Οι μινιατούρες του Τζόσουα Σμιθ

Οι μινιατούρες του Τζόσουα Σμιθ

Ο Αυστραλός αυτοδίδακτος καλλιτέχνης κατασκευάζει αντίγραφα κτιρίων σε κλίμακα 1:20 για να αναδείξει τις παραμελημένες πλευρές του αστικού περιβάλλοντος

Οι μινιατούρες του Τζόσουα Σμιθ
Ο Αυστραλός Τζόσουα Σμιθ είναι ένας αυτοδίδακτος stencil artist και γκαλερίστας, ο οποίος προσπάθησε να καθιερώσει στην Αδελαΐδα την Espionage Gallery, με σκοπό να αναδείξει τόσο καθιερωμένους όσο και αναδυόμενους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Για τέσσερα χρόνια εξέθεσε το έργο περισσότερων από 600 καλλιτεχνών από 20 διαφορετικές χώρες. Τώρα, ο Τζόσουα έστρεψε το ενδιαφέρον του στις μινιατούρες. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δυο χρόνια έχει επικεντρώσει την προσοχή του στη δημιουργία λεπτομερών μινιατούρων αστικών τοπίων. 

«Η δουλειά μου εστιάζει στις συχνά παραμελημένες πλευρές του αστικού περιβάλλοντος, όπως οι μουντζούρες, η σκουριά, το σαθρό, αλλά και λεπτομέρειες όπως τα πεταμένα τσιγάρα και τα γκραφίτι. Αιχμαλωτίζω την τωρινή κατάστασή τους από μία εποχή που ήκμαζε, αλλά πλέον έχει από καιρό ξεχαστεί», αναφέρει ο ίδιος για τη δουλειά του.

Κλείσιμο


Δουλεύοντας σε κλίματα 1:20, ο Σμιθ χρησιμοποιεί MDF, χαρτόνι και πλαστικό για το πλαίσιο και τη βάση. Μπογιές και κιμωλίες παστέλ δίνουν στις μινιατούρες μια ρεαλιστική αίσθηση, μαζί με την ηλεκτρική καλωδίωση και τον φωτισμό. Το πιο πρόσφατο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο δημιουργήθηκε για το VOLTA Art Fair στη Νέα Υόρκη, είναι ένα αντίγραφο ενός τετραώροφου κτιρίου στο Καουλούν του Χονγκ Κονγκ.

Η ολοκλήρωση αυτού του νέου του έργου τέχνης χρειάστηκε τρεις μήνες, με τον Τζόσουα να αφιερώνει σε αυτό από 8 έως 16 ώρες κάθε μέρα. Η έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια αναδεικνύουν μία αίσθηση αυθεντικότητας: στρώματα αφισών καταρρέουν από την κατεστραμμένη πρόσοψη, η οποία αποκαλύπτει ένα απίστευτο επίπεδο φθοράς - αρκετό για να σε κάνει να σκεφτείς ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που βλέπεις μπροστά σου. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι και ο στόχος του Τζόσουα. 





«Προσπαθώ να δημιουργήσω μια πραγματικότητα», δηλώνει ο ίδιος και καταλήγει: «Παίρνω όσο το δυνατόν περισσότερες σχετικές φωτογραφίες για να αντιγράψω καθεμία γραμμή σκουριάς και ρύπου και κάθε θραύσμα του κτιρίου. Θέλω τους θεατές να «εξαπατηθούν»: αν τους δείξω μία φωτογραφία της ολοκληρωμένης δουλειάς στο φως της ημέρας, να νομίζουν ότι πρόκειται για μία φωτογραφία του πραγματικού κτιρίου».















Info
Περισσότερες πληροφορίες για τον Τζόσουα Σμιθ: Website | Facebook | Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης