Αναβρασμός στα πανεπιστήμια

Αναβρασμός στα πανεπιστήμια

Μετά το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναβάλλει την εξεταστική και το Καποδιστριακό - Καταλήψεις των σχολών τους σχεδιάζουν οι φοιτητές

Universities in turmoil

Επί ποδός βρίσκονται φοιτητές και πανεπιστημιακοί οι οποίοι προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις  τον Σεπτέμβριο αντιδρώντας στο νέο νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Γενικές συνελεύσεις των φοιτητών θα ξεκινήσουν την Τρίτη με στόχο τις καταλήψεις των σχολών τους, ενώ μετά το Μετσόβιο Πολυτεχνείο που μετέφερε για τις 5 Σεπτεμβρίου την εξεταστική περίοδο που κανονικά άρχιζε στις 29 Αυγούστου, στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο κατά τη γενική συνέλευσή του την Δευτέρα, αποφάσισε την μετάθεση της έναρξης της εξεταστικής για τις 9 του επόμενου μήνα.

Στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Καποδιστριακού επισημαίνει τα εξής:

«O νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Eισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του. Yποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές. Προωθεί τον αυταρχισμό στην ανώτατη παιδεία. Εγείρει κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και την ελεύθερη, δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου. Αποστερεί από δημόσιους πόρους την εκπαίδευση, την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο».

Ιδιαίτερα, επισημαίνει η Σύγκλητος, ότι «ο νόμος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε καμιά περίπτωση τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ. Η Σύγκλητος αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν εφαρμογή του και να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο για τη διαφύλαξη της συνταγματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου».
   

Κλείσιμο
    

 
    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης