Αξιωματούχος ΔΝΤ: Αν υπήρχε Έλληνας Μακρόν θα μπαίναμε αμέσως στο πρόγραμμα

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Αν υπήρχε Έλληνας Μακρόν θα μπαίναμε αμέσως στο πρόγραμμα

«O καθένας θα πρέπει να δώσει από κάτι. Υπάρχει βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός τριών εβδομάδων, γιατί ο χρόνος πιέζει», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος του Ταμείου- Bundesbank: Ρεαλιστικός στόχος για την Ελλάδα η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Αν υπήρχε Έλληνας Μακρόν θα μπαίναμε αμέσως στο πρόγραμμα
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται εγκλωβισμένα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, με τις παρασκηνιακές επαφές να δίνουν και να παίρνουν, τις δηλώσεις και από τις δύο πλευρές να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και την ελληνική κυβέρνηση ως φαίνεται να προσμένει ένα... θαύμα.

Από την πλευρά της η Γερμανία επέλεξε να στείλει εκ νέου το μήνυμά της μέσω της Bundesbank, η οποία στο μηνιαίο δελτίο της (το οποίο αφορά τη γερμανική οικονομία, αν και υπάρχουν σποραδικές αναφορές στην Ευρωζώνη) σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και παράλληλα ότι η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ) είναι ένας ρεαλιστικός στόχος εάν η Ελλάδα φροντίσει να εφαρμόσει κατά γράμμα όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Αξιωματούχος του Ταμείου σε ανώνυμες δηλώσεις του στο CNBC υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εντός των επόμενων τριών εβδομάδων (σ.σ.: μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου), θέτοντας ως βασική δικαιολογία γι' αυτήν την αισιοδοξία το γεγονός ότι η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει άνω των επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο και ως εκ τούτου χωρίς καταβολή της δόσης θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και μάλιστα «φεσώνοντας» την ΕΚΤ!

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ παραμένει πιστός στη θέση του Ταμείου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς μέσω αυτού του τρόπου η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει. Προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας εμφατικά «εάν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα είχαμε, ήδη, εισέλθει στο πρόγραμμα»- παραπέμποντας εμμέσως στο γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας εστίασε στις μεταρρυθμίσεις για την οικονομία της χώρας του. 

Τη σκυτάλη λίγες ώρες αργότερα ανέλαβε ένα ακόμη στέλεχος του Ταμείου, ο Tobias Andrian, ο οποίος είναι Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του ΔΝΤ, ο οποίος επανέλαβε ότι «χωρίς επίλυση του ζητήματος του χρέους το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ εάν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει».
Κλείσιμο

Bundesbank: Πολύ φασαρία... για το τίποτα

Όσο για την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, στο δελτίο της αναρωτιέται: "Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;", τασσόμενη ουσιαστικά με τη θέση του ESM, όπως αυτή διατυπώθηκε στο εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο δόθηκε τη Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα η τράπεζα υποστηρίζει ότι «προκειμένου να μπορέσει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος, έπρεπε να συμφωνηθούν τώρα μέτρα για το 2018 και, ιδιαίτερα, μέτρα για τους φόρους και τις συντάξεις για το 2019 και το 2020».

Σε... αναμμένα κάρβουνα η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά, όπως δείχνουν οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, φαίνεται ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να... ελπίζει ότι κάποιος εκ των δύο μονομάχων (σ.σ.: Γερμανία και ΔΝΤ) θα κάνει πίσω και τελικώς θα υπάρξει άρση του αδιεξόδου.

Όλα, όμως, δείχνουν ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του χρέους και το μόνο στο οποίο μπορεί να ευελπιστεί η Αθήνα είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης. Όσο για τους επόμενους «στόχους», μάλλον θα χρειαστεί να κάνει υπομονή έως ότου γίνουν οι γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης