Κάθε χρόνο 300 δισ. τόνοι πάγου λιώνουν σε Αρκτική και Ανταρκτική!

Κάθε χρόνο 300 δισ. τόνοι πάγου λιώνουν σε Αρκτική και Ανταρκτική!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη - -σοκ από τον δορυφόρο «Grace»

Κάθε χρόνο 300 δισ. τόνοι πάγου λιώνουν σε Αρκτική και Ανταρκτική!
Με πρωτοφανείς ρυθμούς λιώνουν οι πάγοι στους δύο πόλους της Γης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο δορυφόρος «Grace» (Gravity Recovery and Climate Experiment).

Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα που έστειλε την τελευταία δεκαετία ο «Grace», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη, καθώς υποστηρίζουν πως 300 δισ. τόνοι πάγων λιώνουν κάθε χρόνο στους πόλους της Γης!

Μάλιστα οι επιστήμονες μόνο καθησυχαστικοί δεν εμφανίστηκαν, καθώς εξέφρασαν τον φόβο τους για μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Κλείσιμο
Ενδεικτικό είναι πως στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αντιστοιχεί στο 95,5% των πάγων του πλανήτη και σε περίπτωση που οι πάγοι σε αυτές τις περιοχές έλιωναν, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε 63 μέτρα.

«Με τον καιρό η τήξη των πάγων επηρέαζε όλο και περισσότερο την αύξηση της στάθμης της θάλασσας», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Μπερτ Βούτερς, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Ωστόσο οι επιστήμονες διευκρίνισαν πως για έρευνες σχετικές με ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα, η περίοδος των δέκα ετών, δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα, ειδικά για να μπορεί κανείς να προβλέψει το τι θα γίνει στο μέλλον.

Παράλληλα ξεκαθάρισαν πως ακόμα κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά την ακριβή αιτία για το λιώσιμο των πάγων, ενώ προσθέτουν πως ενδεχομένως να συνεισφέρουν τα ωκεάνεια ρεύματα ή τα μετεωρολογικά συστήματα στον βόρειο Ατλαντικό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης