Ανδρέας Λοβέρδος προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Τι πάει να πει είδαμε φως και μπήκαμε;

Ανδρέας Λοβέρδος προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Τι πάει να πει είδαμε φως και μπήκαμε;

Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια αλλά συνάδελφοι δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στα ΑΕΙ, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ανδρέας Λοβέρδος προς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Τι πάει να πει είδαμε φως και μπήκαμε;
Νέα ήθη προσπαθεί να προωθήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης σε οτι αφορά στη φύλαξη και την καθαριότητα του χώρου του Πανεπιστημίου, ωστόσο φαίνεται οτι μερίδα φοιτητών και διοικητικών δε συμφωνούν μαζί του.

Η αντιπαράθεση έγινε εντονότερη από χθες όταν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς και η Θεανώ Φωτίου με ομάδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων μπήκαν στα Προπύλαια αντιδρώντας στη φύλαξη που προωθεί ο κ. Φορτσάκης. O κ. Φορτσάκης πάντως μιλώντας στο protothema.gr δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθεί αύριο με αυτή τη μερίδα των φοιτητών και των διοικητικών καθώς όπως λέει το θέμα είναι ενδοπανεπιστημιακό και όχι πολιτικό και κυρίως όχι με όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως η ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνώνσυνεχίζεται, καθώς παραμένει συγκεντρωμένη ομάδα διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών που δεν ξεπερνούν τους 40. Και στη βουλή ώ συνεχίζεται η θύελλα που έχει ξεσπάσει με αφορμή την είσοδο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς άδεια, με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να παίρνει σαφή θέση υπέρ του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη. Ο κ. Φορτσάκης από την πλευρά του αναρωτήθηκε γιατί ο έλεγχος που γίνεται για την είσοδο στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνετε και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η προγραμματισμένη πάντως για σήμερα συνάντηση του κ. Φορτσάκη με αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων δεν πραγματοποιήθηκε ενώ ο πρύτανης ζήτησε από τους υπαλλήλους και τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τον προαύλιο χώρο ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, χωρίς αυτοί να το αποδεχτούν. 
Οπως δήλωσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν αντιδρώντας στο κλείσιμο της εισόδου της πρυτανείας την περασμένη εβδομάδα υπό τον φόβο ενδεχόμενης κατάληψης , σε συνδυασμό με τη φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου από ιδιωτική εταιρία.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τρίγαζης έκανε λόγο για πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Η πρυτανική Αρχή λέει στα κανάλια σκόπιμες ανακρίβειες. Είπε ότι ήρθαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και διευκόλυναν κάποιους να μπουν στο κτίριο. Δεν είναι αλήθεια ότι μπήκαν χωρίς άδεια. Ο κ. Φορτσάκης δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρύτανης του πανεπιστημίου αλλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό που θέλει είναι να εφαρμόσει στο πανεπιστήμιο τους νόμους της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, που θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρία».

«Το δικαίωμα του προαυλισμού αναγνωρίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά όχι στο πανεπιστήμιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Αν χρειαστεί να παραμείνουμε εδώ, θα το κάνουμε» σημείωσε η γραμματέας του συλλόγου, Μαρλέν Λογοθέτη, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών κάνοντας λόγο για «θεσμική μαφία», «κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού» και «συκοφαντικές δηλώσεις Φορτσάκη».

«Το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: «Ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;» Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;» διερωτήθηκε σήμερα ο κ. Φορτσάκης.

Στις πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται χωρίς να δίνει λογαριασμό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας οτι τα τα Πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο.

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία» αναφέρθηκε:

Στα όσα συνέβησαν χθες στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου: «Μου διαμαρτυρήθηκε ο Πρύτανής ότι έγινε παραβίαση του χώρου της Πρυτανείας από συναδέλφους από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια και αυτό αφορά στην καθαριότητα και την ασφάλεια. Αυτό που κάνει ο Πρύτανεις αφορά την Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια; Υπάρχουν Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ στην αίθουσα. Τουλάχιστον στις Πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μην δίνει λογαριασμό. Η δική μας παρέμβαση έχει μορφή έκκλησης να προχωρήσουμε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης. Μίλησα με τον Πρύτανη, τον κ. Φορτσάκη. Δεν κλειδώνουν τους υπάλληλους μέσα στα γραφεία. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο Πανεπιστήμιο. Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς, είστε Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Για τους χώρους όπου καταστρέφονταν η περιουσία του Πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά πήρε τα μέτρα ο Πρύτανης χωρίς να του υποδείξουμε τίποτε. Χαίρομαι, πάντως που η κουβέντα εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα».

Με κοινή ανακοίνωσή τους και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου τόνισαν: «Προσήλθαμε, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ. Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του» τονίζουν, μεταξύ άλλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης