Νέο, δαιδαλώδες σύστημα εξωστρέφειας με προσλήψεις 80 ατόμων και μεταστεγάσεις

Νέο, δαιδαλώδες σύστημα εξωστρέφειας με προσλήψεις 80 ατόμων και μεταστεγάσεις

Στη γραφειοκρατία, η κυβέρνηση απαντά με περισσότερη γραφειοκρατία - Ένα χρόνο περιμέναμε για τον νέο φορέα εξωστρέφειας και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο!

Απάντηση της Verbund στη ΡΑΕ
Νέο, δαιδαλώδες σύστημα εξωστρέφειας με προσλήψεις 80 ατόμων και μεταστεγάσεις
Με άλλο ένα νέο οργανόγραμμα και έναν ακόμα καινούργιο φορέα απαντάει η κυβέρνηση στο έλλειμμα εξωστρέφειας που έχει η οικονομία της χώρας. Με αρκετή καθυστέρηση (να θυμίσουμε πως η σχετική προηγούμενη εξαγγελία είχε γίνει πριν από ένα χρόνο) σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε τη δημιουργία του νέου φορέα εξωστρέφειας, ο οποίος όμως θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να λειτουργήσει πλήρως αν κρίνουμε από τις δομικές αλλαγές που συντελούνται. 

Την ίδια στιγμή, παρά τις υποσχέσεις για την δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου εντός του Νοεμβρίου, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει άλλη εξέλιξη με το θέμα να παραπέμπεται στις καλένδες.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το νέο φορέα, το όνομα του θα είναι «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprice Greece». Ο φορέας εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εξωστρεφή προσανατολισμό με τρία αλληλοσυμπληρούμενα όργανα. Την συντονιστική επιτροπή εξωστρέφειας που περιλαμβάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μακεδονίας Θράκης (!) και τη Γενική γραμματεία επικοινωνίας, τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής και την νέα εταιρεία.

Η Enterprice Greece θα φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση της Εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, την συνολική προβολή της χώρας στην οικονομική κι επενδυτική κοινότητα, τη διαχείριση σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα κι εξωτερικό, την υποστήριξη των επιχειρήσεων για εξαγωγές και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Στη δαιδαλώδη μορφή που αποκτά το νέο σχήμα εξωστρέφειας με τους τρεις πυλώνες δράσης, η καινούργια εταιρεία θα έχει επαφή με τους έτερους δύο πυλώνες, θα υπάρχει εντός του συμμετοχή φορέων όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και των άλλων θεσμικών εταίρων ενώ θα υπάρξει και επένδυση σε νέα συστήματα, θα γίνουν προσλήψεις καινούργιου στελεχιακού δυναμικού και σε υποδομές σε μια περίοδο κρίσης. Επίσης σε μια σωστή λογική «αγοράς» θα υπάρξει κινητοποίηση των στελεχών της εταιρείας με κίνητρα και μπόνους και με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους. Εκτός των άλλων θα υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια από έσοδα από υποστήριξη επενδύσεων και διοργάνωση εκδηλώσεων. 

Σημαντικό στοιχείο του καινούργιου σχήματος είναι πως εκτός των άλλων θα διαθέτει μια άμισθη συμβουλευτική επιτροπή ενώ θα υπάρχουν γενικές διευθύνσεις επενδύσεων, εξαγωγών και υποστήριξης (εκθέσεις, roadshows κλπ). Εκτός των άλλων πρόνοια υπάρχει και για τη δημιουργία γραφείων εξωτερικού. Επίσης θα υπάρχουν ειδικοί ανά χώρα ή προϊόν. Το δ.σ. θα είναι επταμελές αποτελούμενο από εκπροσώπους της κυβέρνησης και εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες ενώ πρόεδρος του φορέα θα αναλαμβάνει στέλεχος με διεθνές κύρος. Βέβαια μετά από ένα χρόνο ζυμώσεων ακόμα και τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει με το «κλειδί στο χέρι» τον νέο φορέα καθώς τώρα ξεκινά η δημόσια διαβούλευση, αναμένεται έκδοση υπουργικής απόφασης για το νέο δ.σ., θα πρέπει να γίνουν 80 νέες προσλήψεις και αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού καθώς και μεταστέγαση με παράλληλη εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης