Ο Πάρις μπορεί να «κλέψει» ένα από τα τρόπαια των Καννών

Ο Πάρις μπορεί να «κλέψει» ένα από τα τρόπαια των Καννών

Η πίεση της μητέρας του να τελειώσει το πανεπιστήμιο, η εργασία στα πλατό, ο κολλητός Terry Dougas, η επιτυχία του στη Latsco και τα γυρίσματα του Τζέιμς Μποντ στην Ελλάδα

Ο Πάρις μπορεί να «κλέψει» ένα από τα τρόπαια των Καννών
Οσο και αν ακούγεται εξωφρενικό δύο ακόμα Ελληνες -μαζί με τον Γιώργο Λάνθιμο- διεκδικούν κάποιο από τα τρόπαια των Καννών. Με απλά λόγια, ο Paris Kasidokostas-Latsis παρέα με τον κολλητό του συνεργάτη Νεκτάριο, ή (αμερικανιστί) Terry Dougas, μπορεί να «κλέψουν» κάποιο από τα βραβεία των φετινών, εορταστικών εβδομηντάχρονων Καννών!

Ο τίτλος «Good Time» εντελώς ειρωνικός. Επειδή οι δύο «ήρωες», αδέρφια ελληνικής καταγωγής, διασχίζουν αληθινό εφιάλτη. Ως εκ τούτου: Bad, very Bad Time!

Ο μεγάλος αδερφός, ο Κόνι,  δηλαδή Κωνσταντίνος Νίκας επιδίδεται σε κλοπές μικροκαταστημάτων τραπεζών. Ο μικρότερος, ο Νικ, δηλαδή Νικόλας Νίκας, είναι προβληματικός. Κάτι σαν αυτιστικός. Και επειδή ο αδερφός του είναι κακοποιός, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αποφασίζουν να τον κλείσουν σε κάποιο ίδρυμα. Ομως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγάπη των δύο αδερφών. Τίποτα εντελώς. Ο Κόνι λοιπόν «απαγάγει» τον μικρό αδερφό του και στη συνέχεια, παρέα, εισβάλουν σε μικρό τραπεζικό κατάστημα. Αφού πρώτα το ξαφρίσουν, στη συνέχεια ορμάνε μέσα στη νύχτα, όπου παρανομεύουν δεκάδες απρόβλεπτα εμπόδια!

Η  σκηνοθεσία των δύο αδερφών Τζόσουα και Μπέντζαμιν Σάφντι θυμίζει τη ρεαλιστική «γραφή» του Τζον Κασσαβέτη. Οι  δύο αδερφοί είναι  Εβραίοι, κατάγονται από τη Συρία και είναι Αμερικανοί πολίτες!

Ο (Αγγλος) Ρόμπερτ Πάτινσον που υποδύεται τον Κόνι Νίκα είναι καθηλωτικός. Το σκοτάδι πηχτό. Τα δεκάδες πρόσωπα της ιστορίας προέρχονται από  τους σκοτεινούς και κακόφημους δρόμους των ΗΠΑ. Και  οι εντάσεις στο φόρτε, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η «ανεξάρτητη αμερικανική σκηνή» είναι εδώ!
Κλείσιμο

Οι συντελεστές της ταινίας «Good Time» στο Φεστιβάλ Καννών - Στο βάθος και ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης



Από τον Ηρακλή στην LATSCO

Ο  Πάρις με τον Νεκτάριο με υποδέχτηκαν στη μαρίνα των Καννών. Στο σκάφος του Πάρι, το «Marla». Αγκυροβολημένο δίπλα από το γιοτ της γιαγιάς του, το «Rita» και λίγο πιο πέρα από το τρίτο γιοτ της οικογένειας, το «Paris» της μητέρας του Μαριάννας!

«Η μητέρα μου ήθελε πάση θυσία να τελειώσω το πανεπιστήμιο. Οταν πάρεις το πτυχίο σου, μου είπε, κάνε ό,τι θέλεις».

«Ετσι συμβαίνει με όλες τις μανάδες» του απάντησα. «Είτε πλούσιες, είτε φτωχές. Ολες το ίδιο θέλουν!».

«Εγώ λάτρευα τα σπορ. Ομως κατάφερα να τελειώσω το πανεπιστήμιο. Και κάπου εκεί συναντάω τον Νεκτάριο».

Ο Νεκτάριος, δηλαδή ο Terry Dougas, γεννημένος στο Βανκούβερ του Καναδά και μεγαλωμένος στο Βόλο της Μαγνησίας. Ο Νεκτάριος, λάτρης του σινεμά. Ετσι καταφθάνει στο Λος Αντζελες, κερδίζει την  εμπιστοσύνη κάποιων παραγωγών. Αναλαμβάνει, εκ μέρους της Μπάρμπαρα Ντα Φίνα, πρώην συζύγου του Μάρτιν Σκορσέζε, να βοηθήσει την παραγωγή του Παντελή Βούλγαρη για τις «Νύφες». Και κάπου εκεί συναντάει τον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση.

«Θέλεις να βοηθήσεις στο πλατό των γυρισμάτων κάποιας ταινίας;» ρωτάει ο Νεκτάριος τον Πάρι. «Θέλω». Ετσι ο Πάρις, γόνος ζάπλουτης οικογένειας, άρχισε να εξοικειώνεται με το σινεμά, κουβαλώντας «πράγματα» σε ένα πλατό κάποιας μικρής, ασήμαντης, αμερικανικής παραγωγής. Και πολύ σωστά έπραξε!

Για να μην πολυλογώ, η συνέχεια συναρπαστική. Δημιουργούν μικρή εταιρεία παραγωγής, γυρίζουν μερικές ταινίες, πάνε καλά, και σήμερα, για πρώτη  φορά, συμμετέχουν με δική τους ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Festival De Cannes. Το «Good Time», μία από τις 20 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία την Κυριακή 28 Μαΐου στις εννιά ώρα Ελλάδας το βράδυ. Για να δούμε!

Το  τελευταίο τους απόκτημα ονομάζεται «Hercules Film Fund». Τουτέστιν Ηρακλής. Ο Πάρις εξηγεί: «Συγκεντρώνουμε χρήματα επενδυτών και τα τοποθετούμε σε ανεξάρτητες παραγωγές με στόχο από τη μια να είναι ποιοτικές και από την άλλη να είναι και κάπως εμπορικές».

Ο Πάρις και ο Terry Douglas ποζάρουν στον φακό του Δημήτρη Δανίκα στο σκάφος Marla



Θα διευκολύνετε κυρία Κονιόρδου τα γυρίσματα του Τζέιμς Μποντ στην Ελλάδα;

«Και από Ελλάδα;» τον ρωτάω «σκέφτεσαι να επενδύσεις στην πατρίδα;».

«Φυσικά το σκέφτομαι. Και θα το κάνω.  Ομως και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να νομοθετήσει διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν τα γυρίσματα αμερικανικών ταινιών στην Ελλάδα».

Οταν λέει «διευκολύνσεις», εννοεί «φορολογικές» και  άλλες ανάλογες ρυθμίσεις. Που θα καταστήσουν την  Ελλάδα ελκυστική  για τα γυρίσματα μεγάλων Αμερικανών παραγωγών.

«Ξέρεις» μου λέει «πόσο μεγάλη διαφημιστική  δύναμη για την πατρίδα μας και την "βαριά" τουριστικής μας "βιομηχανία" είναι η προβολή ταινιών που θα έχουν γυριστεί στην Ελλάδα; Και όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στην Αθήνα. Εγω θα γύριζα ταινία στην  Αθήνα!».

«Μωρέ εγώ ξέρω. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ξέρουν. Οπως ας πούμε τότε που ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έδωσε άδεια για τον "Αλέξανδρο" του Ολιβερ Στόουν. Προφανώς επειδή ο Μεγαλέξαντρος ήταν ερωτευμένος με τον Ηφαιστίωνα. Και προφανώς για να μην χαθούν   πολύτιμοι ψήφοι θεοσεβούμενων  Χριστιανών!».

Κάπου εκεί έμαθα ότι η 56χρονη Μπάρμπαρα Μπρόκολι, της θρυλικής οικογένειας Μπρόκολι που έχει καπαρώσει όλα τα δικαιώματα του Τζέιμς Μποντ, επιθυμεί διακαώς μερικά γυρίσματα να λάβουν χώρα στην Αθήνα. Φυσικά για την επερχόμενη περιπέτεια του πράκτορα 007 με την προσωρινή ονομασία «Bond 25» και με πρωταγωνιστή τον πενηντάρη Ντάνιελ Κρεγκ. Και με πρόσχημα, μάλλον, ότι σ ένα  χρόνο από σήμερα ο Ντάνιελ Κρεγκ  θα πατήσει  τα πενήντα, αρχίζει να κάνει κόνξες. Μάλλον διαπραγματεύεται ακόμα μεγαλύτερη αμοιβή. Τέλος πάντων...

Κυρία Λυδία Κονιόρδου, θα κάνετε τα απαραίτητα ώστε να γίνουν τα γυρίσματα του επόμενου Τζέιμς Μποντ στην Ελλάδα; Ρωτάω, αφελώς, εγώ!

«Τι  άλλο κάνεις;» ρωτάω τον Πάρι. Και μου είπε. Και παραλίγο να αγχωθώ για λογαριασμό του!

Γιατί η «σύζυγός» του είναι η Latsco του παππού του, του θρυλικού Γιάννη Λάτση από το Κατάκολο του Πύργου της Ηλείας!

«Λίγο πιο πέρα» του είπα, είναι το δικό μου χωριό η Αμαλιάδα. Κοντοχωριανοί. Αλλά η μητέρα μου από την Κεφαλονιά.

Οταν ο Πάρις ανέλαβε το τιμόνι της  Latsco, η εταιρεία είχε όλα κι όλα εφτά πλοία. Τώρα τι πλοία είναι αυτά θα σας γελάσω. Προφανώς τάνκερ. Μέσα σε έξι χρόνια, ο Πάρις τα πολλαπλασίασε σε 31. Ολα καινούργια! Με μέσο όρο ηλικίας 3 ½ χρόνια!

Τον κοιτούσα και δεν το πίστευα. «Και η μαμά, ο θείος ο Σπύρος;» τον ρώτησα. «Μου έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη». Εμ, πώς να μην του έχουν!

Εκτός από τον «Ηρακλή» στον κινηματογράφο και την  «Latsco» στο shipping, ο Πάρις διαχειρίζεται και μία τρίτη εταιρεία. Μια σειρά καταστημάτων franchise με εσώρουχα της Victoria’ s Secret!

Α ρε τυχερέ! Σκέφτηκα. Να μην ξεχνάμε και το σπορ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης