Θεσσαλονίκη: Φάε, πιες, χρηματοδότησε μια τοπική επιχείρηση

Θεσσαλονίκη: Φάε, πιες, χρηματοδότησε μια τοπική επιχείρηση

Το αστικό πείραμα FEAST συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη και τον Νοέμβριο μεταφέρεται και στην Αθήνα - Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο crowdfunding

Θεσσαλονίκη: Φάε, πιες, χρηματοδότησε μια τοπική επιχείρηση

Δοκίμασε γεύσεις. Πιες ενδιαφέροντα κρασιά. Ψήφισε. Υποστήριξε τη δημιουργική επιχειρηματικότητα του τόπου σου με 10 ευρώ. Στο ενδιάμεσο ...διασκέδασε: στο πεντάπτυχο αυτό συνοψίζεται η βασική ιδέα πίσω από το πρωτότυπο δημοκρατικό πείραμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης (crowdfunding) δημιουργικών έργων (projects), με τον τίτλο FEAST, που ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη η Αργυρώ Μπαράτα και η Νίκη Βουΐμτα.

To τρίτο FEAST ξεκινά στις 9 απόψε, στον χώρο των "Les Yper Yper", στο κέντρο, καλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να γίνουν συνδαιτυμόνες σε ένα ανοιχτό δημόσιο δείπνο, στηρίζοντας οικονομικά την επιχειρηματική ιδέα που θα επιλέξουν ως καλύτερη μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Η ιδέα του FEAST είναι απλή, αλλά αποδίδει: κάθε συνδαιτυμόνας, με μια δωρεά 10 ευρώ, δικαιούται τη συμμετοχή του στο όρθιο δείπνο και μία ψήφο. 'Όποια ομάδα λάβει τις περισσότερες ψήφους, λαμβάνει και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα στάδιο του project. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Από το Ντιτρόιτ στη Θεσσαλονίκη. Και από Νοέμβριο και στην Αθήνα

Κλείσιμο
Στα προηγούμενα δύο δείπνα είχαν συμμετάσχει συνολικά 350 άτομα, γεγονός που στοιχειοθετεί το ενδιαφέρον για τέτοιες πρωτοβουλίες, ήδη από τα σπάργανά τους. Μάλιστα, στις 13/11 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο FEAST στην Αθήνα, ενώ η Αργυρώ και η Νίκη βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλες δύο πόλεις, οι οποίες επίσης ενδιαφέρονται να καθιερώσουν τέτοια δείπνα.

Το κριτήριο που πρέπει να πληροί απαραιτήτως ένα project, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέσω του FEAST, είναι η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία. Στο αποψινό FEAST συμμετέχουν τέσσερις ομάδες, οι οποίες -όπως και στα προηγούμενα δείπνα- θα κάνουν μια σύντομη παρουσίαση της ιδέας τους -χρησιμοποιώντας μόνο τον λόγο και όχι οπτικοακουστικά μέσα, ώστε να έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες- και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ψηφοφορία και θα ακολουθήσει το δείπνο.

Οι ιδέες αυτές είναι οι εξής:

   Think Tank
   Οι "Thessaloniki Next2U" προτείνουν τη δημιουργία αστικών δημόσιων δανειστικών βιβλιοθηκών σε δημόσιο χώρο. Η βιβλιοθήκη τους θέλουν να αποτελέσει ένα απρόσμενο αστικό πείραμα, κάτι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, να προκαλεί τους περαστικούς να σταματήσουν και να την ανακαλύψουν. Πρόκειται για μια ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, που δημιουργεί "σπιτικό" χώρο για τους αναγνώστες.
   Etherica
   H καλλιτεχνική ομάδα "Etherica" της σχολής Aerial Arts Thessaloniki παρουσιάζει την τέχνη του τσίρκο και τον ακροβατικών μέσα από shows ντυμένα με μουσική και τραγούδι. Ο εναέριος χορός και η εναέρια yoga παρουσιάζουν μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και σκοπός της ομάδας είναι να γίνουν ολοένα πιο γνωστές και προσιτές οικονομικά. Η ομάδα διεκδικεί τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της.
   Purple Games
   Η "Purple Games" είναι μια νέα εταιρία παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους νέους της πόλης να αναδείξουν το ταλέντο τους παγκοσμίως. Σκοπός της είναι η κατασκευή πρωτότυπων επιτραπέζιων παιχνιδιών, μέσω συνεργασίας ανάμεσα σε game designers, γραφίστες και ζωγράφους. Η ομάδα ζητά την υποστήριξη των συνδαιτυμόνων για τη δημιουργία ιστοσελίδας, που θα λειτουργεί και ως e-shop.
   Μαζί με τ' άπλυτα
   Η "Push Your Art Company", ένας πυρήνας νέων παραγωγών και καλλιτεχνών παρουσιάζει, στις 24 Νοεμβρίου και για οκτώ παραστάσεις, στο Θέατρο Αυλαία, το θεατρικό έργο «Μαζί με τ' άπλυτα» του Αμερικανού σατυρικού συγγραφέα Cristopher Durang. Το έργο, για το οποίο αναζητούν τη χρηματοδότηση της παραγωγής μέσω του FEAST, είναι μια προκλητική μαύρη κωμωδία..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης