Μια «Μικρή Αφήγηση» για τη μνήμη παρουσιάζει ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι στη Μικρή Σκηνή

Μια «Μικρή Αφήγηση» για τη μνήμη παρουσιάζει ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι στη Μικρή Σκηνή

Πώς θα αντιδρούσατε αν μαθαίνατε ότι ο παππούς σας ήταν συνεργάτης της μυστικής αστυνομίας; Μια παράσταση-διάλεξη για τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσωπικές και τις ιστορικές αφηγήσεις υπό τον τίτλο «Small Narration» («Μικρή αφήγηση») παρουσιάζει ο Πολωνός θεατρικός σκηνοθέτης και εικαστικός Βόιτεκ Ζιεμίλσκι 

Μια «Μικρή Αφήγηση» για τη μνήμη παρουσιάζει ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι στη Μικρή Σκηνή
Το φθινόπωρο του 2006, ο Βόιτεκ Ζιεμίλσκι έμαθε ξαφνικά ότι ο παππούς του, ένας αξιοσέβαστος πολίτης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης της κομουνιστικής μυστικής αστυνομίας. Η οικογένεια δεν μπόρεσε να συνέλθει από το σοκ αυτής της απρόσμενης αποκάλυψης και προσπάθησε να μάθει όλη την ιστορία.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε μια παράσταση για τη μνήμη, την ταυτότητα και την απουσία, μέσα από μια φόρμα που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, το προσωπικό και το συλλογικό, την τέχνη και την ακαδημαϊκή διάλεξη. «Όταν αποφάσισα να γράψω το «Small Narration» αναρωτήθηκα : Τι έχω που είναι δυνατό για μένα; Και ένιωσα πως είχα δύο πράγματα, το ένα ότι είμαι ένας εγγονός και το άλλο που είναι ο κόσμος των σύγχρονων παραστατικών και εικαστικών τεχνών, με τον οποίο ταυτίζομαι. Άλλωστε, το ιδιαίτερο σε αυτό το είδος προσέγγισης είναι μία απευθείας σύνδεση με την πραγματικότητα. Το «Small Narration» είναι για μένα, μεταξύ άλλων πραγμάτων, ένα έργο για τη μνήμη. Η μνήμη είναι ένας χώρος όπου ο πόνος της απουσίας γίνεται περισσότερο αισθητός. Ιδίως όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους, θυμόμαστε ένα σώμα, μια επαφή, τη σωματοποίηση του, ενώ την ίδια στιγμή ολόκληρη η μνήμη μας συνδέεται με την απουσία τους» σημειώνει ο σκηνοθέτης που στην παράσταση αυτή, συνδυάζει προσωπικές εξομολογήσεις, ιστορικά ντοκουμέντα, video art και σύγχρονη χορογραφία.

Ο Ζιεμίλσκι, ο οποίος σπούδασε στη Λισσαβόνα και επέστρεψε στην Πολωνία το 2008, τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τις πρώτες δουλειές του, χάρη στις οποίες τον αποκάλεσαν «το νέο αίμα του θεάτρου της Βαρσοβίας» και «ανερχόμενο αστέρα της πολωνικής κουλτούρας».

Στα έργα του, συνδυάζει τα νέα μέσα με τον ακτιβισμό, καθώς και διάφορες μορφές δημόσιας απεύθυνσης – στα όρια του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και του χορού. Η παράσταση «Small Narration» έκανε την πρεμιέρα της στο Teatr Studio της Βαρσοβίας, στις 20 Μαρτίου του 2010. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορες άλλες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και στο Παρίσι, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη και στο Μόναχο. Το έργο επελέγη ως μια από τις καλύτερες πολωνικές παραστάσεις για το έτος 2010 από το Adam Mickiewicz Institute και συμμετείχε στο Polska Arts Programme του Εδιμβούργου το 2012. Ο Ζιεμίλσκι συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα, μετά την απαγόρευση παρουσίασης στην Πολωνία του έργου του Ροντρίγκο Γκαρθία, «Golgota Picnic», κάλεσε τους καλλιτέχνες της χώρας σε κινητοποίηση, ζητώντας τους να παρουσιάσουν αναπαραστάσεις του «απαγορευμένου» έργου σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το 2015, ο Ζιεμίλσκι δημιούργησε τον καλλιτεχνικό χώρο XS, που συνδυάζει εκθέσεις εικαστικών και θεατρικές παραστάσεις με καλλιτεχνικό ακτιβισμό. Επίσης, διδάσκει σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, εστιάζοντας στο θέατρο της επινόησης. Ν.Μπ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης