Νέα πρόταση Γιούνκερ και κρίσιμο κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα

Νέα πρόταση Γιούνκερ και κρίσιμο κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, αυτή την ώρα συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη - Οι προτάσεις των ξένων «πάγωσαν» την ελληνική πλευρά - Η Αθήνα διαμηνύει ότι αύριο θα πληρώσει τη δόση - «Ο Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά», λέει Ελληνας αξιωματούχος

Νέα πρόταση Γιούνκερ και κρίσιμο κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα
Νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα ετοιμάζει η ομάδα Γιούνκερ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου MNI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός -
ο οποίος επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα και αναμένεται να ξαναφύγει αύριο για Βρυξέλλες- θα έχει συνάντηση αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αναζητώντας μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρών στη νέα συνάντηση θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη, ενώ αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο για να σταθμίσει τις εξελίξεις.
Κλείσιμο

Τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικές πηγές λένε ότι αύριο θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια καθησυχασμού και αποτροπής του κινδύνου να δημιουργηθεί πανικός. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με βάση και την ελληνική πρόταση, που «είναι η μόνη ρεαλιστική», εκτιμώντας ότι «όλα μπορούν να αλλάξουν από την πρόταση των δανειστών», την οποία χαρακτηρίζουν «της πλάκας». Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το κείμενό μας είναι 47 σελίδων, ενώ το δικό τους μόλις πέντε. Τους προκαλούμε να το δώσουν στη δημοσιότητα. Δεν αντέχει στην κριτική ενός σοβαρού οικονομολόγου».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε συγγνώμη απ' τους Ευρωβουλευτές που έπρεπε γρήγορα να αποχωρήσει καθώς δήλωσε πως πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνέχιση συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα. Όπως και τελικά έπραξε.

Μάλιστα ξεκινώντας την ομιλία του δήλωσε αφοπλιστικά στους ευρωβουλευτές “δεν χαίρομαι καθόλου που βρίσκομαι εδώ”, σπεύδοντας να δηλώσει άυπνος απ' τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Χθες, έπειτα από 4 μήνες διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνγκερ παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόταση των πιστωτών όπως διαμορφώθηκε και απ' τις αποφάσεις που υπήρξαν στην πενταμερή. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στην Αθήνα περιλάμβανε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων και την επιβολή ΦΠΑ 23% ακόμα και στο ρεύμα.

Το μήνυμα που θέτουν οι δανειστές είναι σαφές: παρά τη μείωση των απαιτήσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους για το 2015 και τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες. Ισοδύναμο για να αποφευχθούν περικοπές στις συντάξεις (που θεωρείται «σίγουρη» εξοικονόμηση) δεν υπάρχει. Εναλλακτικά μπορούν να καλυφθούν μόνον με πολλαπλάσιους φόρους αμφιβόλου αποδοτικότητας και για την εισπραξιμότητα των οποίων οι συζητήσεις και οι διαφωνίες θα ήταν ατέρμονες.

«Δεν είναι τελεσίγραφο» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση. Δεν εξηγούσαν όμως πώς θα καλυφθούν τα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ που χωρίζουν τις προτάσεις των δανειστών από τις ελληνικές.

«Θετική και εποικοδομητική» η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς   

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση "θετική και εποικοδομητική".

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, ο Μ. Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τα ίδια με αυτά που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη "εγγραφολογία" και "φημολογία" και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Mετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης