Η Μέρκελ καθυστερεί, ο Γιούνκερ «αγριεύει»...

Η Μέρκελ καθυστερεί, ο Γιούνκερ «αγριεύει»...

Υποβαθμίζει την κυριακάτικη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, παραπέμποντας στην Τετάρτη για οριστικές αποφάσεις - Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Eurogroup να ζητά από το Βερολίνο να μην εμποδίζει την ταχεία ανάληψη δράσης

Η Μέρκελ καθυστερεί, ο Γιούνκερ «αγριεύει»...
Οι τελικές αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, επανέλαβε την Κυριακή η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

"Σήμερα θα προετοιμαστούμε για τις αποφάσεις της Τετάρτης. Αυτό αφορά τεχνικές λεπτομέρειες για περίπλοκες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα το πως θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε. "Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες".

Κλείσιμο
"Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς αποφάσεις σήμερα από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, αλλά μάλλον την Τετάρτη. Θέλω να το τονίσω αυτό, για να είναι ξεκάθαρο τι να περιμένουμε" τόνισε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel, καλεί το Βερολίνο να μην εμποδίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχεία δράση.

Η γερμανική κυβέρνηση υπήρξε πιο αργή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις αντιδράσεις της απέναντι στην κρίση χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο "δεν μπορεί να αποφασίζει όλες τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων, καθώς μερικές φορές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο κορυφής (της ΕΕ]".

Σημαντική θεωρείται και η δήλωση-παρέμβαση του πρωθυπουργού του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, ο οποίος, προσερχόμενος επίσης στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει από σήμερα κιόλας να σημειώσουν σημαντική πρόοδο και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του ευρώ από το πρωί κιόλας της Δευέρας.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, πριν από τις προγραμματισμένες για τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις.

Mπορεί οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί ο μηχανισμός διάσωσης και να υπάρξει ένα αποφασιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους να παίρνουν... παράταση ως τη Σύνοδο Κορυφής των 17 της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, 26 του μηνός, αλλά η εικόνα συνοχής που επιβάλλεται να επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί δεν μπορεί να δέχεται άλλο πλήγματα.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί η παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ελάχιστες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Με τους κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ να επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, του «ειρηνοποιού» και να επιχειρούν -όπως χαρακτηριστικά μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters- να ρίξουν «γέφυρες» μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος των συνομιλιών μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν και είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει Παρίσι και Βερολίνο και το οποίο άλλωστε στάθηκε η αιτία να εξαγγελθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής, την Τετάρτη.

Συνομιλίες, την έκβαση των οποίων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπαιρνε μέρος στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μέρκελ - Σαρκοζί δεν έγινε γνωστό, ωστόσο αυτό που είναι σαφές, είναι πως το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της και της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του EFSF, την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε "πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ".

"Η γαλλική πρόταση δεν είναι, όμως, πια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" δήλωσε νωρίτερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυστηρά την Ελλάδα, για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η Γερμανία επίσης επιμένει στο ζήτημα της αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ. Το θέμα έθεσε εκ νέου το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στο πλαίσιο των μαραθώνιων έκτακτων συναντήσεων που διεξάγονται, με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Δεν αρκεί καθόλου να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν αρκεί απλώς να καλύπτουμε τα κενά του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίζουμε το χρέος με νέο χρέος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη» πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης