«Νέμεσις 2014»: Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ

«Νέμεσις 2014»: Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ

Στην άσκηση έλαβαν μέρος πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, σκάφη καθαρισμού θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες - Τι περιλάμβανε το σενάριο

«Νέμεσις 2014»: Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ
Στη βάση του σεναρίου και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε επιτυχώς χθες η κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ. Στην άσκηση έλαβαν μέρος πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, σκάφη καθαρισμού θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες.

Την βασική ευθύνη της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου το οποίο συνεργάστηκε άρτια τόσο με τις αεροναυτικές δυνάμεις αλλά και με τα αντίστοιχα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης, του Πειραιά, της Χάιφα και της Νάπολης της Ιταλίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο, αντιμετωπίστηκε τρομοκρατική επίθεση σε πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ, διάσωση προσωπικού από τη πλατφόρμα και αντιμετώπιση ρύπανσης στον θαλάσσιο χώρο. Η συνεργασία των δυνάμεων που μετείχαν ήταν άψογη καθώς το ΚΣΕΔ Λάρνακας έχει αποκτήσει ήδη μια σημαντική εμπειρία στο συντονισμό τέτοιων επιχειρήσεων.

Κλείσιμο
Την άσκηση παρακολούθησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ μαζί με τους υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ενέργειας. Ο νέος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε την ικανοποίηση του σημειώνοντας πως είναι, η μεγαλύτερη ανάλογη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει την επάρκεια και τον επαγγελματισμό των στελεχών της ΕΦ και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ο υπουργός πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το πλέγμα συμμαχιών και συνεργασιών που αναπτύσσει ενισχύει και επιβεβαιώνει το γεωστρατηγικό της ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας».

Ο υπ. Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σημείωσε τη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου όσο και στην αποστολή ξεκάθαρων μηνυμάτων ότι διεκδικούμε και ασκούμε την κυριαρχία μας εκεί και όπου έχουμε συμφέροντα και εκεί και οπουδήποτε μας ανήκει σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις. Στις δικές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως «ασκήσεις αυτού του είδους επιβεβαιώνουν την παρουσία μας ως κράτος και το συντονισμό όλων των ενεργειών και τη συμμετοχή μέσα στην ΑΟΖ. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από μια σειρά ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα χωρίς να συνδέονται προγραμματίζουμε και την απαρχή των ερευνών για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας, αρχής γενομένης αυτού του καλοκαιριού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης