«Ατίθασα νιάτα» στην Γκαλερί Ευριπίδη

«Ατίθασα νιάτα» στην Γκαλερί Ευριπίδη

Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα τεσσάρων νέων καλλιτέχνων

«Ατίθασα νιάτα» στην Γκαλερί Ευριπίδη
                 Με ιδιαίτερη επιτυχία εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Ατίθασα Νιάτα» στη Γκαλερί Ευριπίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου 2016. Στη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθησαν εικαστικοί, συλλέκτες, επιχειρηματίες, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι, που εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον εικαστικό διάλογο των τεσσάρων καλλιτεχνών, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ και Κωνσταντίνος Πάτσιος, οι οποίοι μετέτρεψαν την Γκαλερί Ευριπίδη σε χώρο αφήγησης των σύγχρονων εικαστικών τάσεων.
                 Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης, Λουίζα Καραπιδάκη, η έκθεση «Ατίθασα νιάτα», με τη συμμετοχή τεσσάρων εικαστικών, γεννημένων στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, μας επιτρέπει μέσα από την γραφή τους να εξοικειωθούμε με το σύγχρονο εικαστικό «γίγνεσθαι» και να ανακαλύψουμε τις καινοτομίες, τα καλλιτεχνικά δάνεια και τις ελευθερίες των εικαστικών εκφάνσεών τους. Οι ποικίλες πηγές της έμπνευσής τους, άλλοτε δηλώνονται με έμφαση κι άλλοτε επισημαίνονται με υπαινικτικό τρόπο. Το έργο τους διαπνέεται από την πρωτοποριακή αίσθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τις αναζητήσεις, τις ανησυχίες και βέβαια τις θεματικές εμμονές των δημιουργών.
                  Τα έργα του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου φέρουν έντονα την χαρακτηριστική εικαστική ταυτότητά του, που έχει οριστεί από τις μακρόχρονες έρευνες, εικαστικές και θεωρητικές, αλλά και την αισθητική εμπειρία των παρατηρήσεων, της επισήμανσης και των συστηματικών καλλιτεχνικών του πράξεων. Στη μια ενότητα ο καλλιτέχνης εκθέτει έργα της σειράς Αρχειοποιημένο Αρχείο, που προέρχονται από το Ψηφιακό μοντάζ εικόνων της περιοχής Mildred’ s Lane στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Η αποτύπωση επιτεύχθηκε με διανυσματική μεταφορά αρχειακών συμπτώσεων υψηλής τεχνολογικής χάραξης laser σε φυσική πρώτη ύλη (ξύλο δρυ). Στα έργα αυτά, η αντίληψη του τοπίου έχει μετατραπεί σε αφήγηση του τόπου, σε ένα είδος εικονογραφικής τοπικής ιστοριογραφίας και μέσα από την στατική πληροφορία αναβιώνει μια ολόκληρη περιβαλλοντική αναζήτηση.

                 Η δεύτερη ενότητα του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου αφορά σειρά έργων με γραφίτη, στα οποία  αποτυπώνεται η σχέση του αντικειμένου-γραφήματος και η αλληλεξάρτησή του,  με τον περιβάλλοντά του χώρο.

                 Η παραστατικότητα των έργων της Μαριάννας Κατσουλίδη είναι επιβλητική και εντείνεται με το παιχνίδι της αντιπαραβολής του φαντασιακού με το αληθινό. Στις ζωγραφικές της συνθέσεις με την έντονη υπερρεαλιστική διάθεση συνυπάρχουν επί ίσοις όροις, ενίοτε και ανταλλάσσοντας τους ρόλους άψυχου και έμψυχου, οι άνθρωποι με τα ξύλινα στρατιωτάκια, τα αληθινά ζώα με τα παιχνίδια ζωάκια κ.α. Οι εντυπωσιακές και απόλυτα γεωμετρικές μορφές της χαρακτηρίζονται από μια τρισδιάστατη αίσθηση που δημιουργείται από τους έντονα γεωμετρικούς όγκους με τις τέλειες αναλογίες της κλασικής αισθητικής. Στα σχεδόν μονοχρωματικά έργα της με τα απολύτως ουδέτερα φόντα των απροσδιόριστων χώρων ξεχωρίζουν έντονα οι επιτηδευμένες ματιέρες που δημιουργεί με την επιτηδευμένη και παλίμψηστη χρήση των υλικών της: τις λαδομπογιές πάνω σε καμβά.

                   Ο Μάρτιν Ντόνεφ εκθέτει δυο ενότητες έργων σχεδιασμένων με μελάνι, γραφίτη ή μαρκαδόρο σε χαρτί. Στην πρώτη ενότητα, η εικαστική του έκφραση περιορίζεται στα γεωμετρικά σχέδια. Σ΄αυτές τις συνθέσεις ο πλαστικός χαρακτήρας ορίζεται από τις κλιμακωτές διαβαθμίσεις, τις γραμμές, τις σκιές και την απόλυτη γεωμετρική συμμετρία, μέσα στη λογική της αυστηρής δομής. Η μορφολογική αρτιότητα του σχεδίου του, δημιουργεί ενίοτε και ψευδαισθήσεις βάθους και τρισδιάστατου όγκου ή ακόμα και μιας κίνησης στο διηνεκές. Στη δεύτερη ενότητα έργων, ο σχεδιαστικός οίστρος του καλλιτέχνη έχει στραφεί στα αυτόπορτραίτα, τα οποία αποδίδονται εικαστικά με μια εξαιρετικά σύγχρονη απεικόνιση, αυτή των φωτογραφιών «selfies». Η ρεαλιστική τους απόδοση αναδύεται ανάμεσα από τα εικονοστοιχεία (pixel) και παραπέμποντας στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προσδίδει στη ρεαλιστική αφήγηση των έργων, όχι μόνον παραστατική αφαίρεση, αλλά και την αισθητική της ψηφιακής εκτύπωσης.
Κλείσιμο

                   Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος, σύγχρονος εικονοπλάστης, δημιουργεί μια σειρά έργων με μικτές τεχνικές χρησιμοποιώντας εμφατικά μεταξύ άλλων την τέχνη του κολλάζ. Την εκφραστική δυνατότητα, που του παρέχει η προϋπάρχουσα εικόνα (ready made), την οποία χρησιμοποιεί ένθετη ως «objet trouvé», μετατρέπει με δεξιοτεχνία σε μανιέρα και της αποδίδει περίσσια αφηγηματική δύναμη. Η σημασιολογική δύναμη της προκατασκευασμένης εικόνας-συχνά αναγνωρίσιμης και οικείας- με τις ποικίλες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη μετουσιώνεται. Πάθη, εντάσεις, απόκρυφα και φανερά, όλα συνυπάρχουν σε μια τέχνη χωρίς συμβιβασμούς και με μια νέα δυναμική που τεκμηριώνει τις εικονοπλαστικές δεξιότητες του καλλιτέχνη. Το αποτελέσματα των εικόνων του Πάτσιου τον δικαιώνει, γιατί τα έργα του χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους, συνομιλούν με την εικονογραφική ευγλωττία της κουλτούρας του 20ου αιώνα, με τους εύληπτους επικοινωνιακούς κώδικες: εικονογραφικά σύμβολα, σύγχρονα φετίχ και είδωλα.    

Διάρκεια  Έκθεσης : Έως 16 Ιουλίου 2016
Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης και τους ίδιους τους καλλιτέχνες στις 12.30 μ.μ. τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Σάββατο 02/07/16
Σάββατο 09/07/16
Σάββατο 16/07/16
Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73,
τηλ: 210 36 15 909,fax: 210 36 00 620
www.evripides-art.gr info@evripides-art.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή: 11.00  - 20.30,
Σάββατο: 11.00 -15.00.
Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά

Βιογραφικά


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη – Ισπανία. (2000-2001). Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis  και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2009). Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις (Gallery Batagianni, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Elika Gallery στην Αθήνα, Tranzit.hu και Erika Deak Gallery στην Βουδαπέστη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΚΜΣΤΘ, Nitra Gallery στην Θεσσαλονίκη)  και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε Ιδρύματα και Ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas, το Goethe- Institute Θεσσαλονίκης κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα. Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο "Errors Allowed" στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Zει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Νέα Υόρκη.


MΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ
Η Μαριάννα Κατσουλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.  
Από το 2000 – 2005 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη.  
Το 2006-2008 συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ., με καθηγητή τον Τάσο Χριστάκη. Έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Έχει ασχοληθεί επίσης με την Σκηνογραφία και την Χαρακτική και τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα και Χαρακτική στο Vellios School of Art. Την ενδιαφέρουν οι εφαρμογές της Ζωγραφικής στην σύγχρονη ψυχοθεραπεία.  
Zει  και εργάζεται στην Αθήνα.

ΜΑΡΤΙΝ ΝΤΟΝΕΦ

Γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας το 1979
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σπουδές:
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας (2001-2007) με καθηγητές τους Ι.Ψυχοπαίδη και Μ.Σπηλιόπουλο. Παρακολούθησε τα εργαστήρια γλυπτικής και χαρακτικής με τους καθηγητές: Ν. Τρανό και Β.Καζάκο.
Ατομικές εκθέσεις:
2010:  "Samadhi in the city" , K-art, Αθήνα.
Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις:
2015: Kenophobia,CAN Gallery.
2014 : Painting today, Vogiatzoglou Art Space ,curating by Christos Christofis&Eleni Kipreou
2011:
Art-Athina 2011, K-art.
2010:
"Phantasmagoria" K-art, Αθήνα.
"Υστερίες του Λευκού Χαρτιού’’, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια  Χ.Ανδρουλιδάκι, K-art.
Art-Athina 2010, K-art.
2009 : "Είδωλα  Σπασμένου  Καθρέφτη", K-art, Αθήνα.
2008 :  "Πεδίο  Δράσης  Κόρδα 08", 8ο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών, Θεσσαλονίκη.
2007: "Πεδίο  Δράσης  Κόρδα  07", 7ο Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών, Θεσσαλονίκη.
2006 : "Διαδρομές",  Έκθεση Νέων Καλλιτεχνών στο πλαίσιο & Idquo; Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & ldquo;, Πάτρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ξεκίνησε σπουδές για Οικονομικά και Δίκαιο  στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στην Grande École  de Commerce  του Poitiers στη Γαλλία. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών  ζωγραφική με τον Γ.Ψυχοπαίδη και τον Μ.Σπηλιόπουλο, γλυπτική με τον Ν.Τρανό καθώς και  στο Rhode Island school of design της Βοστώνης.
Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές  και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών  εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ατομικές εκθέσεις:
"The lost Parthenon", Gallery Melkart, Paris, επιμέλεια Λεώνης Γαβρία, 2016
"Μedea",Positions  art fair Berlin, Alma gallery, 2015 .
"The Twisted Odyssey", Underdog gallery, London, 2015
Blender gallery, Αθήνα, 2015
"The Divine Comedy ", Fizz gallery,επιμέλεια  Αλέξιος Παπαζαχαρίας Αθήνα 2010

Ομαδικές εκθέσεις (ενδεικτικά)
 «Διά», Βυζαντινό μουσείο, επιμέλεια Ελίνα & Ντόρα Θεοδωροπούλου, Αθήνα 2014
"Vanitas", επιμέλεια Γιάννης Μπόλης και Cube Gallery, Παλιά Λουτρά Πάτρα, 2014
"Statement made" Art Athina, επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου, Ιούνιος 2014  
ReMap 2, "Sugar Mao" επιμέλεια Μαρίνα Φωκίδη, Αθήνα 2009
The Artweek - project, επιμέλεια Anne Lildholdt Jensen, Αμπένρα Δανία, 2009
"The portrait of a museum" Μουσείο Αβέρωφ, Μέτσοβο, 2008
Contemporary Istanbul – γκαλερί Έκφραση, Κων/πολη 2007
Goldener Centaur, Münchner Künstlerhaus, Μόναχο 2007
"FATA MORGANA " Μουσείο Μπενάκη επιμέλεια Γ.Ψυχοπαίδης, Αθήνα 2006 .





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης