Νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις εξήγγειλε ο Πετρόπουλος

Νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις εξήγγειλε ο Πετρόπουλος

Ρύθμιση και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ προωθεί το υπ. Εργασίας - Η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα αγγίζει τα 32 δισ. ευρώ

Νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις εξήγγειλε ο Πετρόπουλος
Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία ακόμα και για χρέη κάτω των 3.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ.
Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τα
«κόκκινα» δάνεια:
Κλείσιμο
«Αυτά τα ποσά θα ρυθμίζονται μέχρι 36 δόσεις, ενώ τα πάνω από 3.000 ευρώ έως και σε 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν την απωλέσει κανείς για τρεις μήνες».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να υπαχθεί κάποιος σε μία από τις έξι κλίμακες που θα δημιουργηθούν με παραμέτρους το χρέος, τις δόσεις και την έκπτωση, καταλήγοντας ότι «δεν θα ισχύουν οι 120 δόσεις και για αυτόν που έχει να πληρώσει, γιατί έτσι ουσιαστικά θα τον δανείζαμε». Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα υπάρχει πλήρης διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα αγγίζει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την απαλλαγή των στελεχών του Δημοσίου και των τραπεζών από την ποινική ευθύνη ο κ.Πετρόπουλος τόνισε: «Δεν μιλάμε για ποινική απαλλαγή. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκείνο που προβλέπεται είναι μία διαδικασία, ώστε εκεί που προκύπτει αμφιβολία για την ορθότητα της επίλυσης των χρεών θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ώστε η λύση που θα επιλέγεται να είναι ικανοποιητική και για το Ταμείο και να μπορεί να πληρωθεί από τον οφειλέτη. Δηλαδή να υπάρχει καλή απόδοση χωρίς φόβο για τον υπάλληλο».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Τάκης Καλόφωνος, Χρηματοικονομικός Σύμβουλος Καταναλωτών (ΕΝΚΕ), τόνισε ότι σήμερα το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι. Ο μέσος δανειολήπτης έχει 4,43 δάνεια κα η μέση οφειλή του είναι 94.000 ευρώ
Στην ΕΝΚΕ από το 2010 καταγράφηκαν με τρία μεγάλα «κόκκινα» κύματα:

-2011: «Σκάνε» οι λεγόμενες κάρτες-ακορντεόν!
-2012: Δίπλα στις κάρτες, φουντώνουν τα στεγαστικά
-2013: Άνοδος των στεγαστικών, οι κάρτες περιορίζονται στο 10%.
 
Ανησυχητικά στοιχεία παράθεσε και ο κ. Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank, επισημαίνοντας: «Το ιδιωτικό χρέος είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών, 800 με 1.000 την ημέρα. Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες είναι 95,29 δισ. ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες, από τους οποίους 850.000 βρίσκονται μπροστά σε αναγκαστική πληρωμή που επίκειται και για άλλο 1,6 εκατομμύριο φορολογούμενους».
 
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Ν. Γεωργακόπουλου, Καθηγητης Έρευνας Stern School of Business N.Y, ο οποίος ανέφερε την προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας: «Προ κρίσεως, ρώτησα τον Νουριέλ Ρουμπινί τι να κάνω αν επιστρέψω στην Ελλάδα. Με είχε συμβουλεύσει να ασχοληθώ με τις τράπεζες, γιατί όταν θα μεταφερθεί η κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η χώρα μας θα καταρρεύσει. Εάν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν θα λυθεί ποτέ. Πρέπει να βελτιωθεί και ο κοινωνικός πλούτος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανεργίας».

Για τα δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων μίλησε ο κ. Βαγγέλης Βότσης, Τραπεζικό Στέλεχος επισημαίνοντας: «Τα 98,5% από τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζικών υπαλλήλων είναι εξυπηρετούμενο. Αν αναζητούμε τα αίτια, π.χ. τα μετοχοδάνεια δόθηκαν μετά από πιέσεις της εργοδοσίας των τραπεζών, με το πιστόλι στον κρόταφο των υπαλλήλων. Στη χρυσή εποχή, εκταμιεύαμε δάνεια επαγγελματικής στέγης με 28% επιτόκιο. Τριπλασιάστηκαν τα τραπεζικά δάνεια, από το 2004 έως το 2009 και έφτασαν τα 76 δισ. ευρώ το 2009. Σήμερα, η όποια ανάλυση πρέπει να ξεκινήσει από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Αλλοίμονο αν δημιουργήσουμε επιπλέον πρόβλημα στον ενήμερο πελάτη. Πρέπει να δούμε ποιος είναι σε πραγματική αδυναμία να πληρώσει και ποιος είναι κακοπληρωτής. Αδυνατώ να καταλάβω πώς με εισόδημα 80.000 ευρώ το χρόνο, υπήχθησαν άνθρωποι στο νόμο "Κατσέλη". Το 48% των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια προέρχεται από 11.000 φυσικά πρόσωπα. 

Για τις «φουσκωμένες» οφειλές προς τις ΔΟΥ μίλησε ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, Φοροτεχνικός επισημαίνοντας: «Τον Φεβρουάριο του 2010, οι εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που ξεκινούσαν από το 1976. Μέχρι το 2016, προστέθηκαν άλλα 40 δισ. και φτάσαμε στα 95,6 δισ. ληξιπρόθεσμα, από τα οποία όσα αφορούν χρέη ως το 2009, δεν αναμένεται να εισπραχθεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν οι εταιρείες που τα χρεώθηκαν. Σημειώστε μόνο πόσο "φουσκωμένες" είναι αυτές οι οφειλές, από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν σε αυτές τις εταιρείες, εφοριακοί, παίρνόντας μπόνους! Περισσότερα πρόστιμα, μεγαλύτερο μπόνους! Αλλά και σήμερα, εταιρεία που λειτούργησε μετά το 2009, επέζησε για 1,5 χρόνο, "έγραψε" 2,1 εκατ. τζίρο και χρεώθηκε σε φορολογικό έλεγχο 6,5 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, είναι και φόροι που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν προβλέπονται, όπως τα επισκευαστικά που έδιναν οι τράπεζες μαζί με τα στεγαστικά και δεν φορολογούνταν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης