Συνέδριο για τον «μεταμοντερνισμό» από τη σχολή Μωραΐτη

Συνέδριο για τον «μεταμοντερνισμό» από τη σχολή Μωραΐτη

Η κριτική θεώρηση της πρόσληψης των μετανεωτερικών ιδεών στον ελληνικό χώρο και η όποια αξιοποίησή τους στα διάφορα πεδία πολιτισμικής δραστηριότητας είναι το θέμα του  Επιστημονικού Συμποσίου

Συνέδριο για τον «μεταμοντερνισμό» από τη σχολή Μωραΐτη
Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη), πραγματοποιεί Επιστημονικό Συμπόσιο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 με θέμα: «Η πρόσληψη των μετανεωτερικών ιδεών στην Ελλάδα». 

Ήδη από τη δεκαετία του ’60, αλλά κυρίως κατά τις τρεις επόμενες, ιστορικοί, κριτικοί και φιλόσοφοι διέγνωσαν στην πολιτιστική ζωή των δυτικών κοινωνιών την ανάδυση ιδεών και πρακτικών οι οποίες, παρά τον ετερόκλητο χαρακτήρα τους, μαρτυρούσαν μια απαγκίστρωση από αρχές και διακρίσεις που η νεωτερική σκέψη είχε θεωρήσει καθολικά δεσμευτικές. Το νέο αυτό ρεύμα, που ονομάστηκε «μεταμοντερνισμός» ή «μετανεωτερικότητα», νοηματοδοτήθηκε και αξιολογήθηκε από τους μελετητές του κατά ποικίλους τρόπους. 

Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι κύριο γνώρισμά του είναι ο πλουραλισμός, που δυσχεραίνει και κάθε απόπειρα μονότροπου προσδιορισμού του.

Μολονότι αρκετές εκφάνσεις του μεταμοντερνισμού έχουν ήδη ατονήσει ή εκλείψει ορισμένα προτάγματα του μοντερνισμού αποδείχθηκαν ανθεκτικά και πολλά από τα φαινόμενα που χαρακτηρίστηκαν μετανεωτερικά, εξακολουθούν να είναι παρόντα.

Η κριτική θεώρηση της πρόσληψης των μετανεωτερικών ιδεών στον ελληνικό χώρο και η όποια αξιοποίησή τους στα διάφορα πεδία πολιτισμικής δραστηριότητας είναι το θέμα του  Επιστημονικού Συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Σπουδών με τίτλο «Η πρόσληψη των μετανεωτερικών ιδεών στην Ελλάδα».
Κλείσιμο

 Ανάμεσα σε άλλα, οι ομιλητές του συμποσίου θα διερευνήσουν το πότε και πώς οι μετανεωτερικές ιδέες άρχισαν να εισβάλλουν στον τόπο μας, ως ποιο βαθμό η δεξίωσή τους υπήρξε επιλεκτική, υπό την επίδραση υπαρχόντων ιδεολογημάτων, όπως άλλωστε είχε συμβεί με τη δεξίωση του μοντερνισμού, ποιες από αυτές τις ιδέες απέκτησαν αξιοσημείωτη εμβέλεια και ποιες έμειναν ανενεργές, ποιες αναμασήθηκαν επιπόλαια και ποιες οδήγησαν σε γόνιμους θεωρητικούς προβληματισμούς.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης