Οι μουσικοί του δρόμου... έχουν τη δική τους ιστορία

Οι μουσικοί του δρόμου... έχουν τη δική τους ιστορία

Οι μουσικοί του δρόμου... έχουν τη δική τους ιστορία

Γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους που κάνουν πιο μελωδικούς τους περιπάτους μας μέσα στην πόλη

Είναι ο πιο πολυσύχναστος πεζόδρομος της πόλης, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ η Ερμού είναι γεμάτη από κόσμο που κάνει την βόλτα του ή που έχει κατέβει να ψωνίσει στα μαγαζιά. Στον ίδιο δρόμο όμως υπάρχουν και άνθρωποι που προτιμούν να... δίνουν την ψυχή τους. Άλλοτε μονάχοι τους κι άλλοτε με φίλους, οι... μουσικοί του δρόμου φροντίζουν να κάνουν λίγο πιο μελωδικές και ευχάριστες τις δικές μας  βόλτες στο κέντρο της Αθήνας.

Πολλές φορές αναρωτήθηκα πόσο δύσκολο είναι να σταθείς σε ένα σημείο και να τραγουδήσεις, χωρίς κανένα μέσο που θα κάνει τη φωνή σου να ακούγεται ακόμα καλύτερη, μπροστά σε ανθρώπους που δεν έχουν έρθει από επιλογή να σ' ακούσουν. Σίγουρα θα περνούσαν διάφορα ερωτήματα από το μυαλό μου. Θα τους άρεσα η όχι; Τους ενοχλώ ή τους χαλαρώνει η μουσική μου; Και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην σκεφτώ και το κλισέ -που θεωρώ πως είναι η αιτία που δεν αφήνει πολλούς ανθρώπους να εκφραστούν ελεύθερα- τι μπορεί να σκεφτούν για μένα.

Η αλήθεια είναι πως θέλει... ψυχή για να βγεις στον δρόμο και να τραγουδήσεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο κόσμος έχει σε μεγάλο βαθμό χάσει τον ρομαντισμό του και έχει σκληρύνει αρκετά και ακόμη και αυτά τα... τυπάκια που δεν λογαριάζουν ντροπές, ανασφάλειες και παράξενα βλέμματα περαστικών σίγουρα θα το σκεφτούν και δεύτερη φορά μέχρι να πάρουν τελικά την απόφαση. 


Σε αντίθεση με το εξωτερικό, που το να τραγουδήσεις στο δρόμο ή στο μετρό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, με μερικούς από αυτούς να δίνουν ολόκληρο σόου μπροστά στα μάτια των περαστικών, στην Ελλάδα, για πολλούς, ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα θέμα ταμπού αφού υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που το αντιμετωπίζουν ως επαιτεία. 

Ωστόσο, μία τέτοια άποψη είναι σαφώς λανθασμένη καθώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ο κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους βγαίνει για διαφορετικούς λόγους να τραγουδήσει στον δρόμο.

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

«Παίζω στο δρόμο για ιδεολογικούς λόγους»

«Παίζω στο δρόμο καθαρά για ιδεολογικούς λόγους. Δεν μπορώ να πω ότι από τις συναυλίες μου δεν ζω».

Ο Δημήτρης Φραγκούλης τραγουδούσε την περασμένη Τρίτη στην Ερμού και όσοι περνούσαν από το σημείο εκείνη την ώρα κοντοστέκονταν να τον ακούσουν λίγο.

«Ξεκίνησα από την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Σπούδαζα ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ύστερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ταξίδευα, έλεγα ότι θα παίξω μουσική».

Ο Δημήτρης ζει στην Κόρινθο αλλά επισκέπτεται συχνά την Αθήνα για... συναισθηματικούς λόγους. Ωστόσο βρίσκει τον χρόνο και την όρεξη να βγει στον δρόμο και να πει κάποια από τα κομμάτια του.

«Έχω μια μπάντα. Λεγόμαστε "ΟΡΑΜΑ" και αποτελείται από τρία άτομα ακόμη. Με τα παιδιά όμως δεν βγαίνουμε στο δρόμο, παίζουμε μόνο σε live που διοργανώνουμε».

Όπως μου λέει χαρακτηριστικά: «Γράφω δικά μου τραγούδια, δεν θέλω να λέω κομμάτια άλλων. Δεν μου αρέσουν οι τραγουδιστές που θα πάρουν τραγούδια και απλώς θα τα πουν. Μία καλή φωνή που δεν έχει να αφήσει τίποτε πίσω της δεν έχει κάτι να μου πει».

«Γράφω για τους φόβους που έχω, για τα γιατί που συλλέγω...  Είναι κοινωνικά, εσωτερικά, και όταν υπάρχει το συναισθηματικό υπόβαθρο γράφω και ερωτικά τραγούδια», μου εξηγεί ενώ εκείνη την στιγμή περνούν δυο αστυνομικοί και του επισημαίνουν σε ήρεμο τόνο ότι μπορεί να τραγουδήσει μέχρι τις 20:30 και «όχι πολύ δυνατά». 

Με αφορμή αυτό το γεγονός, δεν θα διστάσω να τον ρωτήσω αν του έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά και εκείνος με τη σειρά του μου εξηγεί: «Υπάρχουν σημεία στα οποία δεν σε κυνηγάνε πολύ και σημεία όπου σε κυνηγούν. Με μαζεύουν πολλές φορές οι αστυνομικοί. Μου δημιουργούν πρόβλημα... Τους δημιουργώ πρόβλημα... Ο κόσμος ή δεν θα σε παρατηρήσει καθόλου ή θα σε κοιτάξουν και μπορεί να σου πετάξουν ψιλά».

Ωστόσο δεν φαίνεται να πτοείται αφού ο ίδιος όχι μόνο δεν σκοπεύει να σταματήσει να τραγουδά στην... πόλη αλλά πρόκειται να «εξοπλιστεί» σύντομα με ένα μικρό ηχείο για να τραγουδάει πιο χαλαρά. Αν και δουλεύει κατά καιρούς σε διάφορα μαγαζιά είτε σαν κιθαρίστας, είτε σαν τραγουδιστής, υποστηρίζει πως «οικονομικά αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερα στο δρόμο, βγάζεις πολλές φορές τα διπλάσια από ότι σε κάποιο μαγαζί και παίζεις αυτό που θέλεις, ότι ώρα θέλεις».

«Είμαστε οι Impulse και παίζουμε στον δρόμο τα τελευταία τρία χρόνια»

«Δεν είναι εύκολο. Στην αρχή ήμασταν πολύ ψαρωμένοι»

«Είμαστε οι Impulse. Παίζουμε στον δρόμο τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως ποπ και ροκ διασκευές».

Ο Γιάννης και η Φαίη έπαιζαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου κι αυτοί στην Ερμού. Οι δυο τους μαζί με τον Μάκη, τον τρίτο της παρέας που όμως δεν ήταν εκεί, έχουν δημιουργήσει ένα συγκρότημα και κατεβαίνουν στο κέντρο κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα κυρίως για το... «χαρτζιλίκι». 

«Δεν είναι εύκολο. Στην αρχή ήμασταν πολύ ψαρωμένοι», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης ο οποίος έχει σπουδάσει ηχοληψία, έχει πτυχίο στο πιάνο και τώρα ετοιμάζεται να πάρει και το σχετικό δίπλωμα. 

Οι τρεις τους κάνουν κατά καιρούς διάφορες εμφανίσεις σε μαγαζάκια της πόλης, ενώ το καλοκαίρι έβγαιναν και στους δρόμους της Γλυφάδας, όπου έπαιζαν κάποιες από τις πιο γνωστές ροκ επιτυχίες. 

Ενώ μιλούσα με τα παιδιά, μια ευχάριστη κυρία που περπατούσε στον πεζόδρομο διέκοψε την κουβέντα μας και πλησίασε κοντά.  «Γιατί δεν παίζετε ρεμπέτικα», τους ρώτησε χαμογελώντας λέγοντάς τους πως «οι άλλοι παραπάνω (σ.σ. μια παρέα παιδιών που έπαιζε σε άλλο σημείο του πεζόδρομου) παίζουν ρεμπέτικα και... βγάζουν περισσότερα».

Καθώς η Φαίη τραγουδούσε, εγώ μιλούσα με τον Γιάννη που παράλληλα έπαιζε στο πιάνο του. Όπως μου εξήγησε στον δρόμο έχουν συγκεκριμένα στέκια «γιατί έχουμε βγάλει άδεια από τον Δήμο για δυο σημεία. Πλέον έχεις πρόβλημα αν παίξεις χωρίς άδεια». Ωστόσο και σε αυτούς δεν έχουν λείψει τα απρόοπτα αφού έχουν περάσει ακόμη και την πόρτα του αστυνομικού τμήματος. 

Όταν τον ρώτησα αν υπάρχει κάποια έντονη στιγμή που θυμάται από τον δρόμο, μου αποκάλυψε πως κάποτε: «μια κοπέλα μας έδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, μας έδωσε συγχαρητήρια και μας είπε ότι την συγκινήσαμε γιατί μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν και αυτή στην ίδια θέση με εμάς με τη διαφορά ότι εκείνη ήταν άστεγη. Της ζητήσαμε να πάρει πίσω το χρηματικό ποσό που μας άφησε αλλά δεν δέχτηκε γιατί όπως είπε μας είπε τώρα δουλεύει, έχει το σπίτι της και είναι καλά».

{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}

Ήρθα από την Αυστραλία για να μάθω να παίζω ρεμπέτικα

«Παίζω τζουρά τα τελευταία δύο χρόνια»

Λίγο παρακάτω μια κοπέλα με μεγάλα εκφραστικά γαλάζια μάτια έπαιζε τζουρά και ομολογώ πως είχε τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα. Δεν είναι πια εξάλλου και το πιο συνηθισμένο πράγμα να βλέπεις μία νέα γυναίκα να παίζει, μόνη της, ρεμπέτικα τραγούδια στο κέντρο της Αθήνας. Οπότε μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να τη γνωρίσω.

«Παίζω τζουρά τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω κάνει σπουδές 30 χρόνων πάνω στην  κλασική μουσική, από πιάνο μέχρι κρουστά και σαξόφωνο. Τραγουδάω και όπερα».

Η Χριστίνα Τζόνας γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά μεγάλωσε στην Αυστραλία. Τον τελευταίο χρόνο, όπως μου είπε, αποφάσισε να αφήσει τη ζωή της εκεί και να έρθει στην Ελλάδα για να μάθει να παίζει και να τραγουδά ρεμπέτικα τραγούδια από τους... μετρ του είδους. 

«Από 14χρονών κατάλαβα ότι έπρεπε να είμαι εδώ, νιώθω πιο καλά στην Ελλάδα», λέει η Χριστίνα.

Όπως μου είπε πρώτη φορά άκουσε ελληνικά τραγούδια στα έξι της χρόνια. Τότε ήταν που χώρισαν οι γονείς της και η μητέρα της άκουγε στο σπίτι Αλεξίου και Νταλάρα. Ήταν εκείνη η περίοδος, που αν και μικρό παιδί, λέει ότι αποφάσισε πως πρέπει να μάθει να παίζει και να τραγουδά αυτές τις μελωδίες. 

«Ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Βαμβακάρης κι ο Ζαμπέτας είναι από τους αγαπημένους μου. Έχω μάθει και σμυρνέικα κομμάτια και μου αρέσουν πολύ». 

Ωστόσο στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για εκείνη. Μένει με τον σύντροφό της στη Σητεία της Κρήτης και κάθε δύο εβδομάδες ψάχνει να βρει το πιο φθηνό εισιτήριο που υπάρχει για να ανέβει στην Αθήνα προκειμένου να κάνει κάποια μαθήματα μουσικής αλλά και να παίξει στον δρόμο μουσική. 

Όπως λέει αντιμετωπίζει κάποια διαδικαστικά προβλήματα με τα χαρτιά της και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βρει κάποια δουλειά στην χώρα. Ωστόσο θεωρεί πως είναι «τυχερή γιατί διατηρώ μέχρι σήμερα την εταιρεία μου στην στην Αυστραλία. Τα κανονίζω όλα από εδώ. Είναι ωδείο και διδάσκω μέσω Skype μουσική σε παιδιά. Θα ήθελα όμως να διδάξω και στην Ελλάδα».

Ο... δρόμος είναι περίεργος μπορείς να συναντήσεις από τους πιο ευγενικούς και καλοπροαίρετους ανθρώπους μέχρι και ακραία στοιχεία. 

«Είναι περίεργα. Κάποιος πέρασε και μου άφησε γλυκά», λέει και γελάει ενώ από την άλλη δεν διστάζει να μου πει: «Όταν δεν έχεις σπίτι, δεν ενημερώνεσαι. Είδα που έδερναν κάποιους προχθές το βράδυ, είδα που κυνηγούσαν κάποιους στο Μοναστηράκι. Κοίτα οι περισσότεροι νομίζουν πως είμαι Ελληνίδα μέχρι να με ακούσουν να μιλάω... », καταλήγει.

{{{ articlebanner-728x90-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-2 }}}

Παίζω στο δρόμο γιατί μ' αρέσει

«Έχω μάθει πλέον και τους χειρίζομαι, δεν μου έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα»

Τον Νίκο τον βρήκα στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι. Παίζει κιθάρα συνολικά 20 χρόνια και βγήκε στον δρόμο να παίξει μουσική μόλις τον περασμένο μήνα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. 

«Έτσι μου αρέσει», μου είπε όταν τον ρώτησα «γιατί εδώ;» και συνέχισε: «Μπορώ να διαλέγω έτσι την μουσική που θα παίζω εγώ. Παίζω εδώ όποτε έχει ωραίο καιρό και έχω όρεξη.  Παίζω και σε κάποια μαγαζιά, όχι όμως κάπου συγκεκριμένα. Μου αρέσει η jazz, η rock και η funk μουσική αλλά καθόλου τα ελληνικά κομμάτια».  

Κατά καιρούς λέει πως τον έχουν ενοχλήσει από εταιρείες security αλλά «έχω μάθει πλέον και τους χειρίζομαι, δεν μου έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα».




{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Ρίμες δίχως νόημα

Για το τέλος άφησα μια ομάδα παιδιών που τραγουδούν ραπ κομμάτια με ρίμες… που πολλές φορές δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο νόημα. Ο… «αδιάφορος ταξιδιάρης», όπως μου συστήθηκε ο Κωνσταντίνος, λέει πως το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ηχείο, ένα μικρόφωνο και καλή διάθεση.

«Κάνουμε πιο πολύ free style, αυτοσχεδιάζουμε δηλαδή. Αν... καθίσει battle το κάνουμε κι αυτό. Δεν βρίζουμε πολύ όμως γιατί έχει πολύ κόσμο εδώ και δεν… μας παίρνει», λέει και συμπληρώνει: «Για τους περισσότερους το ραπ είναι ο ψυχολόγος μας, βγάζουμε τα απωθημένα μας έτσι».

Συνηθίζουν να μαζεύονται στην πλατεία Συντάγματος αλλά δεν το κανονίζουν από πριν. Όποιος θέλει πηγαίνει και τραγουδάει. «Και εσύ αν θες έλα να τραγουδήσεις», μου λέει και φεύγει να πάει να πιάσει το μικρόφωνο.



Follow Maria Katsi
Facebook
Τwitter
Ιnstagram

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης