Ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές και μία έκθεση για τη ζωή και το έργο του Κ.Π.Καβάφη συναντούν τις μεγαλύτερες θεατρικές παραγωγές, μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του τραγουδιού και φερέλπιδες καλλιτέχνες, σε ένα φεστιβάλ που τα έχει όλα!


Ξεκινά το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου
Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π.Καβάφη και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της Καβάλας,  τιμά το 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου (5/7 έως 1/9) με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και με εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της πόλης: από το Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αναπάντεχους, αντισυμβατικούς χώρους όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο Τόκου και στην οδό Ελευθερίας.

Αφιέρωμα στον Κ.Π.Καβάφη:
7 Ιουλίου/ «H Πόλις»
Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή

 Η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη αναλαμβάνει σε μία μουσική παράσταση των ποιημάτων του ποιητή μέσα σε ένα μουσικό σύμπαν από το οποίο αναδύονται 10 καινούργια μελοποιημένα ποιήματα από τον συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου σε ερμηνεία του ίδιου.

15 Ιουλίου/ Προβολές: Ο Καβάφης στον κινηματογράφο
Παλιά Μουσική


Δύο σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, έχουν ασχοληθεί με το πρόσωπο του Κ.Π. Καβάφη. Θα προβληθούν οι ταινίες: Καβάφης και Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

από 20 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου/ Ομαδική εικαστική έκθεση«Ο Αόρατος Θίασος»
Οικία Μεχμέτ Αλή

Κλείσιμο
Εικαστικές προσεγγίσεις στον ποιητικό κόσμο του Κ.Π. Καβάφη με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του. 32 εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν μέσα από τα έργα τους με ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη.
 
22 Ιουλίου/ «Η Αίγυπτος στον Κ. Π. Καβάφη»
Κήποι Οικίας Μεχμέτ Αλή

Ομιλητής ο βραβευμένος μεταφραστής Σαμουήλ Μπισσάρας (Βραβείο Μετάφρασης Καβάφεια 2009)

29 Ιουλίου/ Πεζά ποιήματα Κ. Π. Καβάφη:«Το σύνταγμα της ηδονής»
Καφενείο «Μαύρη Θάλασσα», περιοχή Σούγελο

Ποιήματα για τον χώρο που εργάζεται ο ποιητής, τη λάμπα του, τα γυαλιά του και όλα αυτά τα ταπεινά αντικείμενα που συνθέτουν το εργαστήρι ενός μεγάλου ποιητή. Ερμηνεύει ο Παύλος Σταυρόπουλος.

29 Ιουλίου/ Γιάννης Ρίτσος, «12 ποιήματα για τον Καβάφη»
Καφενείο «Μαύρη Θάλασσα», περιοχή Σούγελο

Ποιήματα για τον χώρο που εργάζεται ο ποιητής, τη λάμπα του, τα γυαλιά του και όλα αυτά τα ταπεινά αντικείμενα που συνθέτουν το εργαστήρι ενός μεγάλου ποιητή. Στο ιστορικό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα». Ερμηνεύει η Λυδία Φωτοπούλου.

Παραστάσεις:

5, 6 Ιουλίου/ «Ειρήνη» του Αριστοφάνη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει το Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της καλοκαιρινής του παραγωγής, Ειρήνη, στις 5 Ιουλίου. Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί την αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μουρατίδη και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς. Την Παράβαση του έργου ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

10 & 21 Ιουλίου «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη
Κάστρο Καβάλας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου

Ο Κωνσταντίνος Κάππας σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση Το Τάβλι, ένα έργο σοκαριστικά επίκαιρο, που σατιρίζει τη νεοελληνική νοοτροπία και γράφτηκε από τον Δημήτρη Κεχαΐδη το 1972. Συμπρωταγωνιστής του, ο Σωκράτης Πατσίκας.

13, 14 Ιουλίου/ «Βάκχες» του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει φέτος τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μια παράσταση πολυσυζητημένη, πριν ακόμα παιχτεί. Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με εμπειρία και γνώση στο Αρχαίο Δράμα, όπως η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, και ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης αλλά και νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Πασσάς. Στο ρόλο του Διόνυσου ο Σάκης Ρουβάς.

18 & 19 Ιουλίου/ “Περλιμπλίν και Μπελίσα”του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Κάστρο Καβάλας
, 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου
Η 5η Εποχή Τέχνης ανεβάζει την κωμωδία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Περλιμπλίν και Μπελίσα. Πρωταγωνιστούν ο Στέλιος Μάινας και η Δήμητρα Ματσούκα.

25, 26 Ιουλίου/ «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου
Κάστρο Καβάλας

Επιλέγοντας πέντε από τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς, τη Λυδία Κονιόρδου, την Ελένη Κοκκίδου, τη Μαρία Κατσανδρή, την Ελένη Ουζουνίδου και την Τάνια Παλαιολόγου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση-οδοιπορικό, από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο, μέσα από αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών. Η παράσταση ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

27, 28 Ιουλίου/«Αγαμέμνων» του Αισχύλου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης επιλέγει και ανεβάζει το έργο Αγαμέμνων του Αισχύλου, το πρώτο μέρος της τριλογίας “Ορέστεια”. Η Νικαίτη Κοντούρη αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, με το Μηνά Χατζησάββα στον ομώνυμο ρόλο και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

27 Ιουλιου/«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου

Επιλέγοντας πέντε από τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς, τη Λυδία Κονιόρδου, την Ελένη Κοκκίδου, τη Μαρία Κατσανδρή, την Ελένη Ουζουνίδου και την Τάνια Παλαιολόγου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί μια παράσταση-οδοιπορικό, από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο, μέσα από αφηγήσεις ανώνυμων γυναικών. Η παράσταση ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.
 
31 Ιουλίου/ «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ
Κάστρο Καβάλας

Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, παρουσιάζουν την καυστική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Γιώργο Αρμένη, και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς σε ένα έργο που σατιρίζει τη διαφθορά και τη σήψη του κρατικού μηχανισμού.

Μουσική:

19, 20 Ιουλίου/ Μίκης Θεοδωράκης, «Ποιoς τη ζωή μου...» του Θέμη Μουμουλίδη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Μέσα από την πορεία και τα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη, περνά από μπροστά μας η ιστορία της Ελλάδας, από την Μικρασιατική κατα- στροφή, ως τις μέρες μας. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί έναν 25μελή θίασο ηθοποιών και τραγουδιστών για την παράσταση Ποιος τη ζωή μου... Συμμετέχουν ο Γρηγόρης Βατινός, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Γιώτα Νέγκα και ο Κώστας Μακεδόνας.

24 Ιουλίου/ «Μικρά Ασία - Βυζαντινός Εσπερινός»
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Ο Γιώργος Νταλάρας επιστρέφει στους Φιλίππους, και συναντά ξανά τη Γλυκερία. Οι δυο καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους σε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, τα τραγούδια του οποίου παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα

Χορός:

8 έως 12 Ιουλίου/ «Memorandum Καβάλα Lab»
Εργαστήριο, Οδός Ελευθερίας

Η Τζένη Αργυρίου πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήρι σε δημόσιο χώρο στην πόλη της Καβάλας, την οδό Ελευθερίας. Το Memorandum Καβάλα Lab είναι ένα project πολυμέσων και παρασταστικών τεχνών που βασίζεται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και της εικόνας.

Εκθέσεις:

από 9 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου/ Έκθεση φωτογραφίας«Ανάσες μιας πόλης»
Εμπορικό Κέντρο Καβάλας

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας εκθέτει τη δουλειά του πίσω από τις βιτρίνες κλειστών καταστημάτων στο Εμπορικό Κέντρο Καβάλας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την Καβάλα του σήμερα, το αληθινό της πρόσωπο, εικόνες της σκληρής πραγματικότητας, αλλά και της πραγματικής της ομορφιάς. 

Περισσότερα στο http://www.philippifestival.gr/




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης