MarketWatch: Το Grexit... ένας από τους 6 παράγοντες που μπορούν να συγκλονίσουν

MarketWatch: Το Grexit... ένας από τους 6 παράγοντες που μπορούν να συγκλονίσουν

Τι προβλέπουν οι ειδικοί, πώς παρουσιάζονται οι πιθανότητες ενός νέου θρίλερ, τι συμβαίνει με το Brexit και τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία

MarketWatch: Το Grexit... ένας από τους 6 παράγοντες που μπορούν να συγκλονίσουν
Brexit, εκλογές σε Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και... Grexit
! Πρόκειται για τους «έξι τρόπους», μέσω των οποίων, όπως αναφέρει το MarketWatch, η Ευρώπη
Κλείσιμο
θα καταφέρει να συνταράξει τις αγορές μέσα στο 2017, υπερκαλύπτοντας ακόμη και τη... δόξα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, βεβαίως, αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα «κίνδυνο» παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα: 

Φεβρουάριος με -πιθανό- Grexit

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το MarketWatch, «η Ελλάδα απόλαυσε έναν χρόνο χωρίς να είναι στο επίκεντρο, αλλά τώρα οι κίνδυνοι φαίνονται και πάλι στον ορίζοντα». «Θυμάστε το Grexit;», αναφέρει το άρθρο, περνώντας αμέσως στην καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το άρθρο, ωστόσο, δεν παραλείπει να τονίσει πως η ελπίδα για συμφωνία δεν έχει χαθεί, ωστόσο η 20η Φεβρουαρίου και το «τελικό» Eurogroup είναι κοντά. 

Τον Μάρτιο ξεκινά το Brexit...

Η Τερέζα Μέι σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου. Και αφού γίνει, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. 

Μάρτιος: Οι «επικίνδυνες» εκλογές στην Ολλανδία

Οι Ολλανδοί κατευθύνονται στις κάλπες στις 15 Μαρτίου και ήδη ο πρωθυπουργός Mark Rutte βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε, μετά από μία υπόθεση που ήλθε στη δημοσιότητα σχετικά με πληρωμές που έγιναν σε έναν έμπορο ναρκωτικών που είχε καταδικαστεί - ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη νίκη του Rutte, έναντι του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος, Geert Wilders. Άλλωστε,με την αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή του πολιτική, ο Wilders έχει καταφέρει να "κερδίσει" μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γεγονός που θέτει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε..

Εκλογές στη Γαλλία (Απρίλιος/Μάιος)

Η Marine Le Pen αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα για το Brexit ως το πιο σημαντικό γεγονός από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη νίκη του Trump ως ένα ακόμη λιθάρι για την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου. Η νίκη της θα μπορούσε να σημάνει τη διάλυση του ευρώ, εάν επιχειρήσει να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης. «Εάν πράγματι αναλάβει την εξουσία, με τα σχέδιά της να βγάλει τη Γαλλία εκτός του ευρώ, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ευρώ και την Ε.Ε., όπως τις γνωρίζουμε. Αλλά αυτός ο κίνδυνος φαντάζει μακρινός», παρατηρεί ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. 

Τον Ιούνιο κτυπά η καμπάνα των εκλογών και για την Ιταλία

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές στην Ιταλία μέχρι το 2018, αλλά οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο. Ο δρόμος για πρόωρες εκλογές ανοίγει μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία απορρίπτει τον β΄ γύρο που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος, αλλά εγκρίνει το πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα. Το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων κερδίσει σημαντικό έδαφος και η νίκη του θα μπορούσε να κατευθύνει την Ιταλία εκτός του ευρώ. 

Σόιμπλε, Μέρκελ και... εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο

Στις 24 Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί θα οδηγηθούν στις κάλπες, μετά από μία πιεστική περίοδο, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της μεταναστευτικής κρίσης. Η Μέρκελ αποκτά προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και η δημοτικότητά της έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Ωστόσο, δεδομένου του αυξημένου αντικαθεστωτικού κλίματος στη χώρα, το ακροδεξιό κόμμα AfD βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, μετά από την επίθεση με φορτηγό στη χριστιουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο. Φαίνεται, συγκεκριμένα, πως καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα και θα μπορούσε να κερδίσει και έδρες στη Bundestag για πρώτη φορά. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης