Πότε θα φύγουν οι «αρκούδες»

Πότε θα φύγουν οι «αρκούδες»

Οι «αρκούδες», δηλαδή το αρνητικό κλίμα που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση των τιμών των μετοχών, κυριαρχούν στη λεωφόρο Αθηνών, την… πρώην Σοφοκλέους που έχει μετακομίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν χαθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο 15 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 1 δισ. την ημέρα, αν υπολογίσει κανείς τις εργάσιμες από την αρχή του έτους.

Τα (καλά) θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων έχουν ξεχαστεί, η ανησυχία κυριαρχεί, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τ

Πότε θα φύγουν οι «αρκούδες»

Οι «αρκούδες», δηλαδή το αρνητικό κλίμα που οδηγεί σε συνεχή υποχώρηση των τιμών των μετοχών, κυριαρχούν στη λεωφόρο Αθηνών, την… πρώην Σοφοκλέους που έχει μετακομίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν χαθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο 15 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από 1 δισ. την ημέρα, αν υπολογίσει κανείς τις εργάσιμες από την αρχή του έτους.

Τα (καλά) θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων έχουν ξεχαστεί, η ανησυχία κυριαρχεί, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τους ξένους να «πουλάνε Ελλάδα» γιατί εδώ έχουν πετύχει ήδη μεγάλα κέρδη και μνήμες από ένα παρελθόν που θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Τεχνικά, απογοήτευση…

«Αν δει κανείς τεχνικά την εικόνα της αγοράς, θα πανικοβληθεί για τα καλά», λέει στο protothema.gr παλαιός και έγκυρος αναλυτής του χρηματιστηρίου. «Υπάρχει μετοχή μεγάλης τράπεζας που βρέθηκε την τετάρτη κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 1.000 ημερών (!), δηλαδή είχε τη χαμηλότερη τιμή της εδώ και τρία χρόνια. Και αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι», προσθέτει…

Κλείσιμο

Ο κ. Βασίλης Καραρίζος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Proton Βank, έρχεται να προσθέσει τόνους ανησυχίας, πολύ απλά γιατί η υποχώρηση των μετοχών γίνεται με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών τις «μαύρες» Τρίτη και Τετάρτη. Ο ίδιος εξηγεί ότι «περιπτώσεις σαν τις μεγάλες ζημιές της Citigroup δείχνουν ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα στις ΗΠΑ». Και παραδέχεται ότι μπορεί η υποχώρηση στο Χ.Α. –περί το 15% έχει χάσει ήδη φέτος ο γενικός δείκτης– να κάνει τις μετοχές πιο φτηνές. Αλλά για να εξετάσει κανείς τέτοιες παραμέτρους, πρέπει να έχει ψυχραιμία. Και αυτή δεν υπάρχει στο χρηματιστήριο.

Επικεφαλής τμήματος πωλήσεων για τους ξένους θεσμικούς από μεγάλη χρηματιστηριακή μάς λέει ότι «παρόλο που οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών είναι ελκυστικές, εντούτοις εξακολουθούν να πουλάνε. Και γιατί πελάτες τους θέλουν να εξαγοράσουν μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια –οπότε το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω των κερδών που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια, προσφέρεται για ρευστοποιήσεις– αλλά και γιατί οι ίδιοι πιστεύουν πως οι τίτλοι θα πάνε ακόμη πιο κάτω». Κατά τον ίδιο, πολλά για την τάση στην αγορά θα κριθούν τον Φεβρουάριο στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν για το 2007 ξένοι και εγχώριοι όμιλοι. «Βραχυπρόθεσμα, θα υπάρχουν rebounds, αλλά με το κλίμα που επικρατεί αυτά θα χρησιμοποιούνται απλώς για να γίνονται πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα».

«Εχει κι άλλο»…

Από την Επενδυτική Τράπεζα πιστεύουν ότι μάλλον δεν έχουμε δει τα χαμηλότερα επίπεδα αυτής της διόρθωσης. Ωστόσο, «το ελληνικό χρηματιστήριο, ακριβώς λόγω της μεγάλης παρουσίας ξένων επενδυτών, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά που το προστατεύουν από μία παρατεταμένη χρονικά διόρθωση». Και το team του Αμαρουσίου βλέπει βραχυχρόνιες αντιδράσεις, χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Πιο αισιόδοξος αποδεικνύεται ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕ κ. Μάνος Χατζηδάκης. «Δεν έχουν αλλάξει τα καλά θεμελιώδη, οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα είναι που δημιουργούν τους κραδασμούς στην ελληνική αγορά». Ο κ. Χατζηδάκης έχει προσδοκίες από την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ κ. Ben Bernanke την Πέμπτη στην Γερουσία. «Συνήθως δίνει στίγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα απέκλεισε μία δυναμική κίνηση στο μέτωπο της μείωσης των επιτοκίων, ίσως και σε επίπεδα μισής εκατοστιαίας μονάδας.

Αν λοιπόν βγαίνει ένα σαφές συμπέρασμα τώρα για το χρηματιστήριο, αυτό σχετίζεται με το ότι προφανώς η διόρθωση δεν έχει τελειώσει αλλά και με το ότι το κλειδί για τις εξελίξεις παραμένει βασικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης