«Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες δεν είχε βρεθεί ποτέ ερωτικά με τη γυναίκα του»

«Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες δεν είχε βρεθεί ποτέ ερωτικά με τη γυναίκα του»

Ο πρώην συνεργάτης του Μπόρχες, Νόρμαν Τόμας Ντι Τζιοβάνι υπογράφει τη νέα βιογραφία του σπουδαίου Αργεντινού συγγραφέα και  ρίχνει «φως» σε άγνωστα περιστατικά του θλιβερού γάμου του


«Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες δεν είχε βρεθεί ποτέ ερωτικά με τη γυναίκα του»
Την απομυθοποίηση του σπουδαίου Αργεντινού λογοτέχνη, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, επιχειρεί ο πρώην μεταφραστής του έργου του, Νόρμαν Τόμας Ντι Τζιοβάνι στο νέο του βιβλίο, στο οποίο  αναζητά τον σύζυγο πίσω από τον συγγραφέα.

Ο Ντι Τζιοβάνι στο νέο του βιβλίο, «Georgie and Elsa. Jorge Luis Borges and his Wife: The Untold Story», παρουσιάζει έναν αδύναμο και παθητικό Μπόρχες, που υπήρξε πλήρως εξαρτημένος από την μητέρα του, και παρόλο που «θαύμαζε τις όμορφες γυναίκες, αρκούνταν να γράφει μόνο ποιήματα για αυτές». 

Το 1968, σε ηλικία 68 ετών, ο Μπόρχες έχει χάσει τελείως την όραση του, εξαιτίας ενός γλαυκώματος και η 90χρονη μητέρα του, Λεονόρ Ασεβέδο Σουάρες, η οποία καταδυνάστευε τη ζωή του, τον πίεσε να παντρευτεί. Η γυναίκα που επέλεξε για να φροντίζει τον τυφλό και ανήμπορο γιο της, ήταν η χήρα, ΄Ελσα Αστέτε Μιγιάν.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ξετυλίγονται άγνωστα περιστατικά του θλιβερού γάμου
Κλείσιμο
τους, ο οποίος διήρκησε τρία χρόνια. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ντι Τζιοβάνι, ο Μπόρχες, ήταν σεξουαλικά ανίκανος και δεν είχε ποτέ ερωτική επαφή με την σύζυγό του. Εκείνη έβρισκε την ηδονή, μέσα απο μία λεσβιακή σχέση, που φέρεται να είχε με την ξαδέρφη της, Όλγα. Ο Μπόρχες και η Μιγιάν, ανήκαν  σε δύο διαφορετικούς κόσμους και ποτέ δεν θέλησαν να έρθουν πιο κοντά.

 «Εκείνος φορούσε πάντα ένα γκρι κοστουμι...Ήταν δύσκαμπτος και παλιομοδίτης...Εκείνη ενδιαφερόταν για τα ακριβά ρούχα και κοσμήματα και το μόνο που την ένοιαζε ήταν να εξασφαλίζει χρήματα για τις ερωτοδουλειές του γιου της» γράφει ο Ντι Τζιοβάνι. Και συνεχίζει: «Ήταν ανίδεη σε ότι αφορούσε την λογοτεχνία και δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει ντροπιαστικά πράγματα». Αναφέρει χαρακτηριστικά ένα περιστατικό, όπου το ζευγάρι ήταν καλεσμένοι σε ένα δείπνο του γιου του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α, Νέλσον Ροκφέλερ, Ροντμαν. «Η Έλσα έβγαλε από την τσάντα της μία Kodak και άρχισε να φωτογραφίζεται σε όλο το σπίτι» γράφει o Nτι Τζιοβάνι στο «Georgie and Elsa».  Το ζευγάρι περιθωριοποιήθηκε κοινωνικά όταν η έγινε γνωστή η κλεπτομανία της Έλσα που έπαιρνε από τα σπίτια που επισκεπτόταν διακοσμητικά και μικρά πολύτιμα αντικείμενα.

Αλήθεια ή ψέμματα, ο Ντι Τζιοβάνι είχε λόγους να "ρίξει λάσπη" στην σύζυγό του Μπόρχες, Έλσα. Ο Αργεντινός συγγραφέας είχε ζητήσει από τον κατά πολύ νεότερο συνεργάτη του-ο Νόρμαν Τόμας Ντι Τζιοβάνι μετέφραζε επί δέκα χρόνια τα βιβλία του Μπόρχες στην αγγλική γλώσσα- να τον βοηθήσει στην έκδοση του διαζυγίου του. Η Έλσα εκδικήθηκε τον Τζιοβάνι όταν μετά τον θάνατο του Μπόρχες, έσπασε το το συμβόλαιο που κατένειμε εξ ημισείας τα δικαιώματα του έργου του στον μεταφραστή και στους κληρονόμους.

Μετά το διαζύγιο, ο Μπόρχες επέστρεψε στη μητέρα του, με την οποία έζησε μέχρι τον θάνατό της, στα 99 της. Μετά από αυτό έζησε μόνος στο ίδιο μικρό διαμέρισμα και τον φρόντιζε η οικιακή βοηθός την οποία είχαν για δεκαετίες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης