Θα πάρει καιρό μέχρι να ομαλοποιηθούν οι αγορές

Θα πάρει καιρό μέχρι να ομαλοποιηθούν οι αγορές

Το βίαιο ξεπούλημα μετοχών σε ΗΠΑ- Ευρώπη και Ασία δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Αθήνα η οποία έχασε -15,43% με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει στις 2372 μονάδες.

Όμως, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έχασε -22% μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις κλείνοντας στις 8451 μονάδες. Και οι ευρωπαίοι αναλυτές ( RBS – Fortis ) επιμένουν να προβλέπουν νέα πτώση 15-30% για τα χρηματιστήρια, δηλαδή να κινηθεί η ελληνική αγορά σ’

Θα πάρει καιρό μέχρι να ομαλοποιηθούν οι αγορές

Το βίαιο ξεπούλημα μετοχών σε ΗΠΑ- Ευρώπη και Ασία δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Αθήνα η οποία έχασε -15,43% με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει στις 2372 μονάδες.

Όμως, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έχασε -22% μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις κλείνοντας στις 8451 μονάδες. Και οι ευρωπαίοι αναλυτές ( RBS – Fortis ) επιμένουν να προβλέπουν νέα πτώση 15-30% για τα χρηματιστήρια, δηλαδή να κινηθεί η ελληνική αγορά σ’ ένα εύρος τιμών μεταξύ 1600- 2000 μονάδων.

Και μετά την καταστροφή προβλέπουν ανάκαμψη !

Δηλαδή, οι αναλυτές τραπεζών οι οποίες έλεγαν ψέματα για τους ισολογισμούς τους, τώρα προβλέπουν και το τέλος της πτώσης.

Και όπως αναφέρει ο κ. Alan Bolton της Fidelity Investments, οι ίδιοι που προβλέπουν την πτώση πωλούν στα χαμηλά, και αγοράζουν στη συνέχεια στα υψηλά! Εξ ου και χρεοκοπίες της Fortis, Dexia.

Το ποια σοβαρότητα έχει μια τέτοια πρόβλεψη δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε, όπως και αυτοί που το ασπάζονται στην ελληνική αγορά, προκειμένου να θριαμβολογούν δικαιωμένοι αργότερα.

Κλείσιμο

Ουδείς γνωρίζει σήμερα την πορεία των αγορών, διότι αυτές κυριαρχούνται από τον φόβο και τον πανικό και δεν είναι τυχαίο που είναι εξαφανισμένες από το προσκήνιο τόσο οι κινέζικες εταιρείες όσο και οι Άραβες.

Καλώς ή κακώς, η τύχη των αγορών βρίσκεται στα χέρια του G-7 και των ευρωπαίων ηγετών.

Όλοι έχουν αντιληφθεί πως εφόσον δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην διατραπεζική αγορά, δεν πρόκειται να δούμε φως στο τούνελ.

Και σ’ό, τι αφορά την ελληνική αγορά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ορθώς προβλέψει ότι , «Οι αγορές θα ηρεμούν μια- δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση μέτρων και κατόπιν θα βυθίζονται πάλι στην ανησυχία».

Από την άλλη πλευρά, η μείωση επιτοκίων δεν περνά άμεσα στην  αγορά. Αυτό τουλάχιστον το γνωρίζει καλά ο Τρισέ ο οποίος λανθασμένα δεν τα μείωνε επί ένα χρόνο και πλέον.

Έλληνας τραπεζίτης με χρόνια εμπειρία τονίζει στο protothema.gr ότι, «η εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς θα πάρει αρκετές εβδομάδες, ενώ σημασία θα έχουν και οι συναντήσεις της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς συγχωνεύσεις από τις μικρές τράπεζες ή εξαγορά από στρατηγικούς επενδυτές. 

Πιθανότατα, να χρειαστεί μια νέα μείωση επιτοκίων, πιο γενναία αυτή τη φορά. Κι , όπως αναφέρει ο αρχιμάστορας της σημερινής κατάστασης των αγορών κ. Άλαν Γκρίνσπαν «Οι ξαφνικές εκρήξεις φόβου ή ευφορίας είναι φαινόμενα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.»

Επιπλέον, ο σημερινός φόβος και πανικός στα χρηματιστήρια θα επιταθεί εφόσον αυτά κλείσουν, όπως σκέφθηκαν κάποιοι ηγέτες του G7 το Σαββατοκύριακο.

Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι οι μοναδικές που έμειναν όρθιες και δίνουν χρήματα στους επενδυτές, χωρίς να φέρουν αντιρρήσεις, όπως συνέβη με τις τράπεζες πρόσφατα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Oδός Αθηνών οφείλει να μείνει ανοικτή ώστε να αποτυπωθούν ελεύθερα οι νέες ειδήσεις στις τιμές των μετοχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης