Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας

Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας

Μπαράζ επαφών -Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ και Ολάντ - Με τον  υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μίλησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο νέος υπ. Οικονομικών

Μέρκελ-Ολάντ: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Ελλάδας
Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, διεμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από το νέο τετ-α-τετ που είχαν τη Δευτέρα στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα.

Μια ημέρα έπειτα από το ελληνικό δημοψήφισμα όπου επικράτησε το «όχι» και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της νέας νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να καταθέσει άμεσα η Ελλάδα νέες, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Και μπορεί, η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ολάντ να υπογράμμισαν ότι η «πόρτα» για συνομιλίες με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας  πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

«Σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παροχή ενός νέου προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ο χρόνος πιέζει».

Μάλιστα, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε και στις νέε της δηλώσεις πως η τελευταία πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα ήταν «πολύ γενναιόδωρη», σημειώνοντας ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματευτούν και θα αποφασίσουν για την Ελλάδα, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
Κλείσιμο

«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ήταν γενναιόδωρη η τελευταία μας προσφορά. Θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν η κοινή υπευθυνότητα όπως και η κοινή αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ολαντ υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, σημείωσε πως η πρόταση της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτή και τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει τη θέση της Ευρώπης έναντι των ελληνικών προτάσεων.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα οικοδόμημα οικονομικό η χρηματοπιστωτικό. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες και αρχές. Στην ΕΕ υπάρχει θέση για την εθνική κυριαρχία, υπάρχει και η έννοια της ευθύνης», είπε ακόμη και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.



Φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι 


Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί την Ελλάδα και να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, αν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής πιο διαλλακτικός και συγκαταβατικός.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Mega στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος θα αναλάβει τον ρόλο του «δικηγόρου» της Ελλάδας, αν η ελληνική πλευρά κάνει μια ρεαλιστική πρόταση.



Σε ανακοίνωση του Ελιζέ για την συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας τονιζόταν ότι η συνάντηση του κ. Ολάντ με την κυρία Μέρκελ «είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».






Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά, αντιλαμβανόμενη τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, μόλις λίγες ώρες μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα προέβη άρον-άρον σε διορθωτικές κινήσεις με σκοπό να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση.

Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και λίγο αργότερα αποφασίστηκε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Μέλη του Eurogroup θα το εκτιμούσαν αν απείχα από τις συνεδριάσεις», εξομολογήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είχαν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση πως με το ίδιο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικν δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε εθνική συναίνεση και επιχείρησε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση κερδίζοντας την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Στο Eurogroup της Δευτέρας η ελληνική πλευρά θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το δίλημμα του Grexit, εάν δεν αποδεχθεί τους όρους των Ευρωπαίων για συμφωνία. 

Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:

1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, ότνα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ. 

2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ υποσχόμενη μέτρα τουλάχιστον 8 δισ.ευρώ. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε δύο εβδομάδες -δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου- απλώς αυτό θεωρείται το καλύτερο σενάριο.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα δεν θα αφορά ένα νέο διετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αιτήματος που υπέβαλλε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη βδομάδα για ένα νέο Μνημόνιο, αλλά θα αφορά ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως ένα διετές πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο.

«Έπειτα από ένα "όχι" πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;», λέει αρμόδια πηγή και «καρφώνει» τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι προφανώς έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα.

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Τεχνική βοήθεια ναι, λεφτά όχι


Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο το Bloomberg μετέδωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ 
τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό το Ταμείο μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ωστόσο, την ίδια ώρα ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα, λόγω της ληξιπρόθεσμης οφειλής της 30ης Ιουνίου.

Η συζήτηση Λαγκάρντ-Τσίπρα ήρθε μια ημέρα έπειτα από το ελληνικό δημοψήφισμα για αυτό και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας βρέθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει και του του Eurogroup και της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας την Τρίτη.

Νωρίτερα την Δευτέρα, η κυρία Λαγκάρντ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην οποία ανέφερε ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την χώρα, αν ζητηθεί.

Όσον αφορά στην επικοινωνία με τον κ. Ντράγκι, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέματα που αφορούν στην ρευστότητα των τραπεζών, ενώ την ίδια ώρα έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης