Guardian: Ο Ντάισελμπλουμ τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη...

Guardian: Ο Ντάισελμπλουμ τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη...

Δείτε το βίντεο - Πώς είδε η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα τη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών - Τι μεταδίδει το Reuters

Guardian: Ο Ντάισελμπλουμ τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη...
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σημείο-κλειδί της συνάντησης Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ είναι πως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν το σωστό δρόμο προόδου. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει τη θέση της και μόνο τότε μπορεί να ακολουθηθεί ένα κοινό μονοπάτι συνεργασίας. Παράλληλα, επισημαίνεται πως το Eurogroup αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές και ότι θα αποφασιστεί πριν τη λήξη του προγράμματος τον Φεβρουάριο τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, το Reuters επισημαίνει τις δηλώσεις του σχετικά με τη μη συνεργασία με την Τρόικα.

Κλείσιμο


Την ίδια στιγμή, η ανταποκρίτρια του Guardian, Ελένα Σμιθ, αναφέρει πως η συζήτηση ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε σε τεταμένο κλίμα.



«Ο Ολλανδός τον κοίταξε θυμωμένος και έσκυψε προς το μέρος του Βαρουφάκη για να του ψιθυρίσει κάτι στο αυτί, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν απάντησε. Το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών πίσω μου είπε: «"Ωχ, Θεέ μου". Ένας από εκείνους είπε: "Αναρωτιέμαι αν ήρθε η ώρα να ετοιμάσω τα πράγματά μου”, έγραψε η Σμιθ και πρόσθεσε πως καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ένιωθε κανείς την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.


Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας», αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει το Reuters. Από την άλλη, το τηλεγράφημα επισημαίνει πως οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν αυτό που θα συμβεί αργότερα πριν τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.



«Ελλάδα, σπίθες με την Γερμανία και την Τρόικα», γράφει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole XIX Ore, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της Τρόικα για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.





«”Με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και υπογράμμισε πως σημασία έχει η Ελλάδα να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών», προσθέτει το ιταλικό δημοσίευμα. Επιπλέον, αναφέρει την προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.


Την ίδια στιγμή, η Repubblica με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα», επισημαίνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «”Το κλίμα ήταν θετικό”, επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. “Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ”, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.


Στη ανίχνευση κλίματος κινείται και δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir, η οποία με τίτλο της «Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», επισημαίνοντας την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες και αναφέροντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης