PROTOTHEMA

Οικονομία

Νέα ανατροπή στο θρίλερ για την επίτευξη συμφωνίας

ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ «παγώνουν» την άμεση επιστροφή των δανειστών

ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ «παγώνουν» την άμεση επιστροφή των δανειστών

Δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη η πρόβλεψη κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα ότι εντός της ημέρας θα υπήρχε απόφαση για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων  - Τι είπε εκπρόσωπος του  ΔΝΤ - Κατηγορηματικός ο Ντάισελμπλουμ: Δεν προβλέπω συμφωνία στη Μάλτα 

Τις προβλέψεις κυβερνητικών πηγών περί επικείμενης ανακοίνωσης της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα παγώνουν μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, το  ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι νωρίς για υποθέσεις περί επίτευξης συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο, αφού "υπάρχουν ακόμη διαφορές". 


Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν αναμένει συμφωνία στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, ενώ το ίδιο αρνητικό ως προς τις προσδοκίες που είχε σπεύσει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, κλίμα, μεταφέρεται και από πηγές των Βρυξελλών. Οι πηγές αυτές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε πολλά επίπεδα - με κύριο τα εργασιακά και διαφωνίες που αποτρέπουν την προοπτική κατάληξης των διαπραγματεύσεων, άμεσα. 


Την ίδια ώρα, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τόνισαν στην ιστοσελίδα mignatiou.com ότι «Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία». Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι συζητήσεις δεν κατέρρευσαν και αυτό έχει σημασία»- δήλωση που υποκρύπτει ότι κάποια στιγμή οι συζητήσεις έφτασαν ακόμη και σε αυτό το οριακό σημείο προ της κατάρρευσης.

Το σχόλιο ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται έγινε μετά την ανακοίνωση  εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του mignatiou.com για τις πληροφορίες περί επανόδου των δανειστών στην Αθήνα, είπε: «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται μία πολύ σκληρή αντιπαράθεση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα ότι υπάρχουν στιγμές που οι απόψεις “είναι πολύ μακριά” αλλά και περιπτώσεις που σημειώνονται οι αναγκαίες υποχωρήσεις. ‘Όμως, μέχρι της στιγμής, δεν επήλθε η συμφωνία, καθώς στις τελευταίες συζητήσεις οι πλευρές οχυρώθηκαν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των πηγών μας, θα συνεχιστεί η προσπάθεια και σήμερα με στόχο την επιστροφή των Θεσμών, καθώς -όπως τονίστηκε- “ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει την άλλη εβδομάδα”. Σημειώνουμε ότι μέχρι της στιγμής δεν έχει ζητηθεί από το ΔΝΤ η έγκριση του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Δ.Σ. του Ταμείου, για επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα.

Δεν βλέπει συμφωνία στη Μάλτα ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg 


Την πίεση στο φουλ προς την ελληνική πλευρά είχε αυξήσει  με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. 
 
«Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα μια συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup σε δημοσιογράφους στη Χάγη προσθέτοντας ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας. 

«Είναι πάντα δυνατό να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι μια ανακοίνωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή» πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε μετά την ανατροπή που επιχείρησαν τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και οι ΑΝΕΛ  σε ένα μέρος από όσα συμφώνησαν υπουργοί της κυβέρνησης με τους θεσμούς ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. 

Μεγάλος χαμένος από αυτή την ιστορία βγαίνει για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς αναγκάστηκε υπό την πίεση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πάρει πίσω, πρώτα με επιστολή και στη συνέχεια με τις εντολές που έδωσε για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Euroworking Group μια επί της ουσίας κλεισμένη συμφωνία όπως "ορκίζονταν" στελέχη των Θεσμών. 

Από το πρωί κυβέρνηση, θορυβημένη από τη εικόνα ναυαγίου, προσπαθεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που αποτυπώθηκε και χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες και αντανακλάται και στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ και περιμένει μια θετική έκβαση στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και το Δ.Ν.Τ. σήμερα το απόγευμα ώστε να γυρίσουν τα κλιμάκια στην Αθήνα ακόμη και την Κυριακή το βράδυ.

Αρωγός στην προσπάθεια εξομάλυνσης των πραγμάτων είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στελέχη της οποίας δείχνουν προς την πλευρά του ΔΝΤ για την καθυστέρηση επιστροφής των θεσμών. 

Ωστόσο η επιστροφή του ΔΝΤ δεν φαίνεται πια το ίδιο εύκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, το Ταμείο θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε αυτά που συμφώνησε την προηγούμενη βδομάδα και γι' αυτό ζητεί έγγραφη διαβεβαίωση για τα συμφωνηθέντα
πριν δεχθεί κυρία Βελκουλέσκου να επιστρέψει στην Αθήνα. 

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες η απογευματινή τηλεδιάσκεψη θα είναι δύσκολη και η όλη αναταραχή δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθεί το ορόσημο της 7ης Απριλίου και να μπούμε πια στη ζώνη του Πάσχα με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία τις τράπεζες και για τον ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που θα οδεύουν πια προς το καλοκαίρι. 

Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι ακόμη ημερομηνία επιστροφής

Για «σημαντική πρόοδο» αλλά χωρίς «συγκεκριμένη ημερομηνία» κάνει λόγο η Κομισιόν σχολιάζοντας το χθεσινό EuroWorking Group.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε τα εξής:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω χθες τη σημαντική πρόοδο που έγινε, το EuroWorking Group προετοιμάζει την ατζέντα των Eurogroup συνεπώς για περισσότερες πληροφορίες για το τι έγινε θα πρέπει να ρωτήσετε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αναφορικά με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, ο διάλογος συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα από τα κεντρικά. Οι επαφές αυτές θα ανοίξουν τη πόρτα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γρήγορα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμα καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής».

Η χθεσινή «πρόοδος» που επετεύχθη μένει να μεταφραστεί σε μια απόφαση για επιστροφή των θεσμών ίσως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καλυφθούν οι υπάρχουσες διαφορές που ακόμη υπάρχουν, κυρίως σχετικά με τα εργασιακά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως παρά τους διθυράμβους του Μαξίμου για ανακοίνωση επιστροφής των θεσμών εντός της ημέρας οι Βρυξέλλες κρατούν στάση άμυνας, τονίζοντας πως δεν έχει τελειώσει ακόμη το θέμα και παραμένουν ανοιχτά θέματα.

Σημειώνουμε επίσης πως η κυβέρνηση αρχικά προόριζε τη δεύτερη αξιολόγηση για κλείσιμο τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους...


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Άγγελος02/04/201717:40

Για να σταματήσουν να ψάχνουν ενόχους για την καθυστέρηση. Τσίπρας και Καμμένος, αρνούμενοι να δεχτούν περικοπές επί των ημερών τους είναι οι κυρίως υπεύθυνοι. "Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναγκάστηκε υπό την πίεση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πάρει πίσω, πρώτα με επιστολή και στη συνέχεια με τις εντολές που έδωσε για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Euroworking Group, μια επί της ουσίας κλεισμένη συμφωνία όπως "ορκίζονταν" στελέχη των Θεσμών".

Απάντηση
Οι Αριστεροι τα εχουν συμφωνησει ηδη01/04/201712:45

Ολοι γνωριζουν οτι εχουν συμφωνησει με ΝΑΙ σε ολα οι Συριζαιοι, απλα θελουν να περασουν ησυχα τις διακοπες τους οι βουλευτες τους. Αν ανακοινωσουν τα μετρα τωρα, οι βουλευτες τους θα ετρωγαν πολυ ξυλο μολις πατουσαν ποδι στις περιφερειες τους. Αμεσως μετα τις διακοπες θα ανακοινωσουν τις κολωτουμπες του Τσιπροπινοκιο

Απάντηση
Ι.Κάλφας Σουηδία01/04/201710:39

ΔΝΤ και Ντάισελμπλουμ παγώνουν την άμεση επιστροφή των δανειστών Ντάισελμπλουμ: Πολύ νωρίς η 7η Απριλίου για να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλτα γιοκ - Για τα μάτια του κόσμου η διαπραγμάτευση. Το Ελληνικό κουκλοθέατρο του παραλόγου συνεχίζεται . Οι Έλληνες ακόμα πιστεύουν σε θαύματα, ψευτοδιλήμματα και σε σωτήρες όπως ο μεγαλοαπατεώνας Σώρρας, συν αυτού ψήφησαν τρεις φορές έναν αυταπατώμενο ψευτοτσολιά για να τον σώσει από την καταρρεύσει χωρίς να ιδρώσει. Η λεγόμενη συμφωνία που ακόμα ονομάζεται μνημόνιο παρέχοντας νέες λέξεις χωρίς ουσία αντιμνημονικούς και μνημονικούς, ήταν να κλίσει το Φεβρουάριο του 2016.. Ο χρόνος αυτός μετατέθηκε τελικά στις 4-5 Φεβρουάριου του 2016 και τώρα τρεχαγυρευόπουλε στο 2017 και βλέπουμε. Τα απλά και απόλυτα γίνονται ακατανόητα στον Ελληνικό λαό εκ προθέσεως, διότι ο Έλληνας δεν θέλει να αποδεκτεί την πραγματικότητα. Οι Έλληνες ζούσαν πολλές δεκαετίες με δανικά εισέπρατταν συντάξεις στα σαράντα τους χρονιά με 120% τον αποδοχών τους και τεράστια εφάπαξ αφορολόγητα. Το Ελληνικό κράτος μετατράπηκε σε μια τεράστια ψευδό δημοκρατία με μια σάπια πελατειακή πολίτικη με το μόνο κριτήριο την κλεψιά και απατεωνιά και την καρέκλα . Οι καλύτεροι ήταν αυτοί που έκλεβαν τα περισσότερα. Ο Έλληνας ζούσε και ζει ακόμα με εισοδήματα που δεν τα παράγει και που προέρχονται από δανεισμό. Δεν χρειάζεται φιλοσοφίες όταν παρέλαβε ο πανούργος ψευτοτολιάς Τσίπρας το έτος 2015 το δημόσιο χρέος ήταν 281,0 δις πάντοτε με αυτά που γράφουν τα Μ.Μ.Ε. Τώρα μετά δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ το χρέος ανέρχεται στα 328,5 δις δηλαδή αυξήθηκε με 47,5 δις. Ο Έλληνας δεν παράγει όσο κοστίζουν όλες οι συντάξεις και το κόστος των ενόπλων δυνάμεων. Όλα αυτά είναι γνωστά στους ετέρους μας που μας λένε θα καταναλώνουμε αυτά που παράγουμε. Με άλλα λόγια παρά Γιοκ. Ο Τσίπρας πήρε την εξουσία με το ψέμα και την κουκούλα. Ένας ψεύτης ποτέ δεν μπορεί να είναι κύριος και ούτε κατά διάνοια Πρωθυπουργός ενός κράτους . Αλλά στην Ελλάδα τον ψηφήσατε τρεις φορές μέσα σε επτά μήνες. Η ως άνω πραγματικότητα δεν θα πρέπει να εμποδίζει για να αναγνωρίσουμε και του ψεύτη το δίκαιο. Ο Τσίπρας και έκαστος άλλος δεν έχει άλλη επιλογή, ή θα υπογράφουν συνέχεια υποδούλωση, αυτά που μας επιβάλουν οι εταίροι μας, ή φεύγουμε από το Ευρώ. Ένα όμως είναι αμετάβλητο το χρέος θα πληρωθεί με την δραχμή. Θαύματα εδώ που μας έφεραν τα πολίτικά αποβράσματα δεν υπάρχουν. Ο Έλληνας θα πληρώνει το χρέος του και θα πορεύεται με αυτά που παράγει και που θα έχει λιγότερο εισόδημα από τον

Απάντηση
Προλετάριοι01/04/201709:53

Πολλοί "συμπαθείς και χρήσιμοι ηλίθιοι", που ψήφισαν και ανεχθηκαν τον Τσίπρα ( με πρώτη πρώτη την Γιάννα , ας πούμε) , νόμιζαν οτι με έναν διαχειρίσιμο Τσίπρα , πρώτον θα γύριζαν σε μέρες Ανδρέα , και δεύτερον οτι θα έκαναν μπίζνες εύκολα ... Την πάτησαν και μάλιστα πανηγυρικά .... Το μονο που θα αφήσει ο γελοίος αυτός , είναι ερείπια , φτώχια , μιζέρια, και άπειρους προλετάριους ( φτωχούς χωρίς περιουσία).... Το μέγα κατόρθωμα του "εγκληματία" , είναι ότι κάθε Έλληνας θα χρωστάει τα μαλιά της κεφαλής του, σε εφορείες και τράπεζες , με αποτέλεσμα να είναι "δούλος" . Ψηφίσαμε τον φονιά της ζωής μας .... ( και να σκεφτεί κανεις οτι οι μακάκες , ψήφιζαν Τσίπρα για να πάρουν 13η και 14η σύνταξη ...)

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία