Κατεδαφίστηκαν παραπήγματα στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι

Κατεδαφίστηκαν παραπήγματα στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι

Οι αθίγγανοι συναίνεσαν στο γκρέμισμα - Ηρεμία στην περιοχή, έπειτα από τα χθεσινά επεισόδια

Κατεδαφίστηκαν παραπήγματα στον καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι
Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια η κατεδάφιση των παραπηγμάτων στον καταυλισμό Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο, στο Χαλάνδρι.

Έπειτα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά την επιχείρηση κατεδάφισης, οι αρχές -με τη σύμφωνη γνώμη των Ρομά- αποφάσισαν να αναστείλουν για σήμερα την εκτελεστή της απόφασης, ενώ έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των αθίγγανων αλλά και κατοίκων της περιοχής αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας.

Στην περιοχή επικρατεί ηρεμία με περιορισμένες αντιδράσεις από ορισμένους
κατοίκους, ενώ παρόντες στην κατεδάφιση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Όπως σημείωσαν, ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, γκρεμίζονται ακατοίκητα κτίσματα καθ' υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος είναι επίσης παρών καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Κλείσιμο
Ο στόχος για σήμερα είναι «να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους», είπε ο κ. Ρούσσος, προσθέτοντας ότι στόχος χθες ήταν «να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου από αύριο, Πέμπτη, στόχος είναι να βρεθεί λύση για το πρόβλημα, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, τονίζοντας πως οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι «τα Μέγαρα δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση» και ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεννόηση, ώστε να εξευρεθεί λύση», μια άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας θα έχει στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών συνάντηση με τον γγ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη, προκειμένου να αναζητήσουν ενδεχόμενο χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά.



Πάντως, χθες η λεωφόρος Μεσογείων μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν οι Ρομά έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, αρνούμενοι το γκρέμισμα των παραπηγμάτων τους.


Σημειώνεται ότι, στη δεκαετία του 2000 είχε δοθεί στον δήμο Χαλανδρίου κονδύλι, ύψους 900.000 ευρώ, από την ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης, δικτύου όμβριων υδάτων και υπολοίπων υποδομών. Τελικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση των υποδομών στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.











































 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης