Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πικρό ποτήρι των πλειστηριασμών
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πικρό ποτήρι των πλειστηριασμών

Οι δηλώσεις του Μ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test στις ελληνικές τράπεζες, αποκάλυψαν αυτό που γνώριζαν τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στις τράπεζες.

Ο έλεγχος της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες θα γίνει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ώστε στην περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές να υπάρχει η ομπρέλα προστασίας του τρέχοντος προγράμματος.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης  για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, που φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο και τον πρόεδρο του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, εκτός των άλλων εξαρτώνται σημαντικά και από την πορεία των τραπεζών. Αν οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια τα σχέδια για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια πάνε κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Μέχρι τον Μάιο  η Κυβέρνηση υποχρεώνεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι με τους χειρισμούς που θα κάνει στο πλαίσιο των σχέσεων με τους δανειστές (αξιολογήση κλπ)   δεν θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα.  

Η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά καλείται  και να προστατέψει τη μαζική τους κλιμάκωση τους που θα αρχίσει να φαίνεται από τον Δεκέμβριο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή καθώς η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελεί τη  βασική προτεραιότητα που θέτει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.  Βάζοντας φραγμό στις διαγραφές δανείων, η ΕΚΤ δείχνει στις τράπεζες ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων  είναι οι πωλήσεις σε funds και οι πλειστηριασμοί.

Παράλληλα οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μια σειρά τεχνικών και άλλων ζητημάτων που επηρεάζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.   Ως το τέλος του χρόνου πρέπει να περάσουν με επιτυχία τον έλεγχο που ήδη διενεργείται στα  κόκκινα δάνεια (TAR). Επιπλέον τον Ιανουάριο  πρέπει  να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για όλα τα υφιστάμενα  δανειακά χαρτοφυλάκια (IFRS 9) και να εφαρμόσουν ένα αυστηρότερο μοντέλο για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού (TRIM). Εφόσον αντιμετωπίσουν τα παραπάνω,  μέχρι τον Μάιο 2018 πρέπει να ανταπεξέλθουν στον νέο κύκλο των πανευρωπαικών stress test. Αν οι τράπεζες καταφέρουν ως τον Μάιο να πείσουν εμπράκτως  ότι δεν χρειάζονται κεφάλαια και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βαλτώσει την τρίτη αξιολόγηση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πιστωτική γραμμή. Θα έχουμε επιστρέψει δηλαδή στο σημείο που φαινόταν να  πλησιάζουμε το  2014.  

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ