«Βουτιά» 600 μονάδων για τη Wall Street μετά το Brexit

«Βουτιά» 600 μονάδων για τη Wall Street μετά το Brexit

Στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε 10 μήνες έστειλε την Wall το βρετανικό δημοψήφισμα - «Βουτιά» σε χαμηλό 30 ετών για την στερλίνα - «Επιβίωσαν» Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, «ξεπούλημα» σε Ιταλία και Ισπανία - «Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας

«Βουτιά» 600 μονάδων για τη Wall Street μετά το Brexit
«Βυθίστηκαν» την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές, που σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση σε 10 μήνες, μετά την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα της Πέμπτης για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε..

Ήταν η τρίτη εβδομάδα πτώσης για τους κύριους αμερικανικούς δείκτες. Ο S&P 500 έχασε 3,6% στις 2.037,40 μονάδες, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 24 Αυγούστου του 2015, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έχασε 1,6%, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο.

Ο Dow υποχώρησε 1,6% σε επίπεδο εβδομάδας ενώ σημείωσε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και 10 μήνες με απώλειες 611 μονάδων ή 3,4% στις 17.399,86 μονάδες.

Κλείσιμο
Ο Nasdaq έχασε την Παρασκευή 4,1% στις 4.707,98 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η απώλειες ήταν 1,9%.


Περιόρισαν τις απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος των συνεδριάσεων
Και μπορεί το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών μετά τη δυσάρεστη για τους επενδυτές είδηση της ετυμηγορίας των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ να προεξοφλούσε... βύθιση των δεικτών, ωστόσο τελικά υπήρξαν... αντιστάσεις κι έτσι οι απώλειες περιορίστηκαν.

Αυτό μάλιστα επετεύχθη, παρά το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, προκαλώντας νέα αναταραχή στις αγορές, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, απώλειες 6,8% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, στις 322 μονάδες, ο οποίος, σε εβδομαδιαία βάση, κατόρθωσε πάντως να έχει σχετικά συγκρατημένες απώλειες που έφθασαν στο 0,95%.

Η αγορά που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αλλά τελικά αποδείχθηκε η πιο ψύχραιμη απ' όλες, ήταν αυτή του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE 100, αν και έφθασε να χάνει άνω του 4%, τελικά έκλεισε με απώλειες 3,15%, στις 6.138,69 μονάδες.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το χρηματιστήριο της Γερμανίας, με τον DAX 30 να φθάνει να υποχωρεί μέχρι και 10%, για να τερματίσει τη συνεδρίαση στις 9.557,16 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 6,82%.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 8,04% στις 4.106,73 μονάδες.

Οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας δέχθηκαν «σκληρή τιμωρία» από τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε πραγματικό ξεπούλημα τραπεζικών τίτλων. Πτώση 12,3% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 στις 7.787 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 12,4%, στις 15.723 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν, με τους τίτλους των Royal Bank of Scotland, Lloyds και Barclays να φθάνουν να χάνουν έως και 20%!

«Βουτιά» σε χαμηλό 30 ετών για τη στερλίνα


Το πρώτο θύμα του Brexit δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την στερλίνα, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 30 ετών έναντι του δολαρίου, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να αγγίζει τα 1,3224 δολ. δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985. Το βρετανικό νόμισμα «πέρασε» μία συνεδρίαση εξαιρετικά έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο οι traders των συναλλαγματικών αγορών να τονίζουν ότι θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα.

«Βυθίζεται» το πετρέλαιο - «Ράλι» για το χρυσό


Ξεπούλημα και στην αγορά πετρελαίου, καθώς τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έφθασαν να υποχωρούν κοντά στο 5%, εξαιτίας και της σημαντικής ανόδου του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές στράφηκαν σωρηδόν στο κλασσικό ασφαλιστικό καταφύγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον χρυσό, με το κίτρινο μέταλλο να φθάνει σε υψηλό άνω των δύο ετών, με τα κέρδη του να αγγίζουν το 8%.


«Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο: Στο -29% οι τράπεζες
Κραχ και στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το βρετανικό brexit. Oι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κολλημένες στο limit down ενώ οι υπόλοιπες κινούνται με πτώση 10%-15%, όπως και ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε με πτώση 13,4% στις 534 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 522 μονάδες). Πρόκειται για πτώση, η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη μετά το περσινό καλοκαίρι.

«Βουτιά» 15,8% για τον Δείκτη FTSE25 στις 1.443 μονάδες – όταν ο Δείκτης είχε πραγματοποιήσει reverse split και είχε βρεθεί στις 1.600 μονάδες και κατρακύλα 29,6% για τον τραπεζικό δείκτη. Στο -29,6% η Alpha Bank, -29,4% η Εθνική, -29,6% η Πειραιώς και -30% η Eurobank.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης