Αποποινικοποίηση της ανυποταξίας ζητά το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Αποποινικοποίηση της ανυποταξίας ζητά το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

«Ζητάμε να παύσει η δίωξη σε βάρος των αντιρρησιών και να ακυρωθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και να μην δικάζονται πολίτες από στρατοδικεία για υποθέσεις που αφορούν τη θητεία τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Αποποινικοποίηση της ανυποταξίας ζητά το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Την αποποινικοποίηση της ανυποταξίας και την ακύρωση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης ζητά από την κυβέρνηση το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις «συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος αντιρρησιών συνείδησης και ολικών αρνητών στράτευσης στην Ελλάδα».

Στη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή σε ολικό αρνητή στράτευσης, το Τμήμα Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η ανυποταξία δεν μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα, και μάλιστα διαρκές, γεγονός που σήμερα συνεπάγεται την διεξαγωγή αλλεπάλληλων δικών για μία και μόνο (ίδια) κατηγορία. Από τη σκοπιά αυτή, ζητάμε να παύσει η δίωξη σε βάρος των αντιρρησιών και να ακυρωθούν τα επιβληθέντα πρόστιμα σε βάρος παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και να μην δικάζονται πολίτες από στρατοδικεία για υποθέσεις που αφορούν τη θητεία τους». Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από την κυβέρνηση «να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να υιοθετήσει τις αλλεπάλληλες συστάσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, να υπαγάγει τον θεσμό της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου υπουργείου. Θεωρούμε επίσης αναγκαία την κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης και την αυτόματη εξίσωση της χρονικής διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με αυτήν της στρατιωτικής».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης