Societe Generale: Αρχές Μαρτίου η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα

Societe Generale: Αρχές Μαρτίου η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα

Δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα - Το ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος - Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες το προσεχές διάστημα

Societe Generale: Αρχές Μαρτίου η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα
Στις αρχές Μαρτίου και όχι σήμερα είναι η «πραγματική» προθεσμία για την Ελλάδα ώστε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της, να κλείσει την αξιολόγηση και να μην επαναληφθεί το ρίσκο του καλοκαιριού του 2015, το οποίο πάντως δεν είναι εξίσου πιθανό σήμερα, επισημαίνει σε έκθεσή της η γαλλική τράπεζα Societe Generale. Στην ίδια έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση πως το
ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα παραμείνει προς το παρόν ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ τονίζεται επίσης πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δηλαδή οι πρόωρες εκλογές, δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Στην έκθεση, που διατυπώθηκε με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνεται πως αυτή δεν πρόκειται να έχει κανένα οριστικό αποτέλεσμα και πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα. Υπάρχει ακόμα χρόνος, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, όμως τονίζουν πως εάν χαθεί και αυτή η προθεσμία, τότε η πίεση μεταφέρεται για το καλοκαίρι, τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ύψους 6,1 δισ. ευρώ, 3,8 εκ των οποίων προς την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες. 
Κλείσιμο

Οι αρχές του επόμενου μήνα δεν προσδιορίζονται φυσικά τυχαία, αλλά είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και τους δανειστές της να συμφωνήσουν, προτού αρχίσει ο «γύρος» εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο αμφίρροπη. 

«Σύμφωνα με την άποψή μας, μια συμφωνία στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις είναι πιθανή μέσα σε αυτήν την προθεσμία, αλλά απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα παραμείνει άλυτο όμως και πιθανότατα θα "σπρωχτεί" για αργότερα, πιθανώς μετά τις γερμανικές εκλογές», σημειώνεται στην έκθεση. 

Εάν αντίθετα, φτάσουν οι εκλογές στην Ολλανδία και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε «η βαριά εκλογική ατζέντα που ακολουθεί θα περιπλέξει την κατάσταση».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες το επόμενο διάστημα:


Αναλυτικότερα, 
-Για την ανάμειξη του ΔΝΤ η έκθεση προβλέπει πως πιθανότατα θα παραμείνει μόνο σε τεχνική βάση, όμως η απόφαση θα ληφθεί αργότερα. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είναι ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει προς το παρόν. Η συμμετοχή του Ταμείου πάντως, είναι πολύ σημαντική για κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, οι οποίες δεν θα μπορέσουν εύκολα να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα χωρίς αυτό. 
-Αν δεν υπάρξει συμφωνία τον Μάρτιο, επόμενη προθεσμία ο Ιούλιος: Υπολογίζεται πως η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα για να αποπληρώσει την δόση του Απριλίου (1,4 δισ.), οπότε το ζήτημα θα μεταφερθεί για τα μέσα Ιουλίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν 6,1 δισ. προς τους πιστωτές. 
-Στο προσκήνιο ο κίνδυνος πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Societe Generale θα είναι πιθανό, εφόσον οι πιστωτές πιέσουν πολύ τον Τσίπρα, που θα προτιμήσει να πετάξει «λευκή πετσέτα». Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις κερδίσει, τότε θα έχει μια πολύ σύντομη περίοδο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους πιστωτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης