Η καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη Δημήτρη Κατή και οι βραβεύσεις στο εξωτερικό

Η καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη Δημήτρη Κατή και οι βραβεύσεις στο εξωτερικό

Ο συνθέτης γνωστός στη χώρα μας από τη δεκαετία του 90 με το τραγούδι του «Κάνω Μια Ευχή» και το δημιούργημά του, το επικό χέβι ροκ συγκρότημά «Εξόριστοι»

Η καλλιτεχνική πορεία του συνθέτη Δημήτρη Κατή και οι βραβεύσεις στο εξωτερικό
Το καλοκαίρι του 2008 στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ «Γεώργιος Καρατζάς», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του «Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ» προς τιμήν του Δημήτρη Κατή, μουσικοσυνθέτη και δημοσιογράφου (τακτικού μέλους της Ενώσεως Συντακτών), ο γνωστός ποιητής και διανοούμενος Δημήτρης Ιατρόπουλος χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Κατή ως τον «συνεχιστή του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ακριβώς ο τελευταίος είναι συνεχιστής του Μίκη Θεοδωράκη, όλοι με 20 χρόνια διαφορά περίπου ο ένας από τον άλλον».

Ίσως, είναι ο πιο πολυβραβευμένος Έλληνας συνθέτης- εξ Ελλάδος- στην Αμερική, στο χώρο της επικής ορχηστρικής/συμφωνικής progressive μουσικής σύνθεσης, διατηρώντας όμως ένα χαμηλό προφίλ, έτσι ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά media στη χώρα μας δεν έχουν αφιερώσει στο έργο του τον πρέποντα χώρο και χρόνο που δικαίως του αναλογεί.

Αρκετοί επώνυμοι ‘Έλληνες, «pop stars» κυρίως, πίστεψαν πως η καταξίωση εκεί «έξω» είναι εύκολη υπόθεση, λίγοι τα καταφέρνουν, αυτοί που πραγματικά αξίζουν.

Πρόκειται για τον συνθέτη Δημήτρη Κατή, γνωστό στη χώρα μας από τη δεκαετία του 90 με το τραγούδι του «Κάνω Μια Ευχή» και το δημιούργημά του, το επικό χέβυ ροκ συγκρότημά του οι «Εξόριστοι», ιστορικά τεκμηριωμένο ως το πρώτο και το μόνο ροκ/μεταλ συγκρότημα στην Ελληνική ροκ και μεταλ σκηνή που κατέκτησε πλατινένιο δίσκο (ΕΜΙ) με πωλήσεις πάνω από 70.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα η πλατίνα δεν υπερβαίνει τις 10.000. Ο Δημήτρης Κατής δημιούργησε το πρώτο Ελληνικό μεταλ/ροκ συγκρότημα με Ελληνικό στίχο και θεματολογία που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην Ελληνική μυθολογία και ιστορία. Καθιέρωσε παγκοσμίως τον όρο ‘Epic Metal’. 

Κλείσιμο


Γνωστός, επίσης για την πρώτη τηλεοπτική μουσική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ), αφιερωμένη στη ροκ και μεταλ μουσική, τη θρυλική «Μetalmania» 1990-1993 και παρουσιαστής της μουσικής εκπομπής «Star Club» στην ΕΤ2. Γνωστός κι ως «ο άνθρωπος που έβαλε το heavy metal στις οθόνες των σπιτιών μας». 

Από το 2007 έως και σήμερα ο συνθέτης έχει στην κυριολεξία σαρώσει τα μουσικά βραβεία και όχι μόνον, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά και εδώ στην Ελλάδα οι τιμητικές διακρίσεις για την διεθνή προσφορά του στον πολιτισμό μέσω της μουσικής του είναι πολλαπλές. 

Το 2007 βραβεύεται με το 1ο βραβείο από τα “Los Angeles Music Awards” (Best classical composer). H εκδήλωση έγινε στο ‘Henry Fonda Music Box Theatre’, ένα από τα διασημότερα θέατρα, στη «Λεωφόρο της Δόξας» (Walk of Fame), στο Χόλιγουντ, παρώντος – στο ίδιο τραπέζι - του τότε δημάρχου του LA, Antonio Villaraigosa. Από την ίδια διοργάνωση είχε βραβευτεί και ο Slash o κιθαρίστας από τους “Guns n’ Roses”.



Την άνοιξη του 2008, το διάσημο “Billboard”, βραβεύει τον Δ.Κατή στο Μπράνσον του Μιζούρη (γνωστό ως ‘the entertainment capital’), στα πλαίσια τών μουσικών βραβείων “Billboard World Song Contest”. Παίρνει το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Electronica» με το έργο του «Gathering of the tribes». Το 2011 όμως, το “Billboard” ξαναβραβεύει τον Δημήτρη αυτή τη φορά με το 1ο βραβείο στην ίδια κατηγορία με το έργο του «Running Wild».

 Το φθινόπωρο του 2008 περιοδεύει σε όλη την Αμερική από πολιτεία σε πολιτεία γράφοντας τη μουσική στην αρχαία τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη και βραβεύεται από την AHEPA, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, με το «Βραβείο Ελληνισμού», για την εξαιρετική ποιότητα της μουσικής του. Στη συνέχεια βραβεύεται στο Portland του Maine με το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον δήμαρχο Ed J. Suslovic.



Tην ίδια χρονιά τα βραβεία συνεχίζουν να πέφτουν σα βροχή, το Νοέμβριο, σαρώνει το Χόλιγουντ εκ νέου και πιό δυναμικά. Οι οργανισμοί, Hollywood F.A.M.E Award και ‘Los Angeles Music Awards’ από κοινού τιμούν τον συνθέτη Δημήτρη Κατή ως “Best International Composer 2008”, προσφέροντάς του του «Άστρο του Χόλυγουντ» σε μορφή πλαισιωμένου Βραβείου. Το ίδιο βραβείο έλαβε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμη Κάρτερ και ο θρύλος της Ροκ, Ρόνι Τζέημς Ντίο. 

To ίδιο βράδυ σε άλλη εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου, πάλι στο Χόλυγουντ μερικά τετράγωνα πιό κάτω, πάλι στη «Λεωφόρο της Δόξας», το party συνεχίζεται. Στην αίθουσα «Τhe Highlands» στο διάσημο Kodak Theater Block, ο συνθέτης παίρνει το 1ο βραβείο «Best Classical / Orchestral artist» από τον οργανισμό “Hollywood Music Awards”.

Το καλοκαίρι του 2008, το «Μορφωτικό Ίδρυμα» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), τίμησε τον μουσικοσυνθέτη, δημοσιογράφο και μέλος της Ενώσεως, Δ.Κατή, για το διεθνές μουσικό του έργο και τις διεθνείς διακρίσεις, στη γνωστή αίθουσα της ενώσεως, αίθουσα Καρατζά. Ομιλητές για το έργο του οι: ποιητής/δημοσιογράφος Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο νομπελίστας επιστήμων Χρήστος Ζερεφός, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος κ.ά. 

Το 2009 στον αίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών τιμά τον συνθέτη για το έργο του συνολικά με το βραβείο Άρτεμις. Μαζί του βραβεύεται και η διάσημη, βραβευμένη με ΕΜΜΥ. Αμερικανίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων του CBS, Rita Cosby, καλή φίλη του συνθέτη Δημήτρη Κατή.
Με το ίδιο βραβείο βραβεύεται και η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και υποψήφια για την Προεδρία, Hillary Clinton.



Την ίδια χρονιά, ο Δήμαρχος της Πόλης των Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης τιμά τον Δημήτρη Κατή στο Δημαρχείο προσφέροντάς του τιμητική πλακέτα ως «αναγνώριση για την προσφορά στην προαγωγή του Ελληνικού πνεύματος παγκοσμίως».

Το ίδιο κάνει και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, βραβεύει τον Δημήτρη Κατή, για το μουσικό του έργο «300 Spartans” και για την εν γένει διεθνή πορεία του καλλιτέχνη.



Την επόμενη χρονιά στον ίδιο ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ, Daniel Speckhard βραβεύει με ειδικό μουσικό βραβείο, πάλι στα πλαίσια των βραβείων Άρτεμις, τον συνθέτη για το έργο του «300 Spartans Symphonic Rock Opera» και το μουσικό του έργο εν συνόλω, καθώς και την προσφορά του στον πολιτισμό. Το βράδυ αυτό ερμήνευσαν 2 έργα του συνθέτη υπό τη διεύθυνσή του ιδίου, ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός (γιός του αειμνήστου Τζών Μοδινού) και η κόρη του πρέσβη Leah Speckhard, καθώς και μέλη της Λυρικής Σκηνής. Την ίδια βραδιά στην εκδήλωση, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) τιμούν τον Δημήτρη Κατή με 10 αναμνηστικά  γραμματόσημα με το πρόσωπο του συνθέτη τυπωμένο, να τον τιμήσουν για το μουσικό του έργο.

Να σημειώσουμε επίσης το εξής σημαντικό, πως, τo επικό-λυρικό μουσικό του έργο "Πύρινη Πορεία - από τη Γένεση στην Ευρώπη" βρίσκεται επίσημα από το 2001, με ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας, στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Σχολείου.

Το 2005 ο τότε Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gunter Ferheugen είχε στείλει προσωπικό γράμμα στον συνθέτη που τον συγχαίρει προσωπικά για το μουσικό του έργο «Εurope – Hymn and Duty» Ένα έργο, που μουσικά και λυρικά, εξιστορεί την πορεία και εξέλιξη της Ευρώπης μέσα στην ιστορία.

Το 2007 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κιέβου ερμηνεύει και ηχογραφεί το μουσικό έργο του συνθέτη με τίτλο “Arrogance and Fear” που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και η πρώτη μετάδοση έλαβε χώρα στο NPR (national public radio). Διεθυντής ορχήστρας ο αείμνηστος Robert Ian Winstin, μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας της Πράγας & Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τεχνών του Σικάγο. Ο μαέστρος χαρακτηρίζει τον Δημήτρη ως «one of Europe’s best new classical music masters» (έναν από τους καλύτερους σύγχρονους κλασσικούς συνθέτες της Ευρώπης).

Η διάσημη Αμερικανίδα δημοσιογράφος με ΕΜΜΥ Rita Cosby λέει για τον Δημήτρη: «“During this prestigious event, Dimitrios presented his unique Symphonic Rock Opera called The 300 Spartans to an enraptured audience full of dignitaries and other VIPs. It was amazing compilation of epic and strong orchestral compositions, a real musical feast with a taste of Hollywood»

O θρυλικός Steve Williams μάνατζερ του επίσης θρυλικού Miles Davis λέει για τον Δημήτρη: «Demetrios relentlessly demonstrates his love for the cinematic film score sound.The use of musical progressions captures the tension, and as it builds, Demetrios transports you to another place, another century, an at the same time you remain aware of the prevalent parallel in our own times».

Επίσης, το 2008 τον βραβεύει με πιστοποιητικό εκτίμησης η «Ελληνική Ομοσπονδία της Βορείου Καλιφόρνια» για τη μουσική του στις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Για τον ίδιο λόγο, Το «Ελληνο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο» της Φιλαδέλφειας στην Πενσιλβάνια, τιμά. με ευγενές αφιέρωμα τον συνθέτη Δημήτριο Κατή. Επίσης έλαβε το ψήφισμα το λεγόμενο «Resolution» από το συμβούλιο της Κομητείας του Delaware.


Κατά την διάρκεια της καριέρας του ο Δημήτρης Κατής γνώρισε από κοντά σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών διεθνώς, συνομίλησαν επί μακρόν για την τέχνη και την προσφορά της, συνέφαγαν, βραβεύτηκαν μαζί, και ταξίδεψαν σε διάφορες εκδηλώσεις ως καλεσμένοι, έγιναν φίλοι. Μεταξύ αυτών ήταν οι: Kevin Costner (ηθοποιός), Sid Ganis (τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας των βραβείων Oscar),  Steve Harris (Iron Maiden), Rita Cosby (CBS), Blackie Lawless (Wasp), Maribel Aber (τ. πρόεδρο NASDAQ), Xρήστο Ζερεφό (ακαδημαϊκό νομπελίστα), Daniel Speckhard (τ. πρέσβη των ΗΠΑ), Jim Halsey (‘Billboard w.s.c.‘ President), late Ted Spyropoulos (former SAE President), Jim DeCicco (Hollywood Music in Media Awards, President), father J.Bakas (Los Angeles S.Sophia), Elias Tomazos (professor of the University of Connecticut),   David Johnson (κοσμήτορας τεχνών κι επιστημών του Πανεπιστημίου της Νοτίου Αλαμπάμα), Brian May (Queen), και δεκάδες άλλων προσωπικοτήτων.



Πολύ πρόσφατα, Πραγματοποιήθηκε το 8ο ετήσιο συνέδριο του «Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Φόρουμ» υπό την αιγίδα της UNESCO, 3 Οκτωβρίου – 6 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του πολιτιστικού του προγράμματος, έλαβε χώρα η συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Κατή, ως επιτίμου καλεσμένου του Φόρουμ, με τίτλο «Οι Φιλοσοφικές Αρμονίες του Δημήτρη Κατή». 

Η εκδήλωση τελέστηκε στο «Ιστορικό Μουσείο» του «Πανεπιστημίου Αθηνών» στην πανέμορφη Πλάκα ακριβώς κάτω από τον βράχο της Ακροπόλεως, «στο Παλαιό Πανεπιστήμιο», κτίριο του 1610. Μετά την λήξη του μουσικού προγράμματος, το Φιλοσοφικό Φόρουμ βράβευσε τον συνθέτη Δημήτρη Κατή. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού φόρουμ, Ρώσος Igor Kondrashin και ο αντιπρόεδρος, καθηγητής του Αυστριακού Πανεπιστημίου DUK, Πάρις Κατσίβελος προσωπικά βράβευσαν τον συνθέτη Δημήτρη Κατή.

Τέτοιες προσωπικότητες που μέσω της τέχνης προάγουν θετικότατα τον Ελληνισμό παγκοσμίως, θα ήταν ευχής έργον για την χώρα μας τα πολιτικά κόμματα να τους αγκάλιαζαν με ειλικρίνεια ως εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο δείγμα από την διεθνή ορχηστρική δουλειά του Δημήτρη Κατή


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης