είχαμε εμπιστοσύνη στον υπουργό βάση του Συντάγματος ακόμα και αν μας έλεγε να πάμε σε πόλεμο. Στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ έγιναν κάποιες ερωτήσεις από τον πρωθυπουργό Κ. Σημιτη και η εισήγηση του υπουργού έγινε αποδεκτή. Ήταν τόσο τεκμηριωμένη η πρόταση  για την  γερμανική εταιρία από την οποία θα παίρναμε τα υποβρύχια και η συνεργασία με τα ναυπηγεία που και να ήθελε κάποιος δε θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει  κατά της εισήγησης. Άλλωστε τα τρία ΚΥΣΕΑ που είχαν προηγηθεί  είχαν συμφωνήσει. Στη συνέχεια ανατέθηκε στον υπουργό Άμυνας να υλοποιήσει την απόφαση αυτή», είπε.
 
Σχετικά με τις υπό εξέταση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δωροδοκίες, ο κ. Παραγιουδακης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις διαδικασίες αυτές έχω  την αίσθηση ότι δεν υπήρξε δωροδοκία. Για τα υπόλοιπα δε γνωρίζω».

«Δεν αποκλείω να υπήρξαν μίζες από τη στιγμή μάλιστα που τουλάχιστον ένας εμπλεκόμενος ο κ. Κάντας το έχει ομολογήσει. Εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα υποβρύχια είχαν τηρηθεί πρακτικά.

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης TOR - M1, ο κ. Παραγιουδάκης επισήμανε στην κατάθεσή του ότι είχε προτείνει ως αρχηγός ΓΕΣ τέσσερα αντιαεροπορικά και ότι τα συγκεκριμένα συστήματα ήταν η τελευταία του επιλογή στη λίστα, καθώς  δεν είχαν δοκιμαστεί αρκετά.

«Ήταν, ωστόσο, αυτά που τελικά επελέγησαν, ήταν πολίτικη απόφαση, δεν γνωρίζω γιατί», ανέφερε ο ίδιος στο δικαστήριο. 

Πάντως, στην κατάθεσή του ο κ. Παραγιουδάκης ανέφερε πως μετά τα γεγονότα των Ιμίων η χώρα έπρεπε οπωσδήποτε να εξοπλίσει το αμυντικό της σύστημα. 

«Αυτή είναι η αλήθεια»,  είπε χαρακτηριστικά.

Άκης: Δεν αποφασίζει ο υπουργός

Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στο δικαστήριο μεταξύ του κατηγορούμενου πρώην υπουργού και συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, η οποία εξετάζοντας τον κ. Παραγιουδάκη ανέφερε ότι για τις επίδικες συμβάσεις αποφάσιζε ο υπουργός.

«Δεν αποφάσιζε ο υπουργός, πρέπει να το καταλάβετε αυτό, διαστρεβλώνετε τα πάντα, δυσκολεύετε το μάρτυρα», ανταπάντησε ο 'Ακης Τσοχατζοπουλος, παρεμβαίνοντας στο δικαστήριο. 

«Είστε εντεταλμένη, δημιουργείται μονίμως πρόβλημα», είπε ο πρώην υπουργός.

Μ. Παραγιουδάκης: Ο υπουργός Άμυνας έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση πάνω στο κάθε σύστημα και τα 12μέλη του ΚΥΣΕΑ αποφάσιζαν βάση αυτής.

Πολιτική Αγωγή: Άρα αποφασίζει ο υπουργός...

Ακης Τσοχατζόπουλος: Ο υπουργός δεν αποφασίζει. Πόσες φορές θα το πούμε;  Είστε εντεταλμένη. Έχετε άνωθεν εντολές....Διαστρεβλώνετε τα πάντα και δυσκολεύετε το έργο του μάρτυρα.

Πρόεδρος: Μην κάνετε διάλογο.

Στις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου έχουν προγραμματιστεί να καταθέσουν  οι απόστρατοι Αθανασίος Τζογάνης και Γιώργος Ιωαννίδης, οι οποίοι ήταν επίσης μέλη του ΚΥΣΕΑ την επίμαχη περίοδο. Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης