PROTOTHEMA

Ελλάδα

Κίνδυνος κατάρρευσης

ΟΑΚΑ:Σήμα κινδύνου για το στέγαστρο Καλατράβα

ΟΑΚΑ:Σήμα κινδύνου για το στέγαστρο Καλατράβα

-Από το 2004 δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση λόγω  έλλειψης κονδυλίων-Έγγραφο του υπ. Πολιτισμού προς τη Βουλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου-Μεταλλικές κατασκευές σαν αυτην χρήζουν συνεχών στατικών και δομικών ελέγχων

"Θύμα" της κρίσης έχει πέσει και το εντυπωσιακό στέγαστρο του ΟΑΚΑ που σχεδίασε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα καθώς το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αδυνατεί να το συντηρήσει.


Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα καθώς πέραν της υποβάθμισης ενός έργου που στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρω, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

Πιο αναλυτικά, με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραδέχεται ότι «Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του» εξηγώντας πως «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο επισημαίνεται πως τα προηγούμενα έτη είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. Ευρώ.

Πάντως, ο κ. Ανδριανός τονίζει πως  «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

kyriakos28/07/201318:18

Για πολλοστη φορα: ζητω ο λαος των λεβεντοβλακων και των αχρηστομαγκιτων. Ουτε ενα εργο μικρου σχετικα μεγεθους δε μπορει να συντηρησει. Φαντασου να πεσει! Το νεο θα κανει το γυρο του κοσμου. Η ζημια στην ηδη κοπανημενη απο διακοσιες παντες φημη του Ελληνα, μεγαλη λογω του οτι θα υπαρχει π.χ. ενα βιντεο.

Απάντηση
ΑΥΡΑ28/07/201316:41

ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ,ΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΣΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Ο ΚΑΛΑΤΡΑΒΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΚΡΑΥΓΑΖΑΝΟΤΑΝ ΠΗΡΑΝ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ .ΕΒΛΕΠΑΝ ΣΑΝ ΟΥΦΟ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ ΜΑΣ.ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ.ΠΗΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΗΡΘΕ Ο ΛΟΓ/ΜΟΣ .ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ.................

Απάντηση
ΑΝΖ28/07/201316:41

Πεταμένα λεφτά .. φιγούρα και λιγούρα αυτη ειναι η ψωροκώσταινα..... το κακο είναι ατι αλλοι τα φαγάνε και ο λάος την πληρώνει...

Απάντηση
σκατά 28/07/201314:29

130.000.000 δηλαδή περίπου το διπλάσιο κόστος από της απολύησεις των δημοσιών υπαλληλων του πρώτου κυμμάτος μη λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτό είναι κόστος πριν 9 χρόνων. και μετά σου λένν γιατί χρεωκοπήσαμε και γιατί κάποιοι υποστηρίζουν με τέτοια θέρμη το μνημόνιο!! λίγη τσίπα ρε!!!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία