Αναπτυξιακή κούρσα… με σηκωμένο χειρόφρενο
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αναπτυξιακή κούρσα… με σηκωμένο χειρόφρενο

Όπως αναφέρει η Αlpha Bank σε έκθεση της, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας συνολικά στην περίοδο 2009-2016 έφθασε το  19,2% του δυνητικού ΑΕΠ, και είναι κατά πολύ υψηλότερη έναντι των υπολοίπων χωρών που επίσης εφάρμοσαν προγράμματα προσαρμογής.

Η δεύτερη χώρα με την καλύτερη επίδοση μετά την Ελλάδα είναι  η Ιρλανδία, η οποία  πέτυχε προσαρμογή κατά  10,3% του δυνητικού της ΑΕΠ. Οι αναλυτές της τράπεζας μάλιστα υποστηρίζουν ότι δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για τη χώρα μας, αλλά εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Η πραγματικότητα όμως είναι τα νέα μέτρα των 4,9 δις. ευρώ που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο και η υποχρέωση επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2022. Οι επιπτώσεις στην οικονομία των μέτρων που ψηφίζει αύριο η Βουλή δεν έχουν υπολογιστεί, αλλά η δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% είναι σε βάρος της οικονομίας καθώς η κυβέρνηση βασίζει την επίτευξη υψηλών  πλεονασμάτων στη συνεχή αύξηση της  φορολογίας και στη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

Κλείσιμο
Η Κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι αρκεί να ασχοληθεί με κάτι για να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Μετά από δύο χρόνια που πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, τώρα η κυβέρνηση δείχνει να στρέφεται στον ρεαλισμό και ετοιμάζεται να ψηφίσει μια δύσκολη συμφωνία η οποία όμως της εξασφαλίζει πολιτικό χρόνο. Ταυτόχρονα  ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει επικεφαλής των μεγάλων επενδυτικών project και δείχνει σαν να πιστεύει ότι  αρκεί να πατήσει ένα κουμπί για να αλλάξει το κλίμα και να έρθουν οι επενδύσεις στη χώρα.

Η οικονομία όμως παραμένει  εγκλωβισμένη στο καθεστώς της  υψηλής φορολογίας και των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών. Προφανώς και η ψήφιση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης  θα φέρει χαμόγελα σε αγορές μετοχών  και ομολόγων και θα ξεμπλοκάρει ορισμένες επενδύσεις. Όταν όμως περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός  και εντυπώσεις, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη, αλλά κινείται παγιδευμένη σε ένα εύρος μεταξύ οριακού και ασθενικού ρυθμου. Τα μεγάλα πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύεται η Κυβέρνηση υπονομεύουν  την πραγματική οικονομία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ