S&P: Βιάστηκε να χρεοκοπήσει την Αργεντινή

S&P: Βιάστηκε να χρεοκοπήσει την Αργεντινή

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής τελεσφορήσουν, τότε θα διορθώσει την αξιολόγησή του 

S&P: Βιάστηκε να χρεοκοπήσει την Αργεντινή
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors. Όλα αυτά, όμως, ενώ τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς οι συνομιλίες της κυβέρνησης της Αργεντινής με τα hedge funds των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πολ Σίνγκερ είναι σε εξέλιξη.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής τελεσφορήσουν, τότε θα διορθώσει την αξιολόγησή του. 

Η Αργεντινή όπως φαίνεται αναμένεται να κηρύξει πτώχευση για ένα ποσό που θεωρείται πολύ μικρό για κράτος, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της που διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001. 

Όμως ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού αυτού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής  προθεσμία για $ 539 εκατομμύρια για την πληρωμή ομόλογα που λήγουν το 2033, μετά από μια δικαστής των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσαν να διανεμηθούν τα κεφάλαια, εκτός εάν τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου που κατέχουν αθέτηση του χρέους και πληρωνόμουν. Παρόλα αυτά, οι τιμές των ομολόγων των τίτλων αυξήθηκαν 10,1 σεντς, φθάνοντας στα 95,57 σεντς του δολαρίου σήμερα, το υψηλότερο μέσα σε τρία χρόνια, για τα στοιχήματα η προεπιλογή θα είναι βραχύβια, όπως τα μέρη που πραγματοποιήθηκε πρωτοφανή πρόσωπο-με-πρόσωπο συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης. 
Κλείσιμο

Οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι με τη νέα χρεοκοπία, η ύφεση στη χώρα θα βαθύνει, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και θα σημειωθεί μεγάλη φυγή κεφαλαίων, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει δεύτερη υποτίμηση του πέσο μέσα στο 2014.

Στις τελευταίες εξελίξεις, οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση της Αργεντινής στις τρέχουσες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της χώρας, ο Τζόναθαν Μπλάκμαν και ο Καρμάιν Μποκούζι, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, έφυγαν από το γραφείο διαμεσολαβητη όπου διεξάγονταν συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα, χωρίς να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, μεταδίδει το Reuters

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης