Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για νέα βοήθεια στην Ελλάδα

«Μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup στο ερώτημα πότε θα ληφθεί απόφαση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Με την θέση των Ευρωπαίων συμφωνεί και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για νέα βοήθεια στην Ελλάδα
Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντάισελμπουμ, αν η αξιολόγηση για την Ελλάδα κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια «μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ενώ επανέλαβε ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τον Απρίλιο από τη Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η Ευρωζώνη θα αποφασίσει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ενώ όσον αφορά στο πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, απάντησε «μετά το καλοκαίρι».

«Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως με αυτήν τη θέση συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Όπως είπε, εφόσον ικανοποιηθούν όλοι οι όροι του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν πριν από τον Μάιο και οι δόσεις των επόμενων δανείων.

«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, να λάβουμε νέες αποφάσεις», συνέχισε και υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι αυτό πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς.

«Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», κατέληξε.

«Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα»

Νωρίτερα, μιλώντας σε σεμινάριο του ΟΟΣΑ με θέμα η «Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», ο κ.
Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην χώρα μας ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι στην Ελλάδα «έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός», μια εξέλιξη που, όπως σημείωσε, οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού.
 
Πάντως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο.

Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.
 
Τέλος, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Σύμφωνα με τoν κ. Ντάισελμπλουμ, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.
Ρεν: Καλύτερη των εκτιμήσεων η πρόοδος στην Ελλάδα

Θετικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα για την χώρα μας και ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup ο κ. Ρεν είπε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας για το 2013 «αναμένεται καλύτερη των εκτιμήσεων», προσθέτοντας ότι υπάρχει ενθαρρυντική πρόοδος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και ότι αναμένει την επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat.

Είπε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται τον Μάρτιο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε θετική την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Εντός των επόμενων ημερών η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα

Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του Όλι Ρεν, όσο και του Γερούν Ντάισελμπουμ, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Η τρόικα έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης