CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναρχίζει το blame game ότι οι δανειστές απέτυχαν με την Ελλάδα

CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναρχίζει το blame game ότι οι δανειστές απέτυχαν με την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί την τρόικα ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στο πρόγραμμα διάσωσης, αναδεικνύοντας ως βασικό πρόβλημα την αδυναμία της να χαράξει κοινή στρατηγική, γράφει το αμερικανικό δίκτυο

CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναρχίζει το blame game ότι οι δανειστές απέτυχαν με την Ελλάδα
Για νέο γύρο επίρριψης ευθυνών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος διάσωσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC. 

Παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα, το CNBC μεταδίδει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές της χώρας κατηγορώντας τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει η Ελλάδα. Ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως το σημαντικότερο πρόβλημα -εξαιτίας του οποίου η χώρα έχει μείνει «κολλημένη» σε τροχιά κρίσης- τη μη συνεννόηση ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο και παραθέτει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Θα έλεγα ότι η συνεχής σύγκρουση και διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δημιουργεί τις συνθήκες που καθυστερούν την ανάκτηση εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών». 

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δηλώσεις του μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της Μαρίκας Φραγκάκη, η οποία μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι οι δανειστές της Ελλάδας έχουν αποτύχει παταγωδώς στη διάσωση της χώρας. 

Κλείσιμο
«Αυτές οι πολιτικές λιτότητας που περιορίζουν το μέγεθος του δημοσίου τομέα στοχεύοντας στη μείωση του χρέους και του ελλείμματος, έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν από το ΔΝΤ και σε άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική και έχουν αποτύχει, ακόμα και το Ταμείο το έχει παραδεχτεί. Αλλά δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και τα επαναλαμβάνουν και αποτυγχάνουν παταγωδώς. Διότι δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση από το 2010, αλλά και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί. Εδώ και έξι χρόνια η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση» δήλωσε η κυρία Φραγκάκη. 

Των δηλώσεων της ελληνικής πλευράς είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. «Η πίεση επέστρεψε και η Ελλάδα πρέπει να “πιάσει” δουλειά» σημείωσε ο Ολλανδός πολιτικός την περασμένη Παρασκευή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καλοκαίρι τελείωσε. Ήρθε η ώρα της επανεκκίνησης ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος». 

Σχολιάζοντας το πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε Θεσμούς και Ελλάδα, ο οικονομολόγος James Nixon ανέφερε ότι «είναι πραγματικά δύσκολο να κατηγορήσεις μόνο μια πλευρά για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι εδώ και επτά χρόνια η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ακόμα υπάρχουν διαφωνίες για τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, γεγονός πρωτοφανές για μια προηγμένη οικονομία». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης