ΔΝΤ: Ύφεση, ανεργία και «βουτιά» της στερλίνας θα φέρει το Brexit

ΔΝΤ: Ύφεση, ανεργία και «βουτιά» της στερλίνας θα φέρει το Brexit

Συρρίκνωση της οικονομίας 0,8% το 2017 - Άνω του 6% η ανεργία - Διεύρυνση ελλειμμάτων και πλήγμα σε κατανάλωση και επενδύσεις

ΔΝΤ: Ύφεση, ανεργία και «βουτιά» της στερλίνας θα φέρει το Brexit
Σαφή προειδοποίηση προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους και όχι μόνο απέστειλε το ΔΝΤ
σε έκθεσή του για την οικονομία της χώρας, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση.

Κλείσιμο
Σε μία έκθεση 64 σελίδων το Ταμείο τονίζει ότι η ένταση του «κτυπήματος» από ένα Brexit
θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, προσθέτοντας, όμως, ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Βρετανία θα καθιστούν δυσκολότερες σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Παράλληλα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πτώσης των πιστώσεων σε περίπτωση που υποχωρήσει η ρευστότητα στην αγορά, γεγονός το οποίο, πριν απ' όλα τα άλλα, θα πλήξει τόσο τις δαπάνες όσο και τις επενδύσεις.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εξετάζει δύο σενάρια, ένα «ήπιο» και ένα «σκληρό» αναφορικά με το Brexit. Στο «σκληρό» σενάριο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας θα υποχωρήσει ραγδαία και αυτή θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2017. Αποτέλεσμα το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας να υποχωρήσει κατά 5,6% έως το 2019 (συγκρινόμενος με το βασικό-ήπιο σενάριο), ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 6% και το έλλειμμα θα διευρυνθεί.

Εάν επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, η μοναδική διέξοδος θα είναι η επιβολή «βαθιάς λιτότητας».

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Βρετανούς ψηφοφόρους και αυτή μπορεί να αντανακλά τόσο οικονομικούς όσο και μη οικονομικούς παράγοντες, τονίζουμε ότι οι οικονομικές συνέπειες εξόδου από την Ε.Ε. θα είναι σημαντικές και σαφώς αρνητικές», υπογραμμίζει το Ταμείο.

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να επέλθει και στις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να υπάρξουν διμερής συμφωνίες με τους μέχρι πρότινος εταίρους και με δεδομένο τον αποκλεισμό της χώρας από την ενιαία αγορά της Ε.Ε..

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης