Κεφαλονιά: Μετρούν ζημιές και ανησυχούν για τη συνέχεια

Κεφαλονιά: Μετρούν ζημιές και ανησυχούν για τη συνέχεια

Συνεχείς μετασεισμοί με το μέγεθος του μεγαλύτερου στα 5,1 Ρίχτερ - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Κεφαλονιά: Μετρούν ζημιές και ανησυχούν για τη συνέχεια
Κλείσιμο
Αν ήταν άλλο μέρος, δεν θα είχε αντέξει... Αυτό ψιθυρίζουν σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του σεισμού 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί τους. Οι μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το πρωί είχαν σημειωθεί περίπου 45 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Αγωνία έχει δημιουργήσει και η δήλωση του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός ακόμα δεν έχει έρθει...

Η Κεφαλονιά σήμερα το πρωί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι ζημιές είναι πολλές και πολλοί καταστηματάρχες αντίκρισαν σήμερα το πρωί σκηνές χάους στα μαγαζιά τους.

Στο Αργοστόλι έχει φτάσει πλοίο της Super Fast μέσα στο οποίο μπορούν να βρουν προσωρινό κατάλυμα, άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς προέρχονται από την περιοχή του Ληξουρίου, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο του σεισμού.



Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο πλοίο που έφτασε σήμερα στην Κεφαλονιά, λέγοντας ότι 500 άτομα που επλήγησαν από σεισμό, βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτό.

Μάλιστα, είπε ότι άλλο ένα πλοίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έχει διπλάσια χωρητικότητα από το πλοίο της Super Fast, αναμένεται να φθάσει στο νησί προκειμένου να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, η καλή κατασκευή των σπιτιών στην Κεφαλονιά μετά τον μεγάλο σεισμό του 1953 ήταν ο λόγος για των οποίο τα σπίτια άντεξαν στον χθεσινό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ, των σεισμοπλήκτων στην Κεφαλονιά και Ιθάκη, για ένα μήνα, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε την αναβολή για ένα μήνα των τρεχουσών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού.

Την ίδια ώρα, παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Επίσης, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Ακόμη, από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.





Οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Κλιμάκιο μηχανικών για ελέγχους κτιρίων στην Κεφαλλονιά  
 
Κλιμάκιο από 54 μηχανικούς των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών στέλνει στην Κεφαλλονιά η κυβέρνηση, ενώ άλλοι 60 διπλωματούχοι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα υποστηρίξουν τις τοπικές και κρατικές αρχές στους πρώτους ελέγχους κτιρίων και υποδομών.  

Από την Αθήνα, σε συνεργασία με την Aegean Airlines, το ΤΕΕ έστειλε κλιμάκιο αποτελούμενο από 4 καθηγητές του Πολυτεχνείου και 30 πολιτικούς μηχανικούς με μεγάλη εμπειρία στα θέματα σεισμών, ελέγχου κατασκευών και αποκατάστασης.


Βίντεο με τις ζημιές στο Επιμελητήριο της Κεφαλονιάς

 Από την Πάτρα και το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, μετέβησαν άλλοι 5 μηχανικοί, επίσης, με μεγάλη εμπειρία στις ζημιές από σεισμούς, ενώ από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανικοί που ανήκουν στη δύναμη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ.

Οι μηχανικοί του ΤΕΕ, από κοινού με τεχνικούς της Αυτοδιοίκησης και των κρατικών υπηρεσιών, συγκρότησαν κλιμάκια που από το πρωί ελέγχουν κτίρια και υποδομές.



Παραμένουν επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Μιλώντας, δε, στο protothema.gr, ο κ. Λέκκας είπε ότι ο δομημένος ιστός του νησιού ανταποκρίθηκε σχεδόν άριστα. Η επόμενη σύσκεψη στο νησί για την αξιολόγηση της κατάστασης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές κατολισθήσεις, δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στο protothema.gr, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, Νικήτας Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

Η γενική εικόνα, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, είναι ότι, μολονότι δεν υπάρχουν καταρρεύσεις, έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια, σε τοίχους, σε πέργκολες, σε σκεπές και σε μαντρότοιχους. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει από τα συνεργεία και αναλυτικότερη εικόνα θα υπάρχει σήμερα το απόγευμα, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έχει γίνει, επίσης, ένας πρώτος έλεγχος στα δημόσια κτήρια και αυτά λειτουργούν κανονικά σήμερα, με την εξαίρεση των σχολείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, Κώστα Μακρόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα μετά τα 5,8 Ρίχτερ της Κυριακής είναι πλούσια, καθώς έχουν καταγραφεί 50 σεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ και περίπου 14 μεγέθους μεγαλύτερου των 4 Ρίχτερ.

Όπως είπε στο protothema.gr o κ. Μακρόπουλος, φαίνεται να έχει διαρραγεί ένα ρήγμα μήκους 15-18 χλμ. από το συνολικού μήκους 80 χλμ. ρήγμα που διαπερνάει την Κεφαλονιά με κατεύθυνση από βορειανατολικά προς τα νοτιοδυτικά.

Ερωτηθείς αν και πότε μπορούμε να μιλάμε για τον κύριο σεισμό, ο κ. Μακρόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δεδομένης της σεισμικής δραστηριότητας του νησιού (σ.σ. το 1953 σημειώθηκαν τρεις μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα τεσσάρων ημερών 9/8 6,4R, 11/8 6,8 R και 12/8 7,2 R), αναφέροντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως και μια εβδομάδα, πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός.




Εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια, σπίτια και καταστήματα σημειώθηκε καθίζηση στον παραλιακό δρόμο στο Ληξούρι αλλά και σε τμήματα της πλατείας δίπλα από το λιμάνι, ενώ υπήρξαν αρκετοί μικροτραυματισμοί κυρίως από πτώση αντικειμένων.

Επίσης, σύμφωνα με το kefalonitikanea.g σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα δύο γηροκομεία στην Κεφαλονιά.

Οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ληξουρίου έχουν μεταφερθεί σε διπλανή εκκλησία, ενώ αυτοί του Γηροκομείο Αργοστολίου μεταφέρθηκαν στους κοιτώνες του Αγίου Γερασίμου. Πάντως, επέστρεψαν στο νοσοκομείο Αργοστολίου οι νοσηλευόμενοι αφού μετά από διπλό έλεγχο στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κτήριο.
 


Ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος είπε ότι οι αρχές του νησιού βρίσκονται σε φάση καταγραφής των ζημιών. Ο κ. Κεκάτος επεσήμανε ότι κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους. Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος συνέστησε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι που έχουν δει ρωγμές στις οικίες τους. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.

 

Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014.

Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.



Προβλήματα με το πόσιμο νερό

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο  προληπτικών  ενεργειών  για  την  προστασία  της  δημόσιας  υγείας  και  λόγω  των  συχνών  διακοπών  στην  υδροδότηση  σε  διάφορες περιοχές  του  νησιού, εξαιτίας  του  μεγάλου σεισμού που  σημειώθηκε  χθες, συνίσταται  να  μην  χρησιμοποιείται  το  νερό του  δικτύου ύδρευσης ως  πόσιμο, εάν  παρατηρηθεί  παρέκκλιση  από  τα  φυσιολογικά   χαρακτηριστικά του,  όπως  η  οσμή  και  η  διαύγεια.  

Οι  αρμόδιες  υπηρεσίες  διενεργούν  συνεχείς  ελέγχους  για  την  ποιότητα  του  νερού  και  δεν  υπάρχει  ιδιαίτερη  ανησυχία.



Τηλέφωνα ανάγκης για τους κατοίκους Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, για να δηλώσουν ζημιές στο κτίριο της οικίας τους ή του καταστήματός τους, για τα οποία απαιτείται άμεσος επιτόπιος έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο μπορούν να τηλεφωνούν στα εξής τηλέφωνα:
26710-28450, 26710-22188, 26710-27311, 26710-22198, 2671028740

Επίσης, μπορούν να καλούν στα εξής τηλέφωνα του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκειμένου να δηλώσουν ζημιές στις οικοσκευές – είδη σπιτιού: 
26713-62650, 26713-62652, 26713-62653, 26713-62655




Μέχρι τα Τρίκαλα έγινε αισθητός ο σεισμός της Κεφαλονιάς, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης