Ο Επαναστάτης Δήμαρχος...

Ο Επαναστάτης Δήμαρχος...

Ο κυβερνήτης του Τόκιο -θέση αντίστοιχη του δημάρχου- Σιντάρο Ισιχάρα είναι ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος. Οι πολίτες τού έχουν εμπιστευτεί, πάνω από μία δεκαετία, ή αν προτιμάτε επί τρεις συνεχείς θητείες, τα ηνία της μεγαλύτερης πόλης της Ιαπωνίας και κυρίως της πιο πλούσιας πόλης σε ολόκληρη την Ασία!

Ο 75χρονος κύριος Ισιχάρα ουδέποτε ήταν ένας άνθρωπος που «μέτραγε» τα λόγια του. Πολύ περισσότερο όταν εσχάτως βλέπει πόρους από τα ταμεία της «δικιάς» του πόλης να οδεύουν στα κρατικά τα

Ο Επαναστάτης Δήμαρχος...

Ο κυβερνήτης του Τόκιο -θέση αντίστοιχη του δημάρχου- Σιντάρο Ισιχάρα είναι ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος. Οι πολίτες τού έχουν εμπιστευτεί, πάνω από μία δεκαετία, ή αν προτιμάτε επί τρεις συνεχείς θητείες, τα ηνία της μεγαλύτερης πόλης της Ιαπωνίας και κυρίως της πιο πλούσιας πόλης σε ολόκληρη την Ασία!

Ο 75χρονος κύριος Ισιχάρα ουδέποτε ήταν ένας άνθρωπος που «μέτραγε» τα λόγια του. Πολύ περισσότερο όταν εσχάτως βλέπει πόρους από τα ταμεία της «δικιάς» του πόλης να οδεύουν στα κρατικά ταμεία της χώρας, αλλά φευ, χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και όταν αποφασίζει να τοποθετηθεί δημόσια για το ερώτημα «τις πταίει» στη χώρα του, δεν διστάζει να ανοίξει πόλεμο με την κεντρική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Και τι δεν είπε στη χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg: προσέξτε μερικές χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σταδιακά την Ιαπωνία στο περιθώριο, κυρίως επειδή οι δύο αυτές χώρες μοιράζονται μια λατρεία για το χρήμα»!

«Αμερικανοί και Κινέζοι, όχι μόνο οι ηγέτες τους, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες αυτών των χωρών πιστεύουν μόνο σε έναν θεό: στο χρήμα».

«Το μεγάλο λάθος της Ιαπωνίας και των πολιτικών της τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η υιοθέτηση του αμερικανικού οικονομικού μοντέλου. Και αν πρέπει να ψέξει κανείς κάποιους ανθρώπους, ας δει τα λάθη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ichiro Ozawa, που πιστεύει μόνο στον καπιταλισμό, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Junichiro Koizumi, ο οποίος ιδιωτικοποίησε όσες κρατικές εταιρείες πρόλαβε απλώς για να τονώσει τα νούμερα του προϋπολογισμού».

Εκπληκτοι οι παρουσιαστές του Bloomberg δεν μπορούσαν καν να παρακολουθήσουν το ξέσπασμα του κυρίου Ishihara! Και όταν προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις απίστευτες κατηγορίες που εκτόξευε ο μαινόμενος δήμαρχος «έβγαλαν» το λαβράκι: ο κύριος Ισιχάρα πρόσφατα... πείστηκε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Yasuo Fukuda να εκχωρήσει σημαντικά κεφάλαια από τα έσοδα των ταμείων της πόλης στον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση των ιαπωνικών εξαγωγών. Και αυτό επειδή το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν... κατακρημνιστεί, πιεζόμενο ιδιαίτερα σε κλάδους όπου η Κίνα διαρκώς αυξάνει την παρουσία της. Με τη διαφορά πως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση...

Ετσι, ο μεν κύριος Δήμαρχος είδε την πόλη του να ρίχνει λεφτά σ’ έναν κουβά δίχως πάτο, την ώρα που οι δημότες του εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη αυτή. Σημειώστε εδώ πως ο προϋπολογισμός του Τόκιο ξεπερνά το 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας, για να έχετε μια τάξη μεγέθους των διεκδικούμενων κεφαλαίων.

Επομένως μη σας προκαλούν έκπληξη τα λόγια που διάλεξε ο κύριος Ισιχάρα για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση: «Μια χώρα δεν διοικείται από νωθρούς χαρτογιακάδες. Αν θέλει να κάνει κάτι καλό για την Ιαπωνία ο πρωθυπουργός, πρώτα να διώξει όλους τους καρεκλοκένταυρους και μετά να μειώσει τις αμοιβές όλων των ανώτερων κρατικών υπαλλήλων και των αξιωματούχων. Αφού δεν μπορούν να διοικήσουν τη χώρα καλά, γιατί να αμείβονται ηγεμονικά; Και εν τέλει ας συνειδητοποιήσει πως η Ιαπωνία βρίσκεται σε πόλεμο –εμπορικό- με την Αμερική, την Κίνα και όποιον άλλο θεωρεί πως μπορεί να παίξει με τα λεφτά του ιαπωνικού λαού...».

Κλείσιμο
Στ’ άρματα, στ’ άρματα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης