Τζόνι Χάλιντεϊ: Ο "χαμαιλέων με τη χρυσή φωνή" απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών

Τζόνι Χάλιντεϊ: Ο "χαμαιλέων με τη χρυσή φωνή" απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών

Η πολυτάραχη ζωή του εθνικού ροκά της Γαλλίας που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και κατέρρευσε επί σκηνής

Τζόνι Χάλιντεϊ: Ο "χαμαιλέων με τη χρυσή φωνή" απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών
Για τους Γάλλους ήταν «εθνικός θησαυρός», ο "Γάλλος Έλβις", "ο χαμαιλέων με τη χρυσή φωνή". Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος πλέκουν σήμερα το εγκώμιο του Τζόνι Χάλιντεϊ και αποτίει φόρο τιμής στο πιο λαμπρό αστέρι της γαλλικής ροκ μουσικής που είχε δειπνήσει με τους Νικολά Σαρκοζί, τον Ζακ Σιράκ και τον Ζισκάρ ντε Εστέν. Ποτέ δεν είχε κρύψει ότι έχει δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις. Κατά τη διάρκεια τουρνέ το 1973,είχε εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Κλείσιμο


Σε ηλικία 74 ετών ο Χάλιντεϊ άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων.Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγός της Λετισιά Χαλιντέι έγραψε: "Ο Τζόνι Χάλιντεϊ έφυγε. Γράφω αυτές τις λέξεις χωρίς να τις πιστεύω. Κι όμως είναι αλήθεια .Ο άνδρας μου δεν υπάρχει πια. Μας άφησε όπως έζησε σε όλη του τη ζωή,με θάρρος και αξιοπρέπεια", έγραψε η σύντροφός του σε ανακοίνωσε που έδωσε στη δημοσιότητα.

 Ο Τζόνι Χάλιντεϊ- ή Ζαν Φιλίπ Σμετ, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή έζησε μία πολυτάραχη ζωή. Γεννήθηκε την 15η Ιουνίου του 1943, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει το 1966,είχε καταρρεύσει επί σκηνής το 1986, είχε βάλει βέρα στο "δεξί" πέντε φορές- τις δύο την ίδια γυναίκα- τη κόρη ενός παλιού του φίλου που είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του.Σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε:"Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, ειδικά τις ερμηνείες του". Στα 57 χρόνια της καριέρας του,πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.

Υπήρξε το είδωλο των νέων στη Γαλλία έχοντας την ευκολία να προσαρμόζεται- ως χαμαιλέων- σε όλα τα μουσικά στιλ: από το ροκ εντ ρολ μέχρι το βαριετέ και από τη ροκ μουσική έως τα μπλουζ. Έως την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε με ψηλά το κεφάλι την ασθένεια που τον βασάνιζε εδώ και μήνες... 



Από την πλευρά της, η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν έγραψε στο Twitter: «Ήταν ένας γίγαντας του θεάματος, ένα πραγματικό είδωλο». «Αναπαύσου εν ειρήνη. Η ψυχή σου είναι αυτή καθαρά ροκ εν ρολ», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο τραγουδιστής Λένι Κράβιτζ.



Σε ηλικία 16 ετών, η Εντίθ Πιαφ προσπάθησε να τον αποπλανήσει

Τον Φεβρουάριο του 2013, είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη του εθνικού «ροκά» της χώρας, πως,όταν ήταν ένας έφηβος και ανερχόμενος ποπ σταρ προσπάθησε να τον αποπλανήσει η έτερη εθνική τραγουδίστρια της Γαλλίας, η 44χρονη τότε Εντίθ Πιαφ.Η αποκάλυψη έγινε σε μια αυτοβιογραφία του, υπό τον τίτλο:«Στα μάτια μου», που βασίστηκε σε συνεντεύξεις στη συγγραφέα Αμάντα Σθερς.

"Καθόμουν δίπλα της, στην μέση ενός γεύματος, ένιωσα το χέρι της να ανηφορίζει στον μηρό μου. Δίστασα. Έπειτα έφυγα και έτρεξα μακριά από εκεί. Έφυγα μακριά από την Πιαφ. Ήμουν σχεδόν παρθένος εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσα να με φανταστώ στο κρεβάτι μαζί της.Όσο με αφορούσε, ήταν μια γυναίκα προχωρημένης ηλικίας», λέει ο Χάλιντεϊ τον Φεβρουάριο του 2013 στο βιβλίο του.

Η ακριβής ημερομηνία της πικάντικης αυτής συνάντησης δεν αναφέρεται, όμως σύμφωνα με τα συμφραζόμενα θα πρέπει να συνέβη το 1960,αμέσως αφότου ο Χάλιντεϊ έγινε γνωστός στη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή ως ο πρώτος επιτυχής μιμητής του ροκ εντ ρολ.
Ο πρώτος δίσκος του ανήλικου (16 ετών) Χάλιντεϊ βγήκε τον Μάρτιο του 1960. Τα 17α γενέθλιά του ήταν τον Ιούνιο εκείνου του χρόνου. «Η Πιαφ συνήθιζε  να έρχεται να με βλέπει να τραγουδάω κάθε βράδυ.Ήμουν κολακευμένος αλλά δεν ένιωθα άνετα μαζί της», υποστήριζε ο Γάλλος ροκάς.



Χρυσή καριέρα


Ο Τζόνι Χάλιντεϊ ξεκίνησε την καριέρα του το 1959. Το πρώτο του άλμπουμ «Hello! Johnny» κυκλοφόρησε το 1960. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε από τα μέσα ως ο «Γάλλος Έλβις Πρίσλεϊ». Μετρούσε 18 πλατινένια άλμπουμ, ενώ είχε πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 110 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Είχε, μάλιστα, την ικανότητα να γεμίσει το «Stade de France» χωρητικότητας 80.000 ατόμων ενώ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 750.000 θεατές σε ανοιχτή συναυλία που είχε δώσει κοντά στον Πύργο του Άιφελ ανήμερα της εθνικής γιορτής της Γαλλίας. Το άλμπουμ του «Jamais Seul» που είχε κυκλοφορήσει το 2011 «σκαρφάλωσε» κατευθείαν στην πρώτη θέση των τσαρτς καταγράφοντας 100.000 πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα παρά το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές τον θεωρούσαν ξεπερασμένο. Ο Χάλιντεϊ είχε συμμετάσχει και σε ταινίες αλλά και σε διαφημιστικά σποτ για γυαλιά ηλίου.Γεννήθηκε στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν ο Χιγιέτ Κλερκ και η Βελγίδα Λεον Σμετ. Μετά το διαζύγιό τους ο Χάλιντεϊ μεγάλωσε με τη θεία του Έλεν Μαρ.


Πέντε γάμοι

Στις 12 Απριλίου 1965 παντρεύτηκε τη Σιλβί Βαρτάν με την οποία απέκτησε έναν γιο. Ο διεθνής τύπος τους είχε χαρακτηρίσει ως «χρυσό ζευγάρι», ωστόσο το ζευγάρι ακολούθησε χωριστούς δρόμους τελικά το 1980. Στη συνέχεια έκανε τέσσερις γάμους μεταξύ των οποίων και ένας που διήρκεσε 62 ημέρες αλλά και ο διπλός γάμος με την ίδια γυναίκα Αντλίν Μπλοντιό, την οποία παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών.Ο πέμπτος γάμος του ήταν το 1996 με την 21 ετών τότε Λετίσια Μπουντού με την οποία υιοθέτησαν δύο κορίτσια. Αυτός ήταν και ο γάμος που σημάδεψε- όπως ο ίδιος είχε πει - την προσωπική του ζωή. Η Λετίσια ήταν στο πλευρό του μέχρι την τελευταία στιγμή...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης