«Πόλεμος και Ειρήνη»: Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α'Παγκοσμίου Πολέμου

«Πόλεμος και Ειρήνη»: Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α'Παγκοσμίου Πολέμου

Θα προβληθεί σε πρώτη προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπη 12 Φεβρουαρίου

«Πόλεμος και Ειρήνη»: Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α'Παγκοσμίου Πολέμου

Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914). Το ιστορικό γεγονός που οδήγησε στη διαμόρφωση των Βαλκανίων του 20ού αιώνα, την περιοχή, με θύματα που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια».

Η ταινία  θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Philip Carabott [Φίλιππο Κάραμποτ] και την Kαθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Dubravka Stojanović [Nτούμπραβκα Στογιάνοβιτς].

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα προλογίσει η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Juliane Stegner [Γιουλιάνε Στέγκνερ]. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Κλείσιμο
Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια
To ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια που, εκτός από την ταινία, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, διαδικτυακή πλατφόρμα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Επικεντρώνεται στους αμάχους, για τους οποίους ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα σκληρός, προοιωνίζοντας τις ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία βασίζεται σε σπάνια κινηματογραφικά φιλμ και φωτογραφίες από τα εθνικά αρχεία των Βαλκανίων και από συλλογές στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό που βρέθηκε στο πλαίσιο ειδικής συνεργασίας με το Eye Film Institute (Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και Ταινιοθήκη της Ολλανδίας).

Στην ταινία συμμετέχουν επίσης ιστορικοί από την Ελλάδα, τις βαλκανικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, όπως οι Mark Mazower (University of Columbia), Chris Clark (Cambridge University), Jay Winter (Yale University), Halil Berktay (Sabanci University) και ο συγγραφέας Misha Glenny («The Balkans»).
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης