Κέιτ Μπλάνσετ: Η λαμπερή και «στρατευμένη» πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

Κέιτ Μπλάνσετ: Η λαμπερή και «στρατευμένη» πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

Μία επιλογή που αν και δεν χρειάζεται, αναλύθηκε με πολλά επιχειρήματα


Κέιτ Μπλάνσετ:  Η λαμπερή και «στρατευμένη» πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών
Υψηλών απαιτήσεων, λαμπερή και ντελικάτη ηθοποιός, μεγάλη σταρ, βραβευμένη με όσκαρ αλλά και με πλήθος άλλων διακρίσεων, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των προσφύγων, προσωπικότητα του κινήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης. 

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί -και πολλοί άλλοι- ταιριάζουν στην αυστραλή Κέιτ Μπλάνσετ, την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του 71 Φεστιβάλ των Καννών, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 8-19 Μαΐου 2018. 

Οι οργανωτές την χαρακτήρισαν «μια στρατευμένη πρόεδρο», που με το έργο της αλλά και τις παρεμβάσεις της μάχεται για τις διακρίσεις κατά των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία. 

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η 12η γυναίκα που θα έχει τη θέση της προέδρου της κριτικής επιτροπής των Καννών, τέσσερα χρόνια μετά τη νεοζηλανδή σκηνοθέτη Τζέιν Κάμπιον. 

Κλείσιμο

«Να επωφεληθώ από το κέρας της Αμάλθειας»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κέιτ Μπλάνσετ θα βρεθεί σε ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια δίνει το «παρών» στη Γαλλική Ριβιέρα, ως ηθοποιός και ως παραγωγός. 

«Έρχομαι εδώ και πολλά χρόνια στις Κάννες ως ηθοποιός, ως παραγωγός, για τα gala και για το διαγωνιστικό μέρος, για την ίδια την Αγορά. Αλλά δεν έχω ποτέ έρθει για τη μοναδική ευχαρίστηση να επωφεληθώ από το κέρας της Αμάλθειας των ταινιών που είναι αυτό το μεγάλο φεστιβάλ» δήλωσε η ηθοποιός σε ανακοίνωσή της. 

Ευτυχείς για τη νέα πρόεδρο δήλωσαν οι Πιερ Λεσκύρ, πρόεδρος του Φεστιβάλ και ο Τιερί Φρεμό, γενικός διευθυντής. 

«Υποδεχόμαστε μια σπάνια και μοναδική καλλιτέχνιδα, το ταλέντο και οι πεποιθήσεις της οποίας φωτίζουν τις οθόνες του σινεμά και τις σκηνές του θεάτρου. Οι συνομιλίες μας, αυτό το φθινόπωρο, υπόσχονται ότι θα είναι μία στρατευμένη πρόεδρος, μια παθιασμένη γυναίκα και μία γενναιόδωρη θεατής» ανέφεραν. 



Στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης

Αν και προφανής επιλογή -η Κέιτ Μπλάνσετ δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις- η κίνηση των διοργανωτών μπορεί να ενταχθεί και στο πλαίσιο της βούλησης του φεστιβάλ να πάρει θέσει στο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που ταλανίζει το χώρο του κινηματογράφου και ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. 

Λίγες ημέρες μετά τον ορυμαγδό των καταγγελιών που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της τελετής των InStyle Awards στο Λος Αντζελες είχε πει: «Όλες θέλουμε να είμαστε σέξι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να πηδ...ούμε μαζί σας!».



Μέλος της πρωτοβουλίας «Time's up»


Η βραβευμένη με δύο όσκαρ ηθοποιός δήλωσε στην εκπομπή Εntertainment Tonight: «Κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε θέση εξουσίας και πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί, να απειλεί ή να επιτίθεται σεξουαλικά κατά γυναικών που συναντά και με τις οποίες συνεργάζεται θα πρέπει να λογοδοτήσει». 

«Δεν είναι ποτέ εύκολο για μία γυναίκα να αποκαλυφθεί σε τέτοιες συνθήκες και υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά όσες το κάνουν», πρόσθεσε.

Πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε μαζί με άλλες συναδέλφους της, όπως την Μέριλ Στριπ και τη Νάταλι Πόρτμαν την πρωτοβουλία Time's up, ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο στο Χόλιγουντ, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Το πρόγραμμα θα διαθέτει ταμείο για τη χρηματοδότηση της νομικής υποστήριξης γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Η οργάνωση έχει ήδη εξασφαλίσει τα 13 από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που έχει θέσει ως στόχο.

Το πρόγραμμα αφορά κατά προτεραιότητα ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν για νομική προστασία - εργάτες σε αγροτικές δουλειές, υπηρετικό προσωπικό, θυρωρούς, εργάτες και σερβιτόρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης