Παρίσι: Δεν κάνει πίσω η Τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις

Παρίσι: Δεν κάνει πίσω η Τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις

Επιμένουν για την απελευθέρωση δια νόμου - Ζητούν αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου - Αισοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι θα αφαιρεθεί από την ατζέντα το lock out - Οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων και της εκπόνησης των αναλογιστικών μελετών

Παρίσι: Δεν κάνει πίσω η Τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις
Oύτε βήμα πίσω δεν κάνει η Τρόικα από την αξίωσή της να επιβληθεί με νόμο η απελευθέρωση  των ομαδικών απολύσεων. Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των Παρισίων επισήμαναν την εμμονή της Τρόικας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση για όλα τα θέματα έγινε σε καλό κλίμα.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποτρέψει τη νομοθετική ρύθμιση ήταν ότι το ILO (διεθνές γραφείο εργασίας) ετοιμάζει μελέτη στην οποία διαπιστώνεται  ότι το καθεστώς  έγκρισης  των απολύσεων που ισχύει σήμερα υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης εγγυάται τη διάρκεια , την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, όπως απαιτεί η Τρόικα . Σύμφωνα με πληροφορίες , ο κ. Guy Rider , γενικός διευθυντής του  ILO κατά τη διάρκεια   τηλεδιάσκεψης  πριν από τη συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα είχε στείλει καθησυχαστικό  μήνυμα στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση  ότι θα γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις . Υπενθυμίζεται ότι  για το ΠΑΣΟΚ το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (συνδικαλιστικές άδειες, τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και χρηματοδότηση των συνδικάτων και  lock out) το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε την Τρόικα ότι έχει ανατεθεί μελέτη για τις πρακτικές που ακολουθούν σχετικά με τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα , δέκα χώρες της Ε.Ε  ( Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία ). Με βάση τη μελέτη θα ακολουθήσει διάλογος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα του  ILO, στα γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη . Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αισιοδοξούν ότι το lock out  (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία) θα αφαιρεθεί από την ατζέντα της συζήτησης ενώ πιστεύουν ότι για τα υπόλοιπα θέματα οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο 7 σημείων με «αποδεκτές» αλλαγές. Σ' αυτό το «ευαίσθητο» θέμα έχει ασκήσει βέτο  το ΠΑΣΟΚ που διατηρεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν πειστεί ότι πρέπει να καταργηθούν στρεβλώσεις και υπερβολές στις άδειες που προβλέπονταν από τις συλλογικές συμβάσεις κυρίως στο χώρο των ΔΕΚΟ για τον εξευμενισμό των συνδικαλιστών.

Κλείσιμο
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε  να κερδίσει χρόνο καθώς δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί  η έκθεση του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις η οποία - προφανώς εξαιτίας των ανησυχητικών διαπιστώσεών της - θα εισήγαγε καινά δαιμόνια στη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές πάντως ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να επισπεύσει τις διαδικασίες τόσο για την ενοποίηση των ταμείων όσο και για την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία κύριας ασφάλισης που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης