Αγρια σύγκρουση κυβέρνησης-Τόμσεν για τις τράπεζες

Αγρια σύγκρουση κυβέρνησης-Τόμσεν για τις τράπεζες

Υπουργείο Οικονομικών: «Δεν θα γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών Ευρώπης και ΔΝΤ» - Ποια πρόταση κατέθεσε η κυβέρνηση - Γιατί αντιδρά ο Τόμσεν - Από το πρωί συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν για να κλείσει το προσχέδιο του Μνημονίου, με έμφαση σε ομαδικές απολύσεις και μέτρα ΟΟΣΑ

Αγρια σύγκρουση κυβέρνησης-Τόμσεν για τις τράπεζες
Στις συμπληγάδες των ανταγωνισμών Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση, που προσπαθεί να πετύχει συμβιβασμό των δύο πλευρών για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ παραμένουν ανοικτά και όλα τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Όπως όλα δείχνουν, τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το φθινόπωρο και η στάση των ευρωπαίων στις πιέσεις του ΔΝΤ να διατηρήσει τον έλεγχο στις τράπεζες χωρών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα διάσωσης, θα κρίνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
 
Αυτό προκύπτει από την εξάωρη συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικας, που ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί της Πέμπτης, χωρίς καμία πρόοδο στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί από το πρωί νέος γύρος διαβουλεύσεων με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις. Τα «φώτα» πέφτουν στις συναντήσεις της ομάδας Τόμσεν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τα μέτρα του ΟΟΣΑ, ενώ θα ακολουθήσουν και συσκέψεις για θέματα Ενέργειας, Ναυτιλίας (καμποτάζ), αποκρατικοποιήσεων και , φυσικά, των τραπεζών.

Κλείσιμο
Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τους συνεργάτες τους έφτασαν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Αρχικώς οι ελεγκτές της Τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναχωρεί για το εξωτερικό. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Για τις 3 το μεσημέρι προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δύο μεγάλα «αγκάθια» χωρίζουν κυβέρνηση και Τρόικα. Η κυβέρνηση ζητάει ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο στον καθορισμό του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών τους, όσο και στο χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί  η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών  στον χρόνο για την ολοκλήρωσή τους.

Όπως ανέφερε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει:

- ο κ. Προβόπουλος θα δώσει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης τα αποτελέσματα των stress test που θα δείξουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

- εφόσον υπάρχει διαφωνία από την Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ, η αξιολόγηση προόδου ολοκληρώνεται άμεσα για να παραδοθεί στο Europgroup και καταγράφεται η διαφωνία.

- το φθινόπωρο τα πανευρωπαϊκά stress test που θα έχει διενεργήσει από το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα δείξουν εάν υπάρχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που θα έχουν δείξει τα στοιχεία της ΤτΕ. Σε τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες με πρόβλημα θα χρειαστούν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλιώς θα καταφύγουν στα κεφάλαια του ΤΧΣ.

- στο μεσοδιάστημα, όποια τράπεζα θέλει άμεσα να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μπορεί να το κάνει. Η κυβέρνηση θεωρεί  πάντως  ότι ο ιδανικός χρόνος για να το κάνει είναι σε 6 μήνες για να ολοκληρώσει η EKT και τα δικά της stress test. Στην ερώτηση πάντως «ποιος ιδιώτης θα βάλει τα λεφτά του σε τράπεζες που δεν είναι σίγουρο  αν είναι καλά κεφαλαοποιημένες» υποστήριξε πως «η αγορά έχει εμπιστοσύνη στα στοιχεία για το τι κεφάλαια έχουν ανάγκη οι τράπεζες. Την απάντηση θα δώσει η αγορά».

-  μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, θα παραμένουν διαθέσιμα τα 14 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θέλουν περισσότερο χρόνο

Η διαφωνία με το ΔΝΤ αφορά, όμως, όχι μόνο στο ποσό που απαιτείται για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και στον χρόνο  που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό που ζήτησε η ελληνική πλευρά είναι ίση μεταχείριση, δηλαδή όσο χρόνο αποφασιστεί να δοθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τα stress tests της ΕΚΤ (πχ ένα ή δύο χρόνια) τόσο χρόνο να πάρουν και οι ελληνικές –πέραν ίσως και του χρόνου που θα προβλέπουν τελικά οι ανακοινώσεις του διοικητού της ΤτΕ.

Αντιθέτως το ΔΝΤ και ο κ.Τόμσεν επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, σε λιγότερο από εξάμηνο και πριν τα αποτελέσματα των stress test . Φαίνεται, δηλαδή, να θέλει να προλάβει τις κινήσεις και αποφάσεις της ΕΚΤ.

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για την ενόχληση των ευρωπαίων για τον «ρόλο» που επιζητεί να έχει το ΔΝΤ στις χώρες όπου έχει μπει η Τρόικα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η κυβέρνηση σέβεται ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στον έλεγχο και στα stress test των τραπεζών, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα για να λύσουν τις διαφορές τους οι δανειστές».
 
Όλα στο τραπέζι

Υπό τις συνθήκες αυτές, στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν «φιλόδοξες» τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα στο Eurogroup. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάιο (ανέρχονται σε 9,8 δισ. ευρώ) απαιτείται η εκταμίευση των δόσεων. Υποστήριξε πάντως, σχετικά με τα σενάρια να μείνει η χώρα χωρίς  δόση έως τις Ευρωεκλογές τον Μάιο, πως «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, ούτε plan B».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως «σε πολύ μεγάλο βαθμό η Τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό. Για το 2015 τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ότι ή δεν υπάρχει κενό ή είναι πολύ μικρό». Άλλη πηγή διευκρίνιζε ότι «διαφωνίες παραμένουν και στα δημοσιονομικά, αφού οι ελεγκτές δεν έχουν δώσει νούμερα ούτε για το 2014 ούτε για το 2015».

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αλλαγή του πλαισίου. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, πλέον, σημεία σύγκλισης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης