«Πλεόνασμα» χρεών 8 δισ. ευρώ από το κράτος σε ιδιώτες

«Πλεόνασμα» χρεών 8 δισ. ευρώ από το κράτος σε ιδιώτες

Το Δημόσιο τον Οκτώβριο χρωστούσε 4,711 δισ. σε ιδιώτες και 1,612 δισ. ευρώ για καθυστερούμενες επιστροφές φόρου - Σε αυτά προστίθενται 1,4 δισ. ευρώ «μη εκκαθαρισμένες» επιστροφές φόρου, άγνωστος αριθμός οφειλών από τα Τελωνεία και απλήρωτα χρέη από τον Αύγουστο

«Πλεόνασμα» χρεών 8 δισ. ευρώ από το κράτος σε ιδιώτες
Υποσχέσεις για πρωτογενές πλεόνασμα με ένα … πλεόνασμα από χρέη που το Κράτος δίνει η κυβέρνηση. Με την επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος καθησυχάζει πως θα καλύψει από το πλεόνασμα του 2017 τις αποκλίσεις από τις εξαγγελίες Τσίπρα (που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε περίπου 670 εκατ. ευρώ). Μοιράζει όμως πλεόνασμα από δανεικά και χρέη που σωρεύει το Κράτος προς τις  επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ καθυστερεί και δεν πληρώνει 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Η «στάση πληρωμών» αυτή, ήταν αναγκαία για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να δώσει το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.
 
Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το δημόσιο τον Οκτώβριο χρωστούσε 4,711 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες και 1,612 δισ. ευρώ για καθυστερούμενες επιστροφές φόρου. Σε αυτά τα 6,3 δισ. ευρώ όμως δεν συμπεριλαμβανονται:
 
- περίπου 1,4 δισ. ευρώ «μη εκκαθαρισμένες» επιστροφές φόρου (με βάση στοιχεία Οκτωβρίου από τον ESM)

- άγνωστος αριθμός οφειλών από εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τα Τελωνεία,
Κλείσιμο

- χρέη που έχουν απομείνει απλήρωτα μετά τον Αύγουστο του 2016 –επειδή δεν έχουν συμπληρώσει 90 μέρες για να προστεθούν στα ληξιπρόθεσμα.

 
Συνολικά δηλαδή, μαζί με τα 6,3 δισ. από τα ήδη ληξιπρόθεσμα, τα χρέη του δημοσίου ξεπερνούν ίσως και τα 8 δισ. ευρώ.
 
Για να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά, η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε τον Ιούνιο και νέο δάνειο από τους δανειστές, ύψους περίπου 6,3 δισ. ευρώ. Όσο καθυστερεί όμως η αξιολόγηση δεν έρχονται και οι επόμενες δόσεις του δανείου για να εξοφληθούν οι δικαιούχοι. Ενώ μοιράζει όμως τις παροχές, αφήνει χιλιάδες συνταξιούχους χωρίς τη σύνταξη που περιμένουν. Τα χρέη για απλήρωτες (μη κανονισμένες) συντάξεις έφταναν με βάση τα διαθέσιμα ως τον Οκτώβριο στοιχεία στα 1,4 δισ. ευρώ! Οι συνταξιούχοι που μένουν σε εκκρεμότητα, ούτε την σύνταξή τους λαμβάνουν, ούτε ίσως και την παροχή που δόθηκε σε όσους παίρνανε σύνταξη τον Δεκέμβριο.
 
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή το κράτος έδωσε παροχές στους συνταξιούχους όταν δεν έχει εξοφλήσει αυτά που ήδη τους χρωστάει, ήταν ένα επιπλέον στοιχείο που εξόργισε τους δανειστές, αλλά δίχασε και το ίδιο το οικονομικό επιτελείο καθώς, όπως αποκάλυψε το newmoney.gr, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν μισό μήνα στο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης είχε ζητήσει να δοθεί τουλάχιστον το μισό κονδύλι από το πακέτο Τσίπρα, στους συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη.
 
Στους μεγαλοφειλέτες περιλαμβάνονται επίσης ο ΕΟΠΥΥ (που όμως «κουρεύει» τις οφειλές του προς τους προμηθευτές όταν ξεπερνούν το όριο που προβλέπεται από την διαδικασία του claw back) με 1,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, τα νοσοκομεία που αύξησαν αντί να μειώσουν τις οφειλές τους τον Οκτώβριο στα 987 εκατ. ευρώ και άλλοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης