Λέκκας: Οι πολλοί μετασεισμοί εκτονώνουν την σεισμική ενέργεια

Λέκκας: Οι πολλοί μετασεισμοί εκτονώνουν την σεισμική ενέργεια

Καθησυχαστικός για τους ισχυρούς μετασεισμούς ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λέκκας: Οι πολλοί μετασεισμοί εκτονώνουν την σεισμική ενέργεια
Καθησυχαστικός, όσον αφορά στους συνεχείς ισχυρούς μετασεισμούς στην Κεφαλονιά, εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς μικρού μεγέθους μετά τον χθεσινό μεγάλο σεισμό γιατί εκτονώνουν τη σεισμική ενέργεια.

Κλείσιμο
«Όταν γίνονται τόσοι πολλοί σεισμοί, το αυτονόητο είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού. Αυτή είναι μια γενική αρχή», είπε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι  «η μετασεισμική ακολουθία στους σεισμούς γύρω στα 6 Ρίχτερ είναι μακρά και όταν λέμε μακρά εννοούμε της τάξεως των μερικών εβδομάδων».

«Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, είναι βέβαια μικρού μεγέθους. Είναι σεισμοί που δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ. Τα επίκεντρά τους, όπως και του χθεσινού μεγάλου σεισμού, είναι μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου», είπε, σημειώνοντας ότι ο χθεσινός σεισμός έδωσε πολύ μεγάλες εντάσεις και επιταχύνσεις, αλλά δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις στα κτίρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το παραπάνω επιβεβαιώνει και στην πράξη ότι, στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός είναι πάρα πολύ καλός και οι οδηγίες που εμπεριέχει είναι πάρα πολύ ακριβείς», είπε.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι σεισμοί υπήρχαν και θα υπάρχουν αλλά το σημαντικό είναι η διαμόρφωση μιας αντισεισμικής συνείδησης, ώστε ο άνθρωπος να μην πανικοβάλλεται και να μην φοβάται για ένα φυσικό φαινόμενο που υπήρχε και θα υπάρχει πάντα.

«Η εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών και η κατάλληλη εκπαίδευση είναι τα δύο κύρια στοιχεία στα οποία πρέπει να ακουμπήσουμε επάνω προκειμένου να είμαστε αλλά και να αισθανόμαστε ασφαλείς», είπε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης