Ζητείται επειγόντως συμβιβασμός για τον «ακατάσχετο λογαριασμό»

Ζητείται επειγόντως συμβιβασμός για τον «ακατάσχετο λογαριασμό»

Οι θεσμοί στυλώνουν τα πόδια στη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά

Ζητείται επειγόντως συμβιβασμός για τον «ακατάσχετο λογαριασμό»
Τη «χρυσή τομή» που θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο για τον ακατάσχετο λογαριασμό, αναζητά η ελληνική πλευρά με κυβερνητικές πηγές να επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, παραπέμποντας στις σχετικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Πάντως, όπως διεφάνη από τις χθεσινές διαβουλεύσεις, οι θεσμοί στυλώνουν τα πόδια στη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά.

Από τη μια, οι εκπρόσωποι των Θεσμών υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του λογαριασμού θεωρείται ως ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Από την πλευρά του όμως το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι όλο το σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα τιναχτεί στον «αέρα» αν δεν θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός, ενώ, όπως λένε, οι επιχειρήσεις θα κινδυνεύουν να μην έχουν άλλα λεφτά για να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις και λειτουργικά τους έξοδα (προμηθευτές,, μισθούς, ρευμα κλπ) με προοπτική να κλείνουν άμεσα κατά χιλιάδες.

Στην πραγματικότητα το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο από το αν το ακατάσχετο θα καλύπτει το 100% ή μικρότερο ποσοστό του επαγγελματικού λογαριασμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται πλέον ως λύση την πρόβλεψη ακατάσχετου μόνο σε ένα ποσοστό (ενδεχομένως σε συνάρτηση με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης), να δεσμεύονται δηλ. από τον συγκεκριμένο λογαριασμό τα ποσά που αφορούν τρέχοντες φόρους, όπως ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές καθώς κι ένα ποσό για παλαιότερες οφειλές, προκειμένου να καλύπτονται αυτές οι υποχρεώσεις, και το υπόλοιπο ποσό να είναι ακατάσχετο.

Όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές συγκλίνουν στη θέσπιση ακατάσχετου σε ποσοστό 30% - 40% του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι επιχειρήσεις έτσι ώστε ακόμη και αν έχουν οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, να μην κινδυνεύουν με «λουκέτο».

Κλείσιμο
Τσακαλώτος - Χουλιαράκης συναντώνται με τους θεσμούς 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, συναντώνται με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2020 με έμφαση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά (κυρίως για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος), και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.



Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης