«Σήμα» από το Euroworking group για συμφωνία εντός του έτους

«Σήμα» από το Euroworking group για συμφωνία εντός του έτους

Τα βλέμματα στην Αθήνα για τις επόμενες κινήσεις της
– Ρελάνς για να επιστρέψει η Τρόικα και να κλείσει η διαπραγμάτευση ετοιμάζει η κυβέρνηση
– Πιέσεις για αποφυγή παράτασης του Μνημονίου από τους Eυρωπαίους

«Σήμα» από το Euroworking group για συμφωνία εντός του έτους
Τα βλέμματα στην Αθήνα στρέφουν πλέον οι ευρωπαίοι για τις επόμενες κινήσεις που θα φέρουν πιο κοντά την κυβέρνηση με την Τρόικα. Στην Αθήνα αναζητούν λύσεις διαφυγής από το αδέξοδο, δεδομένου οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ζήτησαν ταχεία απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Τρόικας και ολοκλήρωσή τους μέσα στον Δεκέμβριο.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν από σήμερα την συνολική αποτίμηση των συσκέψεων με την Τρόικα στο Παρίσι και της συνεδρίασης του Euroworking group χθες στις Βρυξέλες. Τα περιθώρια ελιγμών για την Αθήνα έχουν περιοριστεί, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ακόμα χρόνος για ένα τελευταίο γύρο συναντήσεων και συσκέψεων, εντός και εκτός Ελλάδος (στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψη ή ενδεχομένως και ξανά στο Παρίσι), στο τριήμερο μεταξύ 1ης  και 3ης Δεκεμβρίου για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί εντός του μήνα η αξιολόγηση από τους ελεγκτές.
 
Το κέρδος από τις εκ του σύνεγγυς επαφές ήταν ότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση, για να αποφευχθεί η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Από τη στιγμή που επαναβεβαιώθηκε η ύπαρξη βούλησης, αυξάνεται και η διάθεση σύγκλισης που φαίνεται να είχε χαθεί από την Τρόικα.
Στα τετ-α-τετ στο Παρίσι πάντως αλλά και τη σύσκεψη στις Βρυξέλες με τους εκπροσώπους των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στοEuroworking group, φάνηκε ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Αθήνα και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δεν ωφελεί πια ή και βλάπτει σοβαρά τις ελληνικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός θα δώσει έτσι νέες οδηγίες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις οριστικές προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων με την Τρόικα.
 
Η Αθήνα θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στο πιο ευαίσθητο σημείο της και τηρεί άκρα μυστικότητα. Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο και κινείται σε τεντωμένο σχοινί αφού κάθε πρωτοβουλία και απόφαση που θα λάβει για να κερδίσει έδαφος στο εξωτερικό «μέτωπο» με την Τρόικα, μπορεί να στοιχίζει στο εσωτερικό. Τα αμέσως επόμενα 24ωρα οι κινήσεις αυτές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται, ενώ από το εξωτερικό αναμένεται πως θα συνεχίζουν όλοι «να σηκώνουν σκόνη», με διαρροές, απειλές και κτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» για παράταση του μνημονίου, απομόνωση από τις αγορές και αναβολή εφαρμογής υπεσχημένων δράσεων στήριξης της χώρας, όπως η ελάφρυνση χρέους κλπ.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης