Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο

Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο

Ξεπερνώντας τη Ρωσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο
Τον παγκόσμιο ενεργειακό «χάρτη» φαίνεται πως αλλάζουν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ, και τα οποία αναμένεται να καταστήσουν τη χώρα «κυρίαρχο του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεπεράσουν τη Ρωσία και να γίνουν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Κλείσιμο
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε πως η θεαματική αύξηση της παραγωγής αυτού του είδους του πετρελαίου, επέτρεψε στη χώρα που κάνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, να μειώσει τις εξαγωγές τόσο δραστικά, που δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στις εισαγωγές πετρελαίου διεθνώς -τη θέση αυτή στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει πλέον η Κίνα.

«Η τοποθέτηση των ΗΠΑ στη θέση του οδηγού της ανάπτυξης αποτελεί επίσης μια επιστροφή σε περασμένες δεκαετίες» ανέφερε ο IEA στο μηνιαίο του δελτίο.

«Με παραγωγή που υπερέβη τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τα δύο τελευταία τρίμηνα και ήταν η υψηλότερη εδώ και δεκαετίες, το έθνος αυτό πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη χώρα-μη μέλος του ΟΠΕΚ σε παραγωγή υγρών καυσίμων από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ξεπερνώντας τη Ρωσία. Και σε αυτό δεν προσμετρώνται καν τα βιοκαύσιμα και τα κέρδη από τα διυλιστήρια» ανέφερε ο IEA.

Η αλματώδης αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα επιτρέψει η συνολική προσφορά των κρατών-μη μελών του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014, αύξηση η οποία θα αποκορυφωθεί με 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της προσφοράς από την δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον IEA.

Η μεγάλη αυτή αύξηση θα αντισταθμίσει οποιοδήποτε σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και προσφέρει αποθεματικές ποσότητες ασφάλειας που εγγυώνται τις τιμές, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα ανέβαιναν πολύ πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, όπου βρίσκονται σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης